"Загрози вторгнення з боку Білорусі немає, але загроза ракетних ударів велика", — радник міністра внутрішніх справ

"Загрози вторгнення з боку Білорусі немає, але загроза ракетних ударів велика", — радник міністра внутрішніх справ

Прем'єр-міністр Білорусі Роман Головченко підтвердив, що республіка постачає зброю Російській Федерації. За його словами, білоруська зброя затребувана не лише всередині країни, а й "для потреб Російської Федерації". Радник міністра внутрішніх справ Віктор Андрусів в ефірі Українського радіо прокоментував заяву глави білоруського уряду та розповів, чи можливе зростання загрози ракетних обстрілів з боку Білорусі.

0:00 0:00
10
1x

Яку зброю Білорусь постачає Росії

За тією інформацією, яку ми маємо, насамперед мова йде про боєприпаси для артилерії, зокрема системи залпового вогню. В Росії просто настільки вже зараз криза, що вони розпакували старі танки Т-62, тому вони з Білорусі максимум того, що можуть взяти, забирають. 

Навіщо Головченко визнав, що Білорусь постачає зброю 

Чесно кажучи, мені важко пояснити, чому він це робить. Взагалі важко пояснювати, що робить Білорусь. Мені здається, що це крик про те, що вони не мають іншого вибору, чи просто вони на випередження зіграли, щоб їх ніхто в цьому не звинуватив.

Які російські військові підрозділи перебувають на території Білорусі 

На території Білорусі їх відносно мало. В основному дивізіони "Іскандерів" (тобто ракетні війська) і авіація, якої теж мало. Інших військ там не перебуває.

Про активність на білорусько-українському кордоні

Це робиться для того, щоб стримувати перекидання наших військ на схід. Тобто щоб ми утримували сильні угрупування на інших напрямках і таким чином не отримували перевагу на сході. Ніякого вторгнення я особисто не передбачаю. Таке вторгнення було б однозначно самогубством для білорусів та Лукашенка.

Але ми не можемо недооцінювати цю загрозу і змушені тримати війська на цьому напрямку. Тому фактично це просто відволікання нашої уваги і розосередження сил. Сили Білорусі надзвичайно слабкі, у них дуже маленька армія, яка розміром з нашу прикордонну службу, і вона не професійна. Це армія мобілізованих, тому якоїсь особливої військової загрози вони не становлять. І також це армія, яка має від'ємну мотивацію воювати.

Найбільш сприятливий для них момент вторгнення був тоді, коли російські війська були під Києвом. Вони його не використали. Це означає, що насправді Лукашенко взагалі не бачить перспективи залучення армії Білорусі до війни в Україні. Це буде для нього самогубством, тому що це може обернутися серйозними протестами всередині Білорусь і фактично поваленням його режиму. 

Про загрозу ракетних обстрілів 

Загрози вторгнення немає, але загроза ракетних ударів досить велика. Тому що ворог вичерпує свої запаси ракет, й "Іскандери" він теж планує випускати по Україні. Тому загроза того, що з території Білорусі будуть наносити ракетно-бомбові удари дуже висока. 

Про ризики з боку Придністров'я

Наразі теж якихось ризиків немає. Без десанту російських військ Придністров'я не може нічого робити. І воно не має такої військової потужності для якихось дій. Я вважаю, що вони готуються до оборонної операції, тобто вони переживають, що ми на них будемо наступати, а не загрожують нам. Тобто їхня загроза можлива тільки у випадку російського десанту.

Про дії білоруських партизан

Це маленькі кроки. Для нас дуже важливо, що вони відбуваються. Але очікувати чогось особливого наразі не доводиться. Треба розуміти, що білоруси — це нація, яка майже ніколи не воює. Путін фактично анексував Лукашенка. І в цих умовах Лукашенко намагається йому підігрівати, але таким чином, щоб це не мало ніяких наслідків. Така його політика допомагати Путіну без наслідків буде зберігатися і надалі. 

У перші місяці війни було кілька важливих операцій з боку партизан, коли підривалися колії, і це мало досить велике значення для нас. В цілому я не очікую особливих дій на території Білорусі. Тобто я не бачу сил для цього. Я думаю, що ситуація буде залишатися на кордоні з Білоруссю без змін до кінця війни за винятком того, що Росія буде використовувати цю територію для нанесення ракетних ударів.  

Фото: facebook.com/victor.andrusiv