"Не лише гуманітарна допомога українцям": як працює під час війни Червоний Хрест України?

"Не лише гуманітарна допомога українцям": як працює під час війни Червоний Хрест України?

Якими є напрями та результати роботи під час війни Товариства Червоного Хреста України? Якою є роль Червоного Хреста в організації "зелених коридорів" для евакуації населення? Як товариство допомагає внутрішньо переміщеним особам та українцям на звільнених територіях? Більше про це в ефірі Українського радіо розповів віце-президент Товариства Червоного Хреста України Павло Розенко.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Про діяльність Червоного Хреста України 

На сьогоднішній день Червоний Хрест України є найбільшою недержавною громадською волонтерською організацією, яка має сторічну історію. І у своїй діяльності перед нами стоїть найголовніше завдання — допомагати українцям у цій надзвичайно важкій ситуації, в стані війни, в якому перебуває сьогодні вся наша держава. Ми є найбільшою незалежною громадською організацію в Україні, яка надає гуманітарну допомогу і допомагає нашим цивільним співромадянам. На сьогоднішній день ми маємо понад 250 філій в усіх куточках нашої країни і об'єднуємо понад 8000 волонтерів.

Волонтерство — це основний вид діяльності нашої організації. Безумовно, серед основних напрямів діяльності Червоного Хреста в Україні — надання гуманітарної допомоги, грошової допомоги, послуг, зокрема першої невідкладної медичної допомоги. Наші волонтери займаються евакуацією населення. Тому фактично всі види соціальних та медичних послуг сьогодні Червоний Хрест надає Україні. Маючи можливість і велику чисельність нашої організації, ми надаємо таку допомогу як на територіях, які підконтрольні українській владі, так і на лінії зіткнення, на лінії бойових дій і на тимчасово окупованих територіях.

Фото: facebook.com/RedCrossUkraine

Ми не є філією і представництвом Міжнародного комітету Червоного Хреста. Міжнародний комітет Червоного Хреста — це окрема організація, яка має міжнародний статус і відповідний мандат від Організації Об'єднаних Націй. У них є окреме представництво в Україні, і вони мають особливий мандат та особливу місію.

На сьогоднішній день Товариство Червоного Хреста України є абсолютно незалежною організацією. Як українська громадська організація ми діємо чітко в межах українського законодавства. Безумовно, ми співпрацюємо з міжнародними структурами та національними товариствами Червоного Хреста і Червоного Півмісяця різних країн світу. У нас є контакти і діалог з Міжнародним комітетом Червоного Хреста, але ми самостійно визначаємо напрями нашої діяльності, самостійно діємо і намагаємось ефективно допомагати, знаючи проблематику, акценти, на яких треба зупинятися саме в Україні, і намагаємося діяти ефективно з точки зору допомоги нашим громадянам у цей непростий час.  

Про витрати організації

Міжнародний комітет Червоного Хреста і Червоний Хрест України — незалежні організації, тому ні ми не маємо права впливати на те, як вони витрачають кошти, ні вони не мають права вказувати нам, куди і як витрачати кошти. Але на етапі роботи і співпраці ми намагаємось координувати наші зусилля, тому що ми найкраще знаємо, які потреби мають українці щодо надання відповідної допомоги. Тому ми підказуємо і в процесі діалогу радимо Міжнародному комітету Червоного Хреста, як здійснювати фінансування і кому допомагати в Україні. 

На сьогоднішній день ми маємо успішний досвід спільних проєктів, зокрема нещодавно ми разом з Міністерством соціальної політики в тристоронньому форматі домовилися і підписали відповідну угоду, що ми беремо на себе фінансування грошової допомоги внутрішньо переміщеним особам. 2500 гривень кожній внутрішньо переміщеній особі буде виділено з боку спільного фінансування Міжнародного комітету Червоного Хреста і Червоного Хреста України. В цю програму Міжнародний комітет Червоного Хреста вкладає близько 1,5 млрд гривень, а ми — 500 млн гривень. Відтак, 2 млрд гривень спільно ми будемо надавати внутрішньо переміщеним особам, які змінили своє місце проживання внаслідок війни. 

Вперше в історії Червоного Хреста України ми почали повністю оприлюднення всієї своєї фінансової звітності. Тобто на нашому сайті та у соціальних мережах ви можете знайти нашу фінансову звітність і фактично в режимі реального часу побачити, скільки ми залучаємо міжнародної або спонсорської допомоги з різних джерел і куди ці кошти витрачаються. Я думаю, що прозорість фінансування — це один із моментів, який має формувати довіру до роботи Червоного Хреста України.


Фото: facebook.com/RedCrossUkraine

Про доступ Червоного Хреста до окупованих територій та полонених і поранених 

Ситуація навколо Маріуполя і евакуації наших військовослужбовців з "Азовсталі" — це був формат міждержавних переговорів, які відбувалися в україно-російському форматі. Це мандат Міжнародного комітету Червоного Хреста і Організації Об'єднаних Націй, які виступають як посередники в цих переговорах. Ми є національною організацією і належимо до зацікавлених осіб в цій ситуації, тому, як правило, держави залучають нейтральних посередників, яким і є Міжнародний комітет Червоного Хреста. Але саме дві держави в режимі переговорів визначають роль і місце і Міжнародного комітету Червоного Хреста, і Організації Об'єднаних Націй. І саме від переговорної позиції двох держав визначається місія цих організацій.

