Загальна мобілізація та відповідальність для колаборантів і мародерів: результати засідання Верховної Ради

Загальна мобілізація та відповідальність для колаборантів і мародерів: результати засідання Верховної Ради

