Фосфорні бомби. Як вони працюють та як допомогти при ураженні

Фосфорні бомби. Як вони працюють та як допомогти при ураженні

Російські війська скидали фосфорні бомби над Ірпенем, повідомив мер міста Олександр Маркушин. Раніше про використання фосфорних бомб у Краматорську згадувала уповноважена Верховної ради з прав людини Людмила Денісова. Як діють фосфорні снаряди та як поводитись під час обстрілів ними — пояснює Суспільне.

Що це за бомба

Фосфорні боєприпаси, начинені білим фосфором. Температура його горіння — близько 800 °C. Запальна суміш може розповсюджуватись значною територією, до кількох сотень метрів. За своєю дією фосфорні бомби нагадують напалм, розповів Суспільному військовий експерт Сергій Згурець.

"Білий фосфор забезпечує високу температуру горіння, яка погано гаситься. Така бомба може знищувати великі площі і наносити велику шкоду живій силі і техніці", — пояснює Згурець.

Фосфор, який використовується у боєприпасах — самозапальний. Він спалахує від контакту із киснем, тому загасити його складно.

Чи дозволена ця зброя

Через високу температуру горіння фосфор спричиняє тяжкі та болісні каліцтва. Вдихання парів може випалювати легені, а на тілі фосфор може продовжувати горіти після вибуху. Саме тому додаткові протоколи 1977 року до Женевської конвенції забороняють застосування таких боєприпасів. "Те, що Росія їх використовує, це залякування та психологічний тиск", — говорить Згурець.

Допомога під час ураження білим фосфором

У випадку ураження потрібно якнайшвидше скинути одяг, до якого прилипли частки фосфору. А до пошкоджених ділянок тіла потрібно перекрити доступ кисню, для прикладу промити рани великою кількістю води. "Але висока температура суттєво ускладнює гасіння таких боєприпасів із сумішшю", — каже Сергій Згурець.

Лікувати поранених фосфорними боєприпасами має спеціальний медичний персонал.

Якщо фосфор потрапив на предмети, їх можна загасити рясно поливаючи водою, чи засипаючи піском або грунтом, поки до фосфора не перестане надходити кисень.

Фото: Олег Гриб