"Не громадянин РФ": у Кремлі відхилили пропозицію Зеленського обміняти Медведчука на українців

"Не громадянин РФ": у Кремлі відхилили пропозицію Зеленського обміняти Медведчука на українців

У Кремлі не бачать можливості обміну затриманого в Україні голови політради "Опозиційної платформи — За життя" та кума президента РФ Віктора Медведчука на полонених українських військових, оскільки він "не є громадянином РФ".

Як повідомляє російський "Интерфакс", про це заявив речник президента РФ Дмитро Пєсков.

"Що стосується обміну, про який із таким жаром, запалом та задоволенням заговорили різні діячі в Києві, то Медведчук не є громадянином Росії. Він не має жодного стосунку до спеціальної військової операції. Він є іноземним політичним діячем. Ми взагалі не знаємо, чи хоче він сам якоїсь участі Росії у вирішенні цієї пасквільної щодо нього ситуації", — сказав Пєсков.

Водночас він зауважив, що в Москві слідкуватимуть за долею Медведчука, до чого закликають і європейських політиків, "які так дбають про свободу слова, говорять про неможливість переслідування людини з політичних мотивів".

"Все, що трапилося з Медведчуком, це яскрава ілюстрація того, що насправді є київський режим", — зазначив російський політик.

За його словами, російська влада і так звана "влада республік Донбасу" вдячні Медведчуку за організацію обміну полонених протягом останніх кількох років і за вирішення інших гуманітарних питань.

Пєсков зауважує, що Медведчук "завжди виступав за мир і проти війни, ухвалив непросте рішення залишитися в Україні та брати участь у судилищі проти себе". Також він заявив, що нібито "ніякої військової операції в Україні не було б, якби в Києві враховували ідеї Медведчука про нормалізацію відносин з Росією". На питання, що робитимуть у Москві, якщо Медведчук звернеться до російської сторони по допомогу, речник Путіна сказав: "На сьогоднішній момент я сказав усе, що я міг сказати на цю тему".


Фото: facebook.com/zelenskiy.official

Зазначимо, 12 квітня президент Володимир Зеленський запропонував обміняти затриманого голову політради "Опозиційної платформи — За життя" Віктора Медведчука на українців, які опинилися в російському полоні.

Фото: Reuters