Як в умовах війни в Україні працює Червоний Хрест? Розповідає Павло Розенко

Як в умовах війни в Україні працює Червоний Хрест? Розповідає Павло Розенко

Вчора співробітники Міжнародного комітету Червоного Хреста змогли відвідати частину українських військових, які вийшли з маріупольського заводу "Азовсталь" і перебувають в тимчасово окупованій Оленівці. Про це розповів речник Міжнародного комітету Червоного Хреста в Україні Олександр Власенко. Крім того, Червоний Хрест зібрав в українських захисників повідомлення для їхніх родичів. Чим ще займається організація в Україні та як Червоний Хрест співпрацює з владою Українському радіо розповів віце-президент Червоного Хреста в Україні Павло Розенко.

0:00 0:00
10
1x

"Питаннями ситуації з "Азовом" та Маріуполем займається Міжнародний комітет Червоного Хреста. Це міжнародна організація, яка є нейтральною та політично незалежною від всіх країн світу. Червоний  хрест України не є філією, відділенням чи представництвом міжнародного Червоного Хреста, він є українською незалежною громадською організацією. Ми є волонтерською структурою, яка діє виключно на території нашої держави", — пояснив різницю між двома організаціями Павло Розенко. 

За його словами, відділення Червоного хреста України працюють у всіх регіонах нашої держави: "Станом на сьогодні ми маємо понад 300 представництв на рівні районів. Наша місія широка і в залежності від регіону, специфіка роботи різна. Наприклад, якщо взяти захід України, то там найбільші досягнення з внутрішньо переміщеними особами, адже понад 6 мільйонів українців через війну змінили місце проживання. Й зараз велика частина переселенців залишається на заході країни, тому допомога внутрішньо переміщеним особам — це місія Червона Хреста. Зокрема, зараз ми з урядом запровадили нову програму — через додаток "Дія" внутрішньо переміщені особи можуть отримати від Червоного Хреста України та від Міжнародного комітету Червоного Хреста 2500 гривень".

"Що стосується деокуповаих територій — Київської, Чернігівської, Житомирської, Харківськох, Сумської областей — то там ми маємо інше завдання. Ми допомагаємо в першу чергу віддаленим селам, де, на жаль, досі порушена логістика доставки продуктів харчування, медикаментів товарів першої необхідності. Разом з місцевою владою ми займаємося наданням гуманітарної допомоги", — розповів Розенко. 

На сході України, де йдуть активні бойові дії, Червоний Хрест України має три самостійні напрямки роботи: "По-перше, ми рятуємо людей після обстрілів і завалів, там працюють наші волонтери. Надаємо разом з ДСНС першу невідкладну медичну, а також психологічну допомогу. 

Друга складова — це евакуація населення — ми продовжуємо цю місію й сьогодні. Йдеться про Донецьку, Луганську та Запорізьку області. Якщо почати з 24 лютого, тільки Червоних ХрестУкраїни понад евакуював 150 тисяч людей з лінії обстрілів та лінії загострення". 

"Третє — це теж гуманітарна допомога в "сірі" зони, де йдуть бойові дії і туди, де немає доступу фактично ніхто, крім Червоного Хреста. Тут ми працюємо з органами місцевого самоврядування, які залишаються працювати. Ми використовуємо символіку Червоного Хреста. Не завжди й не всюди, але в більшості нам таки вдається домовлятися і проникати на ці території, домовлятись про припинення бойових дій або хоча б можливість проїзду наших вантажів. Тому ми завозимо гуманітарну допомогу, бо на лінії бойових дій залишаються люди, які не хочуть покидати свої домівки, та забираємо тих, хто хоче евакуюватися. Наші волонтери ризикують життям, проте ніхто крім нас цю місію не виконає, адже емблема та повага до Червоного Хреста Надає нам можливість працювати навіть в таких складних умовах", — підсумував Павло Розенко.

Фото: Укрінформ