Як повернути землі, що перебувають у власності резидентів РФ, під повний контроль України ― коментує правник

Як повернути землі, що перебувають у власності резидентів РФ, під повний контроль України ― коментує правник

Понад 26 тисяч українських земельних ділянок перебувають в оренді та більше тисячі у власності резидентів РФ. Загальна площа таких ділянок ― понад 160 тисяч гектарів в оренді та 32 тисячі гектарів у власності. Багато це чи мало? Хто їхні господарі? Як ці землі можна повернути? В ефірі Українського радіо на ці запитання відповідав Віктор Кобилянський, керівник Центру земельного права Вищої школи адвокатури.

0:00 0:00
10
1x

Як резидентам РФ вдалося заволодіти частиною українських земель

"Насправді ця частка доволі незначна порівняно із загальною кількістю українських земель, що перебувають у власності чи оренді. Але звісно, суспільство дуже занепокоєне. Треба сказати, що іноземці, в тому числі громадяни РФ, у нас в Україні обмежені у правах на землю. Статті 80 і 81 Земельного кодексу засвідчують, що власниками земель не можуть бути будь-які іноземні особи, особи без громадянства, іноземні держави. Отже, коли йдеться про власність, то це скоріше не про сільськогосподарські землі. Для несільськогосподарських земель ситуація з власністю простіша ― під нерухомістю нерезиденти України могли цілком законно придбати земельні ділянки. Для оренди фактично не було обмежень взагалі. І треба пам’ятати, що найбільші наші агровиробники ― великі агрохолдинги ― насправді належать нерезидентам. Частина цих нерезидентів українська, але з метою оптимізації оподаткування вони створили якусь офшорну компанію, яка стала власником холдингу. Тобто ситуація для нашої економіки не нова, вона звична. Зараз стоїть питання, що робити з російськими власниками. Агресор з нами воює і водночас є бенефіціаром щодо українських земель…".

На яких територіях України розташовані ці ділянки

"До 2014 року велика частка російського бізнесу працювала в Автономній Республіці Крим. Але є російські власники і в інших регіонах, навіть у Київській області, які займаються сільським господарством. Питання в тому, як їх цього позбавити, як повернути ці землі під повний контроль України. З цього приводу вже зараз є зміни в законодавстві ― резидентам РФ фактично не дозволяють виводити прибуток, отриманий від бізнесу в Україні. Навіть компанія, що має бенефіціарного власника ― громадянина РФ або іншу російську компанію, не може реально здійснювати більшість фінансових операцій, тому що їх контролюють і блокують. Вся інформація щодо власників є відкритою, її можуть отримати банки в порядку фінансового моніторингу, наприклад. Але це не вирішує проблему кардинально. Зараз триває підготовка законопроєктів, які передбачають фактично примусове виключення з числа господарських товариств нерезидентів України, які є резидентами РФ".

Насамкінець Віктор Кобилянський розповів: "Доволі відомий російський актор хотів придбати земельну ділянку на території Криму, в Гурзуфі. Він не мав такої можливості за нашим законодавством, тому просто використав підставну особу. Використання підставних осіб є досить поширеною практикою. Якщо ви стежили, як працюють санкції проти певних російських громадян за кордоном, то вже чули історії, коли підставні особи фактично кидають своїх бенефіціарів. Таке можливо і в Україні".

Фото: dixilex.com