Доступ до військовополонених і визначення, в якому статусі вони перебувають і чи дотримуються всі права військовополонених згідно з Женевською конвенцією є мандатом виключно Міжнародного комітету Червоного Хреста. Саме відповідні резолюції і конвенція Організації Об'єднаних Націй надали це право Міжнародного комітету Червоного Хреста. Тому він активно залучений у цей процес. 

Міжнародний комітет Червоного Хреста на сьогоднішній день мав доступ до наших військовополонених, але прогнозувати ситуацію далі дуже важко, тому що сторона Російської Федерації не завжди дотримується тих домовленостей, які досягаються двома сторонами. І ми це бачимо і під час створення гуманітарних коридорів, і щодо безуспішних спроб Червоного Хреста України доставити гуманітарну допомогу і евакуювати людей з окупованих територій, тому ситуація непроста. Ситуація навколо "Азовсталі" вимагає присутності і постійної участі в цьому процесі саме міжнародних організацій, і я сподіваюся, що спільними зусиллями все-таки наші хлопці будуть повернуті додому в Україну і цей процес буде успішно доведено до кінця.

Про допомогу вимушеним переселенцям

Починаючи з 24 лютого, ми активно були включені у всі процеси, які пов'язані з внутрішньо переміщеними особами, зокрема ми дуже активно допомагали і тим людям, які виїжджали за межі нашої держави. На всіх контрольно-пропускних прикордонних пунктах були розгорнуті наші штаби, і ми в постійному режимі допомагали людям, зокрема надавали відповідну гуманітарну та психологічну допомогу. Після того, як ми не бачимо вже такого навантаження на кордоні, ми переключилися у Західній та Центральній Україні на постійну щоденну допомогу внутрішньо переміщеним особам.

Є різні види підтримки внутрішніх переселенців, зокрема грошова допомога, яка буде виділятися через Червоний Хрест України та Міжнародний комітет Червоного Хреста. Внутрішньо переміщені особи можуть отримати цю допомогу через портал "Дія". 

Є інші складові цього процесу, наприклад, надання гуманітарної допомоги, зокрема це товари першої необхідності, медикаменти, продукти харчування. Основна діяльність здійснюється з місцевими органами влади, які формують заявки до Червоного Хреста України, де вказують, який вид гуманітарної допомоги для них найбільш актуальний в їхньому місті чи селі, зокрема для внутрішньо переміщених осіб. Вони формують і передають цю заявку нам, і ми здійснюємо за рахунок власних коштів відповідні закупівлі і централізовано передаємо в міста та села. І вже місцеві органи влади розподіляють цю допомогу.

Безумовно, можна звертатися безпосередньо в відділення Червоного Хреста України на місцях, де можна отримати відповідну гуманітарну допомогу, але з тих ресурсів та можливостей, які у нас на сьогоднішній день є в тому місті чи селищі. Адреси та контакти всіх філій є на сайті. Там, де тривають бойові дії, дуже часто наші організації знаходяться під обстрілами, але всі контакти є актуальними.

Фото: facebook.com/RedCrossUkraine

Про допомогу громадянам на звільнених територіях 

Ми намагаємося не обмежуватися лише наданням гуманітарної допомоги у вигляді продуктів харчування, медикаментів чи товарів першої необхідності. Ми працюємо з місцевими органами влади і безпосередньо з українцями щодо закупівлі будівельних матеріалів для потреб людей, які хочуть здійснити невеликий ремонт своїх будинків.  

Також ми беремо участь у доволі великих проєктах з відновлення місцевої інфраструктури. Нещодавно спільно з Міжнародним комітетом Червоного Хреста ми під'єднали місто Ірпінь до водоканалу міста Києва. Ми проклали за рахунок наших коштів 7 км трубопровідної магістралі і підключили місто Ірпінь до водопостачання з Києва і десятки тисяч людей змогли отримати собі питну воду для того, щоб вже відновлювати свою життєдіяльність. 

Щодо питної води, то зараз не проста ситуація в Миколаєві, де теж був розбомблений водоканал і місто залишились без питної води. Червоний Хрест України закупив відповідні станції фільтрації води, і на певних точках ми здійснюємо сьогодні роздачу питної води, а також допомагаємо місту щодо відновлення централізованого водопостачання. Тобто діяльність Червоного Хреста України є значно більшою, ніж надання допомоги конкретним людям, хоча це основа нашої діяльності. Ми намагаємось допомагати в цілому і містам, і селам для того, щоб люди справді поверталися додому, отримували якісні послуги, а також щоб відновлювати повноцінне життя нашої держави.

