Нові правила отримання водійських прав: що змінилося? Пояснює експерт

Нові правила отримання водійських прав: що змінилося? Пояснює експерт

В умовах воєнного стану в дію вступили нові правила, які стосуються того, як будуть прийматися і складатися іспити для отримання водійських прав. Підготовка водіїв та складання теоретичних й практичних іспитів у сервісних центрах МВС буде відбуватися за новим порядком. Про що йдеться Українському радіо розповів представник Головного сервісного центру МВС Федір Полонський.

0:00 0:00
10
1x

"На минулому тижні Кабінет Міністрів України прийняв відповідні постанови щодо порядку прийняття іспитів на період дії воєнного стану та три місяці після закінчення його дії та щодо змін в порядку навчання. 

Що стосується порядку складання іспитів, то ми запропонували екстериторіальність складання іспитів: люди, які тимчасово виїхали в інші міста, можуть скласти практичний іспит в будь-якому сервісному центрі МВС за умови успішного складання в іншому успішному центрі. Тобто, якщо, наприклад, людина склала теоретичний іспит в Маріуполі, то практичний вона може скласти та отримати посвідчення водія у Львові, Києві, Ужгороді або іншому місті, де працюють сервісні центри МВС", — розповів Федір Полонський.

Також, за словами експерта, передбачається, що особи можуть отримати посвідчення водія в разі успішного складання іспиту в іншому сервісному центрі: "Якщо особа успішно склала як теоретичний, так і практичний іспит в тому ж Маріуполі, проте не отримала бланк посвідчення водія, вона зможе отримати його в будь-якому сервісному центрі, який працює на даний час".

"Також ми передбачили дуже важливу зміну для наших водіїв, які керують транспортними засобами в міжнародному русі. Раніше свідоцтво для участі у міжнародному русі можна було отримати в будь-якому сервісному центрі. При цьому основне свідоцтво здавалось на збереження в той сервісний центр, де воно було отримано. Зараз же люди зможуть повернути своє свідоцтво шляхом отримання нового в будь-якому сервісному центрі МВС", — додав Полонський.

Крім того, законодавчими нормами передбачені й кардинальні зміни в порядку навчання та прийняття іспитів у майбутніх водіїв: "Ці зміни вступлять в силу через два місяці після набрання чинності постановою. Навчання буде розділено: спочатку особа буде проходити теоретичне навчання в автошколі, отримувати свідоцтво про теоретичну підготовку та складати в будь-якому сервісному центрі МВС теоретичний іспит. Після цього вона знову приходитиме на навчання в автошколу, після якого складатиме практичний іспит та отримуватиме посвідчення водія".

Фото: Твоє місто