Про воєнний стан до кінця літа та нову хвилю мобілізації. Коментує Федір Веніславський

Про воєнний стан до кінця літа та нову хвилю мобілізації. Коментує Федір Веніславський

Воєнний стан і мобілізацію в Україні хочуть продовжити до кінця літа. В ефірі Українського радіо цю ситуацію прокоментував Федір Веніславський, член комітету Верховної Ради України з питань Національної безпеки, оборони та розвідки, представник Президента України у Конституційному Суді, член депутатської фракції партії "Слуга народу".

0:00 0:00
10
1x

Чим продиктовані ухвалені рішення

Строки, на які вводиться правовий режим воєнного стану, визначаються з точки зору тих загроз, які стоять перед державою внаслідок збройної агресії. Потім приймає рішення президент і затверджує Верховна Рада. Перший Указ було ухвалено 24 лютого, потім ще двічі ВР продовжувала цей режим. Треба пам’ятати, що кожного разу при введенні режиму надзвичайного чи воєнного стану треба інформувати ООН про обмеження прав і свобод людини. Ми вже тричі про це повідомляли. Очевидно, що за місяць завершити війну нам не вдасться, тож президент ухвалив рішення продовжити правовий режим воєнного стану ще на три місяці. Але це не означає, що в разі закінчення війни раніше ми не зможемо скасувати цей правовий режим. Оцінюючи ситуацію, президент бачить, що перспективи трьох місяців можуть бути реалізовані. Беручи до уваги те озброєння, яке надходить до України, можливість завершити війну в ці строки існує.

Які права і свободи обмежені воєнним станом

Обмежена свобода пересування, це комендантська година. Також ― особливий контроль зброї, зокрема мисливської, заборона продажу. Межа свобод дуже умовна. Приміром, коли ми говоримо про можливість органів військових адміністрацій вилучати транспортні засоби, які потрібні для оборони держави, або про режим роботи на оборонних підприємствах, коли дещо порушуються права громадян. Крім того, заборона страйків, мітингів ― усе це має на меті зробити безпечним життя громадян.

Про продовження мобілізації з 25 травня

На сьогодні кількість мобілізованих військовослужбовців, які виконують завдання захисту нашої держави, достатня. Але формуються нові військові підрозділи, певні резерви, тому окремі військовозобов’язані ще можуть бути призвані на військову службу у зв’язку з мобілізацією. Проте думати про нову хвилю і масовий призов на разі немає підстав.

Про формування нових підрозділів

Підрозділи формуються відповідно до нових директив, які видає Головнокомандувач з точки зору завдань зі звільнення території держави. Це формування нових частин територіальної оборони, нових підрозділів різних родів військ, нових бригад і батальйонів. У мирний час наші збройні сили налічували близько 220-250 тисяч військовослужбовців. Окремо у нас є інші складові сектора безпеки та оборони ― Національна гвардія, Державна прикордонна служба, Служба безпеки України, Служба зовнішньої розвідки. На сьогодні з урахуванням мобілізованих осіб плани по кількості абсолютно адекватні, адже нам треба мати резерв. Одяг і бронежилети з часом приходять у непридатний стан, тому є необхідність мати стратегічний запас.

Чи вистачає забезпечення на армію

На даний момент ці питання ми тримаємо на контролі. Перебуваємо на зв’язку з Міністерством оборони. Ще в перші дні вторгнення ми уповноважили Кабмін, без рішення Верховної Ради, виділяти на сектор безпеки та оборони стільки коштів, скільки необхідно. На сьогодні пріоритет номер один у сфері витрачання державних коштів ― це потреби Міністерства оборони, а потім все решта. Військовослужбовці, що йдуть на бойові завдання, забезпечені за всіма нормами. Найбільша стаття витрат ― утримання військовослужбовців: на зарплати і на доплати за участь в бойових діях. Ті військовослужбовці, що воюють у зоні бойових дій, отримують більше 130 тисяч гривень на місяць. Це дуже великі гроші, які надходять із держбюджету, і це найбільша стаття витрат. Далі йдуть витрати на закупівлю військового озброєння, речового майна, продуктів харчування, всього, що необхідне для нормального функціонування ЗСУ.

Про найбільш затребувані військові спеціальності

На першому етапі було дуже багато осіб, готових добровільно поповнювати Збройні сили. І зараз є багато мотивованих людей, які бажають виконувати бойові завдання. Але треба розуміти, що не в усіх, хто хоче йти до армії, є відповідні військово-облікові спеціальності, яких потребують наші Збройні сили. Наприклад, є багато піхотинців чи десантників, а нам потрібні мінери. Відповідно, мінери будуть призиватися у першу чергу під час мобілізації. І так по кожній військово-обліковій спеціальності. Тому наявність великої кількості добровольців не тягне за собою автоматичне припинення мобілізації. Нам потрібні ті спеціальності, які потребують фахової підготовки. Наприклад, війська протиповітряної оборони, механіки-водії для бронетехніки, а також фахівці у мінній справі, адже ми маємо великі проблеми з розмінуванням територій.

Як навчають новобранців без військового досвіду

У нас є центри підготовки. Спершу центри комплектування направляють добровольців, які не мають військового досвіду, до спеціальних тренінгових центрів. Там вони щонайменше протягом місяця проходять відповідну військову підготовку, здобувають необхідну спеціальність і кваліфікацію, щоб виконувати завдання. Непідготовлених людей на першу лінію оборони ніхто не посилає.

Коли планується ротація

Ротація відбувається постійно. Військовослужбовці у складі певних підрозділів виконують бойові завдання протягом певного строку ― кілька днів або тиждень. Потім вони відводяться на інші лінії оборони, а на їхнє місце заступають нові, що продовжують воювати на першій лінії.

Фото: static.espreso.tv