РСЗВ: як нова американська зброя, яка прямує в Україну, може допомогти Україні виграти війну?

РСЗВ: як нова американська зброя, яка прямує в Україну, може допомогти Україні виграти війну?

Вчора, 29 травня радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк підтвердив, що наша держава очікує на реактивні системи залпового вогню (MLRS) з дальністю дії більше 100 км. Що це за зброя та як вона може змінити ситуацію на полі бою Українському радіо розповіли військовий експерт Антон Міхненко та головний редактор програм інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Олег Катков.

0:00 0:00
10
1x

Що таке РСЗВ та як працює ця зброя?

"РСЗВ (MLRS) — це реактивна система залпового вогню, головною перевагою якої є те, що це достатньо сучасна зброя. Це не ракетна система радянського виробництва, які в переважній більшості використовують некеровані боєприпаси. В американських MLRS, яких є кілька різновидів, можна використовувати достатньо широкий асортимент боєприпасів: від некерованих до керованих. Крім того, ця система побудована так, що там може бути застосована балістична ракета. Можливості цього комплексу достатньо великі — калібр 227 мм, відстань — від 70 до 300 км, в залежності від боєприпасу, який буде застосований", — розповів Антон Міхненко.

З ним згоден і головний редактор програм інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Олег Катков, який уточнив, що йдеться про поставку багатофункціональної пускової платформи, з якої можливо здійснювати запуск не лише некерованих снарядів, як, наприклад, у "Градів", але й керованих реактивних снарядів: "Йдеться про ті, які можуть бити на дальність до 70 км і мають відхилення від цілі в 1-2 м. Кожен снаряд в цьому випадку несе до 100 кг вибухівки, тобто йдеться про доволі потужну ракету. Але й це ще не все. Ці пускові установки можуть здійснювати запуск й пересічної ракети, яка має дальність до 300 км. Це — середній показник між можливостями "Точки У" та російського "Іскандера". 

"Можливості наших військових будуть залежати від того, які саме ракети нам передадуть. За моєю інформацією, нам точно передають високоточні ракети на 70 км, які вже дозволяють змінити малюнок бою, тому що в нас на озброєнні є "Вільха", але ракет до неї з кожним пуском не стає більше. Коли ж ми отримаємо M-270, то питання чим крити вертолітні майданчики, штаби управління, передові склади вирішиться. Ураження переднього тилу противника дозволяє говорити про можливість ефективно переходити у контрнаступ", — наголосив Катков. 

За словами Міхненка, з таким озброєнням ЗСУ зможуть "діставати" російські вогневі підрозділи з глибини нашої території далеко на окупованих частинах: "Крім того, ми можемо таким чином "діставати" й пункти управління, тобто знищувати генералів і полковників, які безпосередньо керують збройними силами Росії. Російська армія тоді не буде керуватися нормальним чином".

Коли та хто надасть Україні РСЗВ?

"Ця зброя — велика можливість для нас перейти від оборонних дій до наступальних. Й нам її дадуть", — розповів Антон Міхненко. 

Олег Катков в свою чергу додав, що йдеться про дуже дорогу, але доволі розповсюджену систему: "Наприклад, M-270 є на озброєнні у Великої Британії, Німеччини. Проте дійсно великий запас установок та ракет до них мають лише Сполучені Штати". 

Коли РСЗВ будуть в Україні?

"Зараз помітна тенденція, коли оголошення рішення про передачу зброї збігається з фактом, що воно вже в Україні та використовується нашими військовими. Наприклад, у Польщі вчора з'явилася інформація, що ця країна передає 18 самохідних установок "Кrab", а більше сотні наших військових вже пройшли навчання", — зазначив Катков. 

Експерт додав, що зараз всі розуміють, що спочатку треба навчити користуватися зброєю, яку надають, передати її і лише після цього оголосити про її передачу в медіа: "А багато країн же взагалі не говорять, що вони щось передають. Адже навіть США вже сказали, що Чехія передала Україні вертольоти та танки, а чеські урядовці кажуть, що будуть говорити про те, що вони надали, лише після війни, щоб не допомагати Путіну". 

Фото: НВ