"Нової катастрофи не відбулося": якою є ситуація на Чорнобильській АЕС

"Нової катастрофи не відбулося": якою є ситуація на Чорнобильській АЕС

26 квітня, у роковини аварії на Чорнобильській атомній електростанції, генеральний директор міжнародної агенції з ядерної енергії Рафаель Маріано Ґроссі прибув до зони відчуження, аби передати обладнання та оцінити рівень радіації на ЧАЕС, яка перебувала під контролем російських військ до 31 березня. Більше про ситуацію в чорнобильській зоні в ефірі Українського радіо розповів заступник голови Державного агентства України з управління зоною відчуження Максим Шевчук.

0:00 0:00
10
1x

Про візит МАГАТЕ до Чорнобиля 

Вже 36 роковини від моменту Чорнобильської катастрофи. Ми говорили про результати подолання наслідків за 36 років, про таке явище, як ядерний тероризм, з яким ми стикнулися з 24 лютого цього року, про війну, про небезпеку в масштабах всієї планети. Тому я вважаю, що була зовсім інша тональність, ніж у попередні два місяці, і це є дуже позитивний знак. Ми подякували МАГАТЕ за дуже акцентовану зміну позиції і за їх підтримку. 

Ми представили результати наслідків окупації, втрати, що було вкрадено та зруйновано, показали напрямки відновлення діяльності підприємств, що треба для цього зробити. Також обговорили можливість загрози повторного вторгнення і що треба зробити для того, щоб його уникнути. І наостанок МАГАТЕ нам передали деяке обладнання посилення радіологічного захисту, тому що його зараз бракує. І я вважаю, що цей візит був дуже результативним. 

Про покарання Росії за ядерний тероризм

Я думаю, що про інструменти покарання точно можуть сказати детально експерти МАГАТЕ. Вплив МАГАТЕ у світовому масштабі дуже суттєвий, і тому зміна в їх позиції ― це дуже гарний знак і це нам сильно допоможе.  

Про радіаційний фон 

Ми констатували, що всі ядерні установки, всі сховища радіоактивних відходів, сховища відпрацьованого ядерного палива, на щастя, всі вцілілі. Тому нової катастрофи не відбулося. 

Було багато техніки. Ця техніка їздила, піднімала пил, рухалась ґрунти, і, звичайно, це призвело до того, що вздовж доріг на контрольно-пропускних пунктах рівні по радіації вищі, ніж були до вторгнення. Але це не є катастрофою. Це є природним наслідком такої діяльності. Це питання контрольоване. 

Чи безпечна наразі зона відчуження

З точки зору безпеки зона дуже схожа на ту, яка вона була до окупації. Але, зважаючи на ту кількість мін, яку залишили після себе рашисти, я не можу її назвати безпечною. Тому що ми постійно чуємо вибухи. Або тварини наші підриваються, або сапері знаходять міни, і наша діяльність зараз там обмежена. Проте з точки зору радіаційного фону жодної катастрофи не відбулось. 

Про викрадення джерел випромінювання

Ми бачимо, що деякі радіоактивні матеріали точно знаходяться не на своєму місці. Певні місця, де вони мали знаходитися, зруйновані, і це дійсно небезпечно. Але точно зараз назвати повну кількість ми не можемо, адже поки що не можемо потрапити в усі офіси. Це пов'язано з позбавленням цих офісів від мін, і цей процес не дуже швидкий. Згодом ми зможемо дати чітку оцінку, дати інформацію Держатомрегулюванню та громадськості щодо того що зникло, в якому об'ємі, які є ризики. Насамперед є ризики для тих російських солдат, які вкрали щось на сувеніри. Для них це будуть жахливі наслідки для здоров'я.

Про персонал, який був на станції без ротації понад 600 годин

Я вважаю, що це дуже мужні люди, які змогли з окупантом вибудувати досить жорсткий відносини. Вони не допускали їх в небезпечні зони. Вони вели повністю роздільний побут і витримали цей тиск. Безумовно, це було дуже важко. Вже декілька ротацій проведено. Зараз на станції той персонал, який не був в окупації. Частина людей з ЧАЕС була нагороджена відзнаками "За мужність". І це дуже гарний знак, що держава бачить і відзначає таких людей, які зробили вагомий внесок в радіаційну безпеку і в незалежність України.

Якщо раніше персонал Чорнобильської станції вранці приїжджав електричкою зі Славутича на станцію, відпрацьовував повноцінний вдень і ввечері міг повернутися додому транзитом через територію Білорусі, то зараз цей шлях не працює. Було дві ротації, де використовувався наводний транспорт, але це дуже нераціонально і незручно. Зараз станція буде їздити по довгому маршруту через Славутич, Вишгород та Чорнобиль на ЧАЕС, і ми переходимо на вахтовий метод роботи, як працювали десять підприємств зони відчуження. Тобто заїжджає персонал і або працює чотири дні на тиждень і три дні відпочиває, або 15 днів в зоні і 15 ― на відпочинку.  Я думаю, що другий варіант буде запроваджено зараз на станції, але ми маємо в Чорнобилі майже для тисячі людей організувати місце для тимчасового проживання. 

Про Запорізьку атомну станцію та інші ядерні об'єкти 

Ми не могли з МАГАТЕ не обговорити питання інших ядерних об’єктів. Ми сказали, що зараз найнебезпечніше місце в світі ― це Запорізька АЕС. Це правда. Й інші АЕС також є під загрозою, тому що літають ракети над територією всієї країни. Ця проблема була обговорена, і це також додатковий елементи ядерного тероризму. І з цим ми маємо працювати разом з МАГАТЕ. Я думаю, що зустрічі з енергетичним сектором будуть продовжуватися, зокрема з Мінгерго та Енергоатомом, а також з центром поводження з радіоактивними відходами та відпрацьованим ядерним паливом, тобто це Міндовкілля, Держагентство з управління зоною відчуження та наші підприємства.

Фото: depositphotos.com