Україна винесе мирну угоду з РФ на референдум після виведення російських військ — Подоляк

Україна винесе мирну угоду з РФ на референдум після виведення російських військ — Подоляк

Радник глави Офісу президента та член української делегації на перемовинах з РФ Михайло Подоляк заявив, що мирна угода з Росією буде винесена на референдум після виведення російських військ.

Про це він повідомив в ефірі телеканалу "Рада".

"Ми вийдемо на процедуру запуску референдуму тільки після того, як російські війська покинуть нашу територію. Тобто, відійдуть до кордонів, принаймні до позицій 23 лютого 2022 року", — сказав Подоляк.

Він зазначив, що будь-який підписаний договір, коли на території країни перебувають війська країни-агресора, не буде вважатися дійсним.

"Тому ми знімемо воєнний стан і референдум почне працювати тільки тоді, коли військ Росії не буде на нашій території", — сказав радник голови ОП

За його словами, на всенародне голосування буде виноситись договір про гарантії безпеки. Це необхідно, щоб документ був зафіксований у міжнародному праві.

"Що стосується референдуму, то процедура буде така: референдум в Україні, після цього ратифікація країн-гарантів і ратифікація української Верховної Ради", — зауважив Подоляк.

За його словами, підписавши міжнародний багатосторонній договір про гарантії безпеки, Україна нарешті матиме не лише свою армію, а й "додатковий безпековий контур" від країн-союзників.

"Ці всі країни, яким ми пропонуємо бути гарантами, мають потужні армії, в тому числі з ядерним компонентом. Тому я думаю, що у майбутньому ніхто не зможе вважати, що за 3-5 днів він пройде всю Україну. Правда, це і сьогодні не відбулося. Тому що ми бачимо, що РФ зовсім не така потужна, як з’ясувалося. Вона тільки вміє воювати з цивільним населенням", — додав Подоляк.

Зазначимо, у Стамбулі 29 березня відбулись перемовини української та російської делегацій щодо припинення війни. Сторони розглянули питання Договору про гарантії безпеки для України. Ці пропозиції були надані російській стороні. 

Фото: ОП