Відповідальні за тих, кого приручили: як зоопарки рятують своїх тварин від голоду під час війни?

Відповідальні за тих, кого приручили: як зоопарки рятують своїх тварин від голоду під час війни?

Через російську агресію багато притулків для тварин та зоопарків в Україні опинилися у скруті та потребують допомоги. Серед таких — й екопарк "Ясногородка", який для того, щоб закупити харчі та медикаменти для тварин, пропонує всім небайдужим придбати квитки до екопарку вже зараз. Детальніше про ініціативи, які мають на меті допомогти врятувати мешканців екопарку, Українському радіо розповів власник сімейного екопарку "Ясногородка" Акім Акіменко.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:
    • Лідія Станіцька

"На території екопарку щодня знаходиться близько 15 людей, повністю відновлена охорона та інфраструктура, яку не знищили повністю росіяни: вольєри, загони та домівки тваринок. Наступного тижня ми плануємо вже частково повертати тварин до нашого екопарку і зробити один день в тиждень таким, коли всі охочі люди зможуть відвідати тварин та відволіктися від всього, що зараз відбувається", — розповів Акім Акіменко.

За його словами, екопарк зазначав чимало втрат серед своїх мешканців через збройну агресію Росії: "Найбільше загинуло страусів, тому що це птахи, які сильно стресують, і коли почалися обстріли, дуже багато страусів "лягло" через звуки вибухів. Вони починали панічно бігати і вмирали від того, що врізалися в загони насмерть. Також одним з перших було пряме влучення з "Граду" по шотландських коровах, ламі та альпаці. Також загинув мунтжак та близько 12 овець".

"Першу частину тварин  черепах та мавп  ми вивезли до Київського зоопарку ще до війни. Потім ми змогли вивезли частину тварин в кінний комплекс "Магнат". Також в нас є локація на заході України, де все підготовлено, але возити тварин туди-сюди трохи стресово, тому зараз плануємо надати їм все необхідне в нас на території",  додав власник екопарку.

Акіменко розповів, що наразі тваринам "Ясногородки" вистачає харчів, проте потреба в них є завжди: "Нас перед початком війни врятувало те, що ми мали великий запас кормів, бо фізично в перші 2-3 тижні не можна було доїхати до екопарку, наші працівники ходили на роботу з сусідніх сіл, аби годувати тварин. Якби ми не мали комбікорму на місці, вмерло б набагато більше тварин. Тому ми будемо дуже раді всім, хто захоче підтримати наш парк в такий непростий час".

"Зараз ажіотажу довкола продажу квитків в "Ясногородку" немає: ми продали біля двох тисяч квитків і це хоча б на місяць забезпечить наших тварин кормом та водою",  підсумував Акім Акіменко.

Фото: yasnogorodka.com.ua