"Розмови про ядерну зброю — це гра в покер": експерт про можливість ядерного удару по Україні

"Розмови про ядерну зброю — це гра в покер": експерт про можливість ядерного удару по Україні

Президент Володимир Зеленський в інтерв’ю для американського каналу CNN заявив, що лідери країн світу повинні бути готовими до застосування Росією зброї масового ураження, зокрема тактичної ядерної зброї. Ця заява українського президента, помножена на те, що в лютому за наказом Путіна військові РФ тримають сили стратегічного стримування з ядерними боєголовками в режимі підвищеної готовності викликає низку питань. Чи може світ приготуватися до застосування РФ ядерної зброї розповів в ефірі Українського радіо експерт Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Їжак.

0:00 0:00
10
1x

Що таке ядерна зброя?

Стратегічна і тактична ядерна зброя уражає або конкретний об’єкт або знищує великі площі, наприклад ціле місто. Тактична ядерна зброя в Росії є, є вона і в Сполучених Штатів — більш як по тисячі одиниць із кожної сторони у різному форматі. Але з часів Холодної війни є політична домовленість у вигляді декларацій спочатку в СРСР і США, потім Росія за Єльцина підтвердила ці декларації, що вся тактична ядерна зброя зберігається на складах, вона не перебуває у військах.

Взагалі, якщо говорити, що таке ядерна зброя, — це зброя, яка використовується на полі бою. Тобто не по стаціонарних цілях (бункери, міста, заводи), а на полі бою, щоб знищувати тили противника, умовно кажучи.

У тактичної ядерної зброї потужність вибухів менша, аніж у стратегічної, бо треба не тільки нанести удар, а ще й воювати у зоні нанесення цього удару.

Ще важлива річ, яку треба розуміти, ніякої кнопки не існує. Такого, що Путін щось натиснув і воно полетіло немає. Ядерна кнопка — це мається на увазі певна процедура наказів. Щоб застосувати тактичну ядерну зброю треба 1) дістати її з централізованих складів, найближчі ці склади на Північному Кавказі до України, 2) привезти у війська, 3) розробити план нападу, 4) нанести удар.

Про ядерний удар з боку РФ

З того, що зараз зрозуміло, з боку Росії йдеться про демонстративний удар, такий як був в Японії в 1945 році. Є думки в Росії, що у разі нанесення такого демонстративного удару, це зламає ворога, змусить його капітулювати без подальшої війни. Буцімто, люди будуть настільки вражені, що одразу здадуться. Але такого не станеться.

Ті ракети, які зараз завдають ударів по містах, сумарно потужність того, що вони доставили, вже кілька кілотонн вибухівки. Але це без спалахів і без радіації.

Якщо такий демонстративний удар станеться, його побачать у радіусі кілька кілометрів. Інші не побачать і взагалі не знатимуть, що він відбувся. З практичного погляду, такий удар може знищити великий завод або знищили батальйонно-тактичну групу. Але треба нагадати, що тільки з російського боку зійшло на територію України 100 тактичних батальйонних груп. І такий удар не зломить волю України.

Про історію ядерних ударів

Навіть коли ми дивимося на фото знищених Хіросіми і Нагасакі, то ці два міста були знищені не самим ядерним ударом. Це були дерев’яні міста, які згоріли від ядерного спалаху. Спалах, який відбувається після ядерного вибуху, створює пожежу. Ці масові пожежі і знищили Хіросіму і Нагасакі. Кам’яні будівлі збереглися навіть близько до епіцентру. Це був вибух до 20 кілотонн.

Якщо демонстративний удар наноситься у кілька кілотонн (про таке говорять), то шкоди буде менше.

На території України у 1970-х роках були два ядерні вибухи. Вони були підземні і не для воєнних цілей. Там намагалися змістити пласти, хотіли вирішити певні геологічні питання. Ніхто про цей випадок навіть не знає.

Про міжнародну реакцію

Коли вирішувалося питання допомоги України, коли США вже знали, що Росія планує такий напад, то вірогідність того, що Росія може застосувати ядерну зброю, була великою і були такі очікування. Західна спільнота і США готові до того, РФ може застосувати ядерну зброю.

Те, що сказав президент України, означає, що всі готові до удару. Це початок великої декларації і з боку Західної Європи, і США, і України: у разі застосування ядерної зброї Росією, для неї будуть величезні наслідки. Навіть якщо це не буде удар у відповідь, то наслідки будуть величезними.

Розмови про ядерну зброю — це гра в покер, де є блеф, є справжня комбінація карт, є реакція на заяви і спостереження, хто як думає. Коли Росія із 2014 року говорила, що готова до застосування ядерної зброї, це відбувалося тому, що РФ психологічно була до цього готова. Вона цього не боялася, а решта країн боялися до цього доводити.

А коли світ спільно говорить, що ми готові і не боїмося ядерного удару, і буде відповідь, це охолоджує Росію. РФ розуміє, що в кінці цього блефу тупик. Якщо Росія це розуміє, то і вірогідність застосування ядерної зброї менша. Ця гра у блеф і готовність вже підійшла до того ступеню, коли можна стримувати Путіна рішучістю. Тобто усі готові морально до того, що це може статися. Це означає, що можна стримувати РФ у цьому блефі.

Ізраїль, коли стояв за крок від поразки у 6-денній війні, не застосував ядерну зброю. Вони вирішили перемогли на полі бою у звичайній війні.

Міжнародний консенсус, у якому є лише 5 володарів ядерної зброї (які мають поступово звести її нуля) і решта країн, які не мають такої зброї, полягає у тому, що ядерна зброя використовується в абсолютно виключних випадках. Такі ситуації важко собі уявити. Тому більшість країн, у яких немає ядерної зброї, і не хочуть її робити. Наприклад, Німеччина чи Японія. Бо є міжнародний консенсус, що навіть офіційні 5 ядерних країн не мають застосовувати її для меркантильних власних цілей.

Про наслідки від застосування ядерної зброї

Ніколи не виникало ситуації, коли якась країна каже, що може застосувати ядерну зброю, щоб захопити нові території, як це зараз робить Росія. Реакції на це зрозумілі. У разі нанесення ядерного удару по будь-якій країні НАТО, буде адекватна відповідь і Росія це знає.

Кілька років тому США змінили статус своїх сил, що дозволяє відповісти таким самим демонстративним ударом на удар Росії. Можливо навіть Росія втратить право вето у Раді ООН, чи втратить право на офіційне володіння ядерною зброєю.

Якщо Росія нанесе ядерний удар і США вдарять у відповідь, то думаю, на цьому все і закінчиться. Росія не наважиться на ескалацію і кінця світу не буде. Російська еліта розуміє, що навіть бункери не дають належного життя в умовах апокаліпсису. Апокаліпсис настане, якщо у світі вибухне упродовж доби одночасно кілька тисяч великих боєзарядів кожен більш як мегатонна. А коли 3-4, чи 10 боєприпасів в кілька кілотонн вибухнуть — то це не кінець світу. 

Фото: pixabay.com