Італія, Данія та Швеція висилають російських дипломатів

Італія, Данія та Швеція висилають російських дипломатів

Уряди Італії та Швеції повідомили про те, що висилають з країни російських дипломатів. Італія заявила про рішення визнати "персонами нон грата" 30 працівників посольства РФ, у Швеції поки зголосилися вислати трьох російських працівників, Данія висилає 15 дипломатів РФ.

Що кажуть в Італії

Уряд Італії ухвалив рішення визнати "персонами нон ґрата" 30 російських дипломатів і вислати їх з країни. Про це повідомив міністр закордонних справ Італії Луїджі Ді Майо, пише агентство ANSA.

За його словами, рішення ухвалене з міркувань національної безпеки і за погодженням з іншими європейськими та євроатлантичними партнерами.

"Секретар Міністерства закордонних справ Етторе Секі викликав сьогодні вранці посла РФ в Італії Сергія Разова в Фарнезіну за моїм дорученням, щоб повідомити його про рішення італійського уряду вислати 30 російських дипломатів, які працюють в посольстві, як "персон нон ґрата", – заявив міністр.

Ді Майо наголосив, що висилка російських дипломатів була необхідна з причин, "пов'язаних з нашою національною безпекою" на тлі “необґрунтованої агресії проти України з боку РФ".

Що кажуть у Швеції

Голова МЗС Швеції Анн Лінде оголосила про рішення влади країни надіслати трьох російських дипломатів, передає Reuters.

"Сьогодні Міністерство закордонних справ ухвалило рішення про депортацію трьох російських дипломатів, робота яких у Швеції не відповідає Віденській конвенції. Також вони проводять незаконні операції зі збору розвідувальних даних", — заявила Лінде.

Що кажуть у Данії

Міністр закордонних справ Данії Йеппе Кофод заявив, що уряд висилає з країни 15 російських дипломатів, повідомляє Politiken. Він назвав це історичним кроком.

"Це історичний крок, який ми робимо тут з боку Данії, але ми також робимо це відповідно до великої кількості інших європейських країн, тому що ми хочемо захистити нашу безпеку", – заявив Кофод.

Працівники російських дипустанов повинні покинути Данію протягом 14 днів.

Відповідь РФ

Речниця МЗС РФ Марія Захарова пообіцяла вжити відповідних заходів щодо кожної з країн, а заступник голови Ради безпеки РФ Дмитро Медведєв написав у своєму Telegram, що "це (висилка - ред.) нічого не змінить".

Фото: Getty Images