В Угорщині обирають парламент. Чому це важливо для України

В Угорщині обирають парламент. Чому це важливо для України

3 квітня в Угорщині відбуваються парламентські вибори, за підсумками яких чинний прем'єр-міністр країни Віктор Орбан може зберегти владу. При цьому вперше за 12 років рейтинг опозиції впритул наблизився до рейтингу партії Орбана.

Про це повідомляє Reuters.

Як зазначає видання, відповідно до результатів опитувань опозиційний альянс, до складу якого входять шість угорських партій, впритул наблизився до партії "Фідес" Орбана. Це робить результат голосування невизначеним вперше з того моменту, як Орбан очолив Угорщину у 2010 році.

Під час голосування у Будапешті, Орбан заявив журналістам, що очікує на "велику перемогу", назвавши голосування вибором між "миром чи війною".

"Зараз ми боремося за демократію, ми боремося за порядність", — сказав політик. 

Окрім того, Орбан вкотре звинуватив своїх опонентів у спробі втягнути Угорщину у війну Росії проти України.

"Я стою на основі угорських національних інтересів. Я — проугорський", — заявив Орбан у відповідь на питання про його тісні зв'язки з Москвою та президентом Росії Володимиром Путіним.

Як зазначає видання, війна в Україні порушила плани Орбана і змусила його до політичних маневрів після більш ніж десятиліття близьких відносин із Москвою.

Згідно з останнім опитуванням Zavecz Research, партія Фідес лідирує з 39% підтримки проти 36% опозиції, тоді як п'ята частина виборців ще не вирішила, кого підтримати.

Зазначимо, 21 березня Угорщина висловилась проти створення безпольотної зони над Україною та введення туди миротворців. Крім того, влада країни не підтримує запровадження ембарго на російські енергоносії попри збройну агресію РФ.

Водночас повідомляється, що Угорщина не дозволить поставки зброї в країну і не буде відмовлятися від закупівлі російських природного газу та нафти.

29 березня в МЗС України відкинули спроби міністра закордонних справ Угорщини Петера Сійярто втягнути Україну у внутрішньополітичну боротьбу в Угорщині. В українському відомстві наголосили, що відмова Будапешту підтримати Київ — це запрошення для Москви до агресії в ЄС.

Фото: Reuters