Як дозвіл купувати готівкову валюту вплине на курс долара?

Як дозвіл купувати готівкову валюту вплине на курс долара?

Національний банк України з 14 квітня дозволив банкам продавати населенню готівкову валюту. Як це вплине на курс долара розповів в ефірі Українського радіо шеф-редактор інформаційного агентства "Фінансовий клуб" Руслан Чорний.

0:00 0:00
10
1x

Про рішення Нацбанку

Ви пам’ятаєте, що було в останню кризу в 2014 році, коли курс миттєво злетів, спочатку до 16 гривень за долар, а потім 25. Це якраз було спричинено тим, що був досить великий попит на валюту з боку підприємців та населення. Національний банк, розуміючи, що може бути кризова ситуація, заморозив курс гривні та операції з валютою, щоб не було ще більшого попиту.

Ми бачили, що обмінні пункти могли продавати валюту населенню, а банкам це було заборонено. Таким чином НБУ заморозив частину попиту і забезпечив стабільний курс, який він тримав декларативно і не давав йому підніматися. Зараз Нацбанк побачив, що попит на валюту не такий великий, і поступово знімає ці обмеження, щоб ті, кому потрібна валюта могли її купити для своїх потреб.

Про коливання курсу

Банки можуть продавали лише в тих обсягах, в яких вони купують цю валюту. Тобто якщо в касі немає валюти, банк не може її продати. Курс може відхилятися від офіційного до 10%. Другою нормою Національний банк заборонив банкам продавати валюту дешевше. Тобто НБУ заборонив будь-які операції, які можуть нашкодити банківській діяльності.

Про чорний ринок валюти

НБУ своїм рішенням не дасть великого обсягу валюти на ринок і не дасть можливості спричиняти великі коливання. НБУ зобов’язав банки продавати валюту не дорожче, ніж 10% за офіційний курс, чим фактично залишив чорний ринок без виручки.

Тобто якщо банки продають валюту за невисоким курсом, то обмінні пункт і чорний ринок будуть знижувати курс до офіційного.

Про ціни на товари

Коливання курсу валюти часто зашивається у формування ціни на товар. Щойно починає рости курс і товари стають дорожчими. Люди, які працюють із імпортом, підвищують ціну, бо розуміють, що закупівлю треба буде робити за вищою ціною. Це тягне за собою подорожчання на все.

Так само — якщо відбувається зниження курсу долара, то відбувається зниження ціни на товари.

Фото: pixabay.com