"Росіяни використовують стратегію навали": військовий експерт про підсумки трьох місяців війни

"Росіяни використовують стратегію навали": військовий експерт про підсумки трьох місяців війни

Рівно три місяці тому почалося повномасштабне вторгнення Росії в Україну. Як змінювалися плани і тактика ворога за цей період розповів в ефірі Українського радіо Ігор Романенко — генерал-лейтенант у відставці, заступник начальника генерального штабу ЗС України (2006-2010 рр.).

0:00 0:00
10
1x

На початок повномасштабної війни Путін формулював завдання  знищити (і це принциповий момент, який треба всім пам′ятати) нашу державу і націю. Тобто йшлося про денацифікацію. Така ціль війни — це реалізація Путіна як професійного кадебешника, як людини, яка собі за мету поставила на сторіччя формування Радянського Союзу створили путінський союз і зробити собі на 70 років подарунок. Це людина, яка себе таким чином сформувала під час життя у Санкт-Петербурзі і роботи у КДБ.

Ворог зробив три стратегічні помилки

Їхня перша операція — найбільш важкий підхід, коли з усіх сторін наносились удари. Були чотири стратегічні напрямки, 9 — оперативних. Це були важкі часи для нашої країни і народу та особливо — для Збройних Сил України. Але вони вистояли. Противник починав цю війну, втричі перевищуючи наш потенціал. Я підкреслюю це. Під час цього першого етапу війни ворог втратив третину свого потенціалу. Вони зовсім не розраховували на дії з боку нашої держави і зробили три стратегічні помилки: 1) недооцінили нашу армію і переоцінили свою, 2) недооцінили стан нашого суспільства, уряду і президента (тобто з квітами мало суспільство їх зустрічати, уряд мав розбігтися, а президент — евакуюватися), 3) не очікували такого гуртування світу з Україною і єднання інших держав, що допомагають чинити нам спротив.

Ось всі ці помилки призвели до зриву бліц-кригу. Наші війська вели маневрові дії і противник фактично мусив ні з чим вийти і переформатуватися на другий етап війни.

Мета другого етапу війни — захопити Донбас

Ціль у ворога тепер стоїть інша — захопити повністю Донбас, зробити сухопутний коридор на Крим і на Придністров′я. У нікчемному виступі на параді 9 травня Путін виправдовувався, що їх не почули, що початок війни — це був єдиний вихід тощо. Це заява слабкого лідера, який бачить свою стратегічну помилку і намагається щось ще виправити.

Щось виправити — це друга наступальна операція, що відбувається зараз. Важкі бої точаться у східній операційній зоні, на півдні, щоб досягнути цілі, які сформулював Путін.

У них зірвалась денацифікація. Щодо демілітаризації, то наші Збройні Сили збільшилися у кількості до 700 тис. Ми пройшли по військовій техніці трансформацію завдяки допомозі союзників від так званої партизанської зброї до важкої. Це дозволяє нам чинити опір, хоча армія агресора досі щодо військового потенціалу нас перевершує.

Про зміну воєнної тактики ворога

Спочатку агресор діяв великими колонами, вони везли із собою парадну форму і готувалися святкувати. Але ми на першій оборонній операції влаштували таке "святкування", де вони ледве встигли позабиратися із півночі нашої країни.

Тепер, щоб захопити схід і південь України та відрізати нас від Чорного і Азовського морів противник використовує стратегію навали. Тобто б′ють там, де є в них перевага в ударній авіації, артилерії, систем залпового вогню і ракетному озброєнні.

Наші війська ведуть оборонну операцію в досить важких умовах. Зокрема — у Сєвєродонецьку, Лисичанську, Краматорську, Слов′янську. Але вже видно, що завдання ворог виконати не може. Навіть більше, є приклади асиметричних дій наших Збройних Сил. Тобто ми нанесли контрудари в районі Харкова і нині ведемо бої, щоб перерізати логістичне забезпечення ворога. Такі бої, ймовірно, ще впродовж тижня триватимуть. Сили ворога виснажені. З іншого боку, досить повільно надходить зброя.

Про зустріч Рамштайн-2

Під час онлайн-зустрічі наших союзників у форматі "Рамштайн" принципово змінилися цілі допомоги Збройним Силам України. Якщо раніше йшлося про партизанську та важку стару зброю радянського зразка, щоб ЗСУ змогли встояти в оборонних діях, то тепер завдання — послабити росіян до того стану, щоб вони не змогли вести війну щодо будь-якої держави. Це нове стратегічне завдання, яке можна виконати тільки завдяки суттєвому підвищенню воєнного потенціалу нашої армії. Нам попереду потрібно проводити контрнаступальні операції.

Україні потрібні реактивні системи залпового вогню MLRS. Такі системи є на гусеничному ходу в американців. Їхні принципові переваги в тому, що ракети можуть бути із дальністю ураження від 30 до 300 км.

Британці нам поставили ракети Brimstone, але невеликої дальності. Якщо буде посилено протикорабельними ракетами Harpoon, системами залпового вогню, то в нас з′являться нові можливості з ураження живої сили і техніки противника. Нам давно потрібна така зброя. Крім того, потрібні дрони-камікадзе Switchblade, а також ударні безпілотники з великою дальністю ураження. 

Фото: facebook.com/aerorozvidka