Чи буде Україна із зерном цього року ― коментує експерт

Чи буде Україна із зерном цього року ― коментує експерт

В Україні завершилася посівна кампанія. Аграрії кажуть, що змінилася структура посівів ― на користь менш затратних культур. Як пройшла посівна? Чи буде Україна із зерном цього року? Як експортуватимуть зернові з огляду на проблеми з логістикою? Ці питання в ефірі Українського радіо прокоментував Роман Сластьон, генеральний директор Асоціації "Український клуб аграрного бізнесу".

0:00 0:00
10
1x

Що і де вдалося посіяти

"Цього сезону проблем з посівною було багато. Насамперед, це значна частина тимчасово окупованих територій, що не дало можливості провести посівну на всіх землях України. Крім того, звільнені території Чернігівської, Сумської, Харківської, Київської та інших областей також постраждали, і провести там посівну кампанію на 100 відсотків теж не вдалося ― як через залишки мін і снарядів, так і через те, що було частково зруйновано інфраструктуру, розкрадено техніку, постраждали деякі матеріальні склади. На загал, до 30 відсотків від того, що ми сіяли зазвичай, цьогоріч посіяти не можемо. В абсолютних цифрах це до 4 мільйонів гектарів. Левова частка цього – на окупованих територіях Харківської, Луганської, Запорізької, Херсонської областей. Щодо культур. Пшениця у нас здебільшого озима, вона посіяна ще минулого року і зараз у доброму стані. Ярої пшениці зазвичай сіють не так багато ― до 200 тисяч гектарів, але цьогоріч посіяли більше, адже сільгоспвиробники зрозуміли, що є потреба у пшениці і краще вирощувати цю культуру, ніж, наприклад, кукурудзу. Чому кукурудза не настільки приваблива ― найперше, це висока інтенсивність. Для кукурудзи потрібно доволі багато добрив, інших вкладень, глибокий обробіток, ця культура дає великий обсяг урожаю на гектар ― умовно 10 тонн. При цьому вартість кукурудзи є нижчою. І другий важливий момент ― зараз у нас дуже обмежені можливості вивезення зернових та олійних культур з України".

Про можливість експорту зернових на сьогодні

"Проблема експорту і логістики вивезення зерна з України є ключовим моментом у подальшій роботі сектора. Минулого року ми зібрали 86 млн тонн зерна. З них для внутрішнього споживання нам потрібно близько 20. Решту 60 млн тонн ми мали експортувати, але не змогли цього зробити. До початку повномасштабної війни встигли експортувати близько 40 млн тонн. Тобто є ще величезний залишок 20 млн для експорту на зовнішні ринки ― кукурудза, пшениця, ячмінь, олійні культури, соя. Україна ― номер один по соняшниковій олії, є величезні запаси соняшника для переробки. Крім того, ми розуміємо, що в липні буде новий урожай. І навіть попри те, що він буде менший через недосів і зменшення кількості добрив, 30 млн тонн нового врожаю нам потрібно буде експортувати. За квітень ми вийшли майже на мільйон тонн експорту через кордони з ЄС, це переважно залізничні перевезення та незначна частка автомобільних перевезень зернових до країн Європи і через їхні порти далі. І є ще певна частка річкових перевезень баржами по Дунаю".

Про складність збирання урожаю на Херсонщині

"У Херсонській області ми вирощували левову частку баштанних культур. Частково це змістилось у південних областях, але певний дефіцит буде. Крім того, Херсонщина і Запорізька область є великими виробниками парникових, овочів закритого ґрунту, тож наслідки окупації ми вже побачили у цінах на ранні овочі в супермаркетах".

Фото: latifundist.com