"Завдяки угрупованню супутників, які планують передати Україні, ми перезапустимо нашу космічну галузь" — Парновський

"Завдяки угрупованню супутників, які планують передати Україні, ми перезапустимо нашу космічну галузь" — Парновський

Некомерційна організація Halifax International Security Forum, що базується у Вашингтоні, вирішила допомогти Україні у війні з Росією та розпочала збір коштів для створення супутникового угруповання, яке згодом буде передано під повне управління українським фахівцям. Мова йде про супутникове угруповання дистанційного зондування Землі, що проводить спостереження за поверхнею в декількох діапазонах, у тому числі і в оптичному. Чим важлива ця ініціатива та чи зможе вона допомогти не лише українській армії, але й космонавтиці? Про все це Українське радіо дізнавалось в старшого наукового співробітника Інституту космічних досліджень НАН України і Державного космічного агентства України Олексія Парновського.

0:00 0:00
10
1x

"Війна показала глибоку проблему української космонавтики, точніше її організаційної складової. З початком війни виявилось, що жодна з оборонних розробок, які мала робити наша космічна галузь, не втілена. Проте зараз нам допомагає міжнародна спільнота. Цілком можливо, що завдяки цьому незабаром ми матимемо своє угруповання з супутників на орбіті. Це дозволить нам навколо цих супутників перезапустити свою діяльність", — розповів Олексій Парновський.

Читайте також: "Плани Росії про власну орбітальну станцію — мрії, які не можна реалізувати" — експерт про те, як Росія буде розвивати космос після виходу з МКС

Як пояснив експерт, зараз в США некомерційна організація Halifax International Security Forum запустила ініціативу купівлі і передачі Україні угруповання супутників дистанційного зондування Землі: !Йдеться про розвідувальні супутники для допомоги у відбитті російської агресії. Це дуже корисна для нас акція, яка дозволить нам перестати бути залежними від комерційних даних, які ми купуємо, та потім після війни — відбудувати свою власну інфраструктуру по роботі із сучасними космічними технологіями", — підсумував Олексій Парновський.

Фото: Satellogic