Українцям за кордоном немає потреби подаватись на статус біженця — ООН

Українцям за кордоном немає потреби подаватись на статус біженця — ООН

Українцям, які перетинають кордон з ЄС через повномасштабне вторгнення Росії, немає потреби подаватись на статус біженця. Євросоюз ухвалив рішення про надання тимчасового захисту українцям, який набуде чинності після оприлюднення.

Про це в марафоні на UA:Перший сказала радниця агентства ООН у справах біженців Лідія Кузьменко.

За її словами, статус біженця застосовують до людей, яких переслідують індивідуально через соціальну, політичну, расову групу. Це тривала і важка процедура, під час якої перевіряють особисті обставини кожної людини, що подає заяву.

Українцям, які втікають від війни, пропонують тимчасовий захист, який можливий без статусу біженця. Це дозволяє їм влаштуватись на роботу, користуватись медичними послугами країни, а дітям — відвідувати школу.

За словами Кузьменко, було прийнято рішення про тимчасовий захист на рік, з продовженням на 6 місяців, а якщо ситуація не покращиться — до трьох років.

Нагадаємо, Рада ЄС 4 березня одноголосно підтримала рішення ввести систему тимчасового захисту для українських біженців, що рятуються від війни, яка розв’язана Росією проти України. Це включає дозвіл на проживання, доступ до ринку праці, до житла, до медичної допомоги, а також до освіти для дітей.

За даними ООН, з 24 лютого з України виїхали вже понад 1,3 мільйона біженців.

Фото: Associated Press