Чому група німецьких діячів виступила проти надання зброї Україні ― коментує експерт

Чому група німецьких діячів виступила проти надання зброї Україні ― коментує експерт

Група німецьких діячів виступила проти надання зброї Україні через побоювання ескалації ядерної загрози. Автори листа висловили багато пропозицій, зокрема ― Україна все одно програє, тому треба примусити її капітулювати. Або ― законні безпекові інтереси Росії треба задовольнити. Лист підписали 18 німців. В ефірі Українського радіо ситуацію прокоментував Сергій Сумленний, політолог, експерт з питань Східної Європи.

0:00 0:00
10
1x

Наскільки впливовими є підписанти листа

"Не вважаю, що вони дуже впливові. У Німеччині зараз є багато різних закликів до політиків і до влади. Від січня була низка звернень з набагато більшою кількістю підписантів, з більш впливовими посадами, приміром, експерти зі Східної Європи, амбасадори Німеччини, в тому числі й у Росії, купа професорів ― які закликали уряд, навпаки, до значно жорсткіших дій щодо стримування РФ. Останній із таких закликів було оприлюднено тиждень тому з вимогою негайно надати Україні важке озброєння. Я також був одним із підписантів цього документа і добре знаю перелік інших людей. Дуже пишаюся, що мав честь бути серед таких шанованих підписантів. А цей заклик, про який ви говорите, є абсолютно ганебним і злочинним. Підписантів там небагато, і частина з них вже не мають сьогодні впливу на політику. До того ж треба подивитися на газету, де цей заклик було оприлюднено. Ця газета Berliner Morgenpost має дуже дивні зв’язки з Росією, вона часто публікувала тексти, що виглядали так, ніби були написані в російському посольстві, наприклад, величезне й абсолютно некритичне інтерв’ю з російським амбасадором, інші тексти, що відповідають російській позиції. Відомо, що власники видання мають абсолютно чіткі зв’язки з Москвою. Тому насправді ця газета ― маргінальне видання, а підписанти листа ― маргінальні люди".

"На жаль, тема, що Україні треба капітулювати, у Німеччині справді присутня. Її поділяють не лише ті люди, про яких ми говоримо, тобто пенсіонери та пенсіонерки німецького політичного простору, а й діючі політики. Але це не ідея більшості. Якщо подивитися на останні опитування виборців, то побачимо 76 відсотків, що голосували за зелених, вони закликають надати Україні важку зброю, 68 відсотків виборців соціал-демократів також. Загалом у Німеччині, якщо включити прихильників радикальних проросійських партій, більше половини людей виступають за важку зброю для України. Проблема зараз ― не німецьке суспільство, а німецький уряд".

Як міг з’явитися такий лист

"Такі листи з’являються заради того, щоб здійснити певний тиск на політичне середовище, і це нормально для демократичної країни. Зазвичай процедура проста. Організатором може бути хто завгодно. Хтось пише драфт, тоді приєднується ядерна група підписантів 3-5-10 людей. Потім запрошуються люди з інших кіл, причетних до теми. Лист було написано з метою зробити вигляд, що німці не лише підтримують важку зброю, а й навпаки вимагають її не видавати. Адже опитування свідчать, що 70 відсотків німців-прихильників правлячої партії, виступають за важку зброю. Тобто позиція Шольца тут абсолютно алогічна, він діє проти інтересів власних виборців".

Які причини опору Шольца в питанні зброї для України

"У нього є два аргументи. Надання важкої зброї збільшить рівень ескалації конфлікту, це перетворить Німеччину на учасницю війни і призведе до того, що Росія може вдарити по Німеччині та розпочати ядерну війну. Це маячня, бо вже сьогодні багато країн НАТО надають артилерію, танки, засоби ППО, ця зброя вже працює проти росіян. За логікою Шольца, Росія може вдарити по Словаччині, Польщі, Чехії, США... Саме надання німецької зброї Україні зменшить шанс нападу Росії на Німеччину, тому що сили РФ будуть зав’язані саме в Україні. Цілком можливо, що у Шольца є непрозорі, незадокументовані зв’язки з Москвою, котрі ним керують".

Фото: static.dw.com