"Ембарго": нардеп Ярослав Железняк про те, чому Україна так чекає на шостий пакет санкцій для Росії від ЄС

"Ембарго": нардеп Ярослав Железняк про те, чому Україна так чекає на шостий пакет санкцій для Росії від ЄС

Європейський Союз анонсував шостий пакет санкцій проти Росії. Під обмеження потрапляє російська нафта, кілька великих банків, російські телеканали та військові, яких підозрюють у злочинах проти мирного населення в Бучі Київської області. Повідомляється, що пакет санкцій узгодять найближчим часом і він торкнеться чотирьох секторів. Детальніше про нові санкції від ЄС Українському радіо розповів народний депутат України, перший заступник голови комітету Верховної ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк.

0:00 0:00
10
1x

"Поки що ми не знаємо чітко кількість людей, які підпадають під санкції, адже це завжди є новиною і для нас. Але ми сподіваємося, що їх буде достатньо багато. Разом з тим, більшість тих, кого в Україні хотіли би бачити під санкціями, давно так чи інакше в ЄС заблоковані. Те, що дуже важливо для України і чим буде відрізнятися шостий пакет санкцій — це внесення у санкційний список всього військового командування, які так чи інакше мали стосунок до подій в Бучі та Маріуполі", — розповів Ярослав Железняк.

Проте, як пояснив народний депутат далі, для України шостий пакет санкцій важливий не через персоналії, а через ембарго: "Нарешті через більше, ніж 70 днів війни ЄС дійшов до того, що зрозуміли, що без ембарго на російську нафту не буде ефективним боротися з режимом Путіна. Саме тому, перше, що ми очікуємо від цього пакету санкцій — це санкції щодо російської нафти".

"Це важливо тому, що якщо порахувати нафту, нафтові суміші, нафтопродукти, то експорт російської нафти складає 42 % від всього експорту Росії. Нафтове ембарго — це, фактично, вистріл з "джавеліна" по російській фінансовій системі, яка одразу почне вмирати", — зазначив Железняк.

Також народний обранець висловив сподівання, що в майбутньому ми отримаємо й ембарго на російський газ, проте зараз в країн ЄС зберігається занадто велика залежність від газу з Росії: "ЄС — це колективний орган, тому деякі країни зараз блокують питання щодо газового ембарго".

"Але залежність Росії від цін на нафту в декілька разів більша, ніж від газу. Більше того, деякі країни Європи зараз самостійно відмовляються від російського газу або Росія сама почала їм його відключати. Чудовий приклад тут — це Польща, яка, як і всі країни Європи, відмовилась платити РФ в рублях, внаслідок чого Росія відключила їх від газу. Для нас — це ще один аргумент до того, щоб переконувати всю Європу в тому, що вони мають відмовитись від російського газу", — розповів Ярослав Железняк.

Також депутат додав, що обговорення шостого пакету санкцій було дуже "гарячим", внаслідок чого двом країнам, які найбільше залежать від російської нафти—- Угорщині та Словаччині — дали більше часу на пошук замінників іншого походження: "Якби Угорщина або інші країни не хотіли підігрувати Путіну, створюються такі умови, при яких вони не зможуть далі нормально співіснувати".

"Те, що передбачає шостий пакет санкцій ЄС — це заборона будь-яких транспортних постачань нафти в інші країни через море. Вже зараз для Росії є достатньо великою проблемою доставити цю нафту в ті ж країни Африки, Індію чи Китай, тому що відмовляються страхові компанії та компанії, які заправляють танкери. А з санкціями вони втратять й технічну можливість продавати свою нафту", — підсумував Железняк.

Фото: Українська правда