Українці повертаються додому. Що буде з цінами на оренду житла? Прогноз експертки

Українці повертаються додому. Що буде з цінами на оренду житла? Прогноз експертки

Ціни на оренду квартир у західних та центральних регіонах України у зв’язку з воєнними діями стрімко зросли. Відтак чимало українців, які не спроможні платити завищену вартість, повертаються у свої домівки. Співзасновниця Українського клубу нерухомості Ольга Соловей в ефірі Українського радіо спрогнозувала, які тенденції на ринку нерухомості варто очікувати найближчим часом.

0:00 0:00
10
1x

Про тенденції на ринку нерухомості 

Під час воєнного стану купувати нерухомість не рекомендують ні нотаріуси, ні юристи. Загалом на сьогодні в Україні відбуваються великі міграційні процеси.  Люди з гарячих точок переміщуються більше на Західну Україну і до центральних областей, а також дуже сильно активізують попит на оренду. Відтак попит змусив багатьох дуже сильно підняти орендну плату. Проте сьогодні українці мають бути більш об'єднані і намагатися не наживатися на переселенцях, яким достатньо важко сплачувати оренду, оскільки у зв’язку з війною багато людей залишилися без роботи та втратили свої постійні доходи.

У багатьох регіонах ми спостерігаємо, що оренда виросла. Навіть в Києві деякі орендодавці ставлять дещо завищені показники оренди, ніж були у довоєнний період, адже два роки через ковід ринок оренди обвалився і тільки почав відновлюватися, коли почалась війна. 

Незважаючи на те, що попит дуже тисне на ціни і орендодавці хочуть їх підвищити, проте на сьогодні економіки України майже немає, вона зруйнована, і тому у людей просто не буде спроможності платити. Тому орендодавці мають з розумінням поставитися до сьогоднішніх реалій і не підвищувати оренду майже вдвічі. Відтак люди зможуть платити таку ціну кілька місяців, поки в них є такий ресурс. Якщо розраховувати на більш довготривалий термін, у людей цей ресурс вичерпується, і ми навіть спостерігаємо зворотні міграційні процеси, коли люди тікали від війни, а тепер вони масово повертаються, зокрема до Києва та Харкова. 

Чому українці повертаються у великі міста

Люди повертаються до свого житла, оскільки у західних областях оренда зависока і вони не можуть собі її дозволити. Проте загалом на ринку оренди, зокрема у великих містах, також відбувається повернення, тому що українці повертаються до роботи. І не всі роботодавці погоджуються на віддалену роботу. Відтак втрата роботи також стимулює людей їхати до великих міст, і це також впливає на ринок оренди. 

Про пастки орендодавців 

Взагалі ринок оренди в Україні дуже непрозорий. Люди не підписують договори чи контракти, а тому взагалі не захищені. Відтак навіть якщо людина розраховувала на довгострокову оренду, орендодавець може в будь-який час необґрунтовано підвищувати ціну або навіть виселити. На жаль, такі випадки зараз були зафіксовані, зокрема, коли перездавали квартири, коли людей не заселяли, отримавши передоплату, і я вважаю, що їх варто прирівнювати до мародерства. 

Тому ринок нерухомості працює, але він не структурований. Люди, які здають в оренду, не сплачують податки. І вже багато років триває дискусія, що з цим ринком треба навести лад. На жаль, воєнний стан показав, що справді є багато роботи, адже люди, які надають послуги оренди, житла мають бути більш відповідальними перед законом, а люди, які орендують, мають бути більш захищені, як це відбувається у Європі.

Фото: pexels.com