Про надходження до бюджету Товариства Червоного Хреста України 

У зв’язку з тим, що ми є недержавною організацією, ми не отримуємо ні копійки державних коштів. Наш бюджет формується виключно за рахунок пожертв громадян і допомоги міжнародних організацій та бізнес-структур. Ми чітко звітуємо про кожну копійку, яку ми отримуємо, у нас налагоджена ця діяльність і до нас є певна довіра. З 24 лютого наша організація залучила понад 1 млрд гривень до власного бюджету з різних джерел. В основному — це наші міжнародні партнери і різні товариства Червоного Хреста та Червоного Півмісяця з різних країн світу. 

Ми абсолютно чітко розуміємо, куди нам спрямовувати кошти і беремо різні форми допомоги людям. Ми намагаємось щільно контактувати з урядом, щоб знати їх потреби. Я думаю, що незабаром ми спільно профінансуємо урядову програму компенсації за житлово-комунальні послуги людям, які приймають внутрішньо переміщених осіб. Основна наша місія — безпосередньо допомагати людям. І наша організація на свої власні потреби виділяє мінімум коштів. Все в основному ми передаємо на гуманітарну допомогу. 

Про волонтерську мережу організації

Штат організації вимагає фінансування, і в цьому нам допомагають наші міжнародні партнери. Тобто ми здійснюємо фінансування нашого апарату за рахунок наших партнерів, які виділяють на це відповідні кошти. Тобто кошти, які приходять нам на гуманітарну допомогу людям, на власний штат не використовуються.

Штат центрального апарату з моменту відновлення активних бойових дій практично не збільшився. У нас зросла кількість людей, які працюють в наших загонах швидкого реагування. І сьогодні по всій Україні ми маємо ці загони на рівні тисячі людей, хоча до моменту вторгнення це було 300 людей. Це люди, які безпосередньо працюють разом з ДСНС на завалах, евакуюють людей, надають їм першу невідкладну допомогу. 

Також у нас збільшилася кількість волонтерів. Якщо в звичайний час у нас було до 3000 волонтерів, то сьогодні — близько 8000 волонтерів приєдналося до нашої діяльності. Але суть діяльності волонтерів — це безкоштовна діяльність. Це поклик, а не заробіток. Ми намагаємось допомагати нашим волонтерам у вирішенні різних питань, офіційно страхуємо їх життя, але все ж таки основа волонтерства — це поклик душі. Тому від початку активних бойових дій витрати на діяльність апарату Червоного Хреста суттєво не збільшилися. 

Фото: facebook.com/RedCrossUkraine

Про реформування організації 

Це відчуття реформ до нас прийшло ще два роки тому, коли мобільність та відчуття часу залишалися ще на старому рівні. Тому реформу Червоного Хреста України ми почали два роки тому, зокрема йдеться і про зміну структури, і про відкритість фінансування, більш активну міжнародну політику та співпрацю з міжнародними організаціями, залучення коштів з різних джерел. Ми продовжуємо цю реформу і структурну перебудову, а також залучаємо нових людей. У нас працюють дуже багато людей, які мають досвід роботи в Червоному Хресті 10, 15 та 20 років. І разом з ними ми навчаємось новим підходам до діяльності таких організацій, як Червоний Хрест України, і ми змінюємося. 

Наша діяльність під час всіх активних бойових дій показує, що ми не залишилися на рівні, який був 3-4 роки тому. Ми показуємо вже себе як ефективна структура, яка може допомогти людям. З початку загострення війни вже понад 1,5 млн українців отримали від нас допомогу. Понад 150 тисяч українців евакуювали лише тільки ми з гарячих точок. Тобто ми сьогодні є найбільшою в Україні громадською організацією, яка надає допомогу людям. Ми цим пишаємось і на цьому не зупиняємось. 

Фото: facebook.com/pavlo.rozenko

Останні новини
Не лише чинному міністру пред’явлені ці обвинувачення — Щербан про підозру Сольському
Не лише чинному міністру пред’явлені ці обвинувачення — Щербан про підозру Сольському
"Спілкуватися наживо — хороша навичка". Ерінчак про Вечори Радіо Культура у книгарні "Сенс"
"Спілкуватися наживо — хороша навичка". Ерінчак про Вечори Радіо Культура у книгарні "Сенс"
Змушуватиме компанії вийти з Росії — Корженкова про законопроєкт щодо маркування
Змушуватиме компанії вийти з Росії — Корженкова про законопроєкт щодо маркування
Віталій Черноіваненко: Головний сенс свята Песах — боротися за свою свободу
Віталій Черноіваненко: Головний сенс свята Песах — боротися за свою свободу
"Бєда" олігарха Шора та електоральне болото. Герасимчук про ставку Москви у Молдові
"Бєда" олігарха Шора та електоральне болото. Герасимчук про ставку Москви у Молдові
Новини по темі
"Навесні на нас чекають великі зміни". Юлія Матвійчук про виплати ВПО
Зрілість місцевого самоврядування показує, що Україна готова до вступу в ЄС — Рафал Дзєнцьоловський
ЗСУ готові до нової хвилі атак окупантів на Авдіївку — Барабаш
"Червоний Хрест максимально неефективний" — Ольга Андріанова, наречена загиблого в Оленівці військовополоненого
8,2 млн людей виїхали з України внаслідок війни — Олена Шуляк