Європейська рада закликала Єврокомісію надати висновки по заявах на вступ України, Грузії, Молдови

Європейська рада закликала Єврокомісію надати висновки по заявах на вступ України, Грузії, Молдови

Європейська рада визнала європейські прагнення України та запропонувала Європейській комісії надати висновки щодо заяв на вступ до ЄС України, Молдови та Грузії.

Про це йдеться у комюніке, опублікованому за підсумками саміту у Версалі глав держав та урядів країн ЄС.

Документ містить 5 пунктів, які стосуються російської агресії та європейських прагнень України. Зокрема вказано, що "невиправдана військова агресія Росії проти України грубо порушує міжнародне право та принципи Статуту ООН та підриває європейську та глобальну безпеку".

"Росія та її поплічниця Білорусь несуть повну відповідальність за цю загарбницьку війну, і будуть притягнуті до відповідальності за свої злочини, у тому числі за невибіркові напади на цивільне населення та цивільні об’єкти. У зв’язку з цим ми вітаємо рішення прокурора Міжнародного кримінального суду відкрити розслідування щодо вторгнення Росії", — йдеться в заяві Європейської ради.

Крім того, Європейська рада закликала РФ дотримуватися своїх зобов’язань за міжнародним гуманітарним правом і забезпечити безперешкодний доступ до постраждалих і внутрішньо переміщених осіб в Україні, а також дозволити цивільним особам залишити місця військових дій гуманітарними коридорами.

Європейська рада також визнала європейські прагнення України і запропонувала Європейській комісії надати висновки щодо заяв на вступ до ЄС України, Молдови та Грузії.

Голова Європейської Ради Шарль Мішель заявив, що ЄС і надалі буде "зміцнювати зв’язки та поглиблювати партнерство, щоб підтримати Україну на її європейському шляху".

Своєю чергою президент Литви Ґітанас Науседа зазначив, що це була "історична ніч у Версалі".

"Після п'яти годин гарячих дискусій лідери ЄС сказали "так" українській євроінтеграції. Процес розпочався. Тепер ми та українці повинні зробити це швидко. Героїчна українська нація заслуговує знати, що її вітають в ЄС", — написав литовський лідер у Twitter.

Фото: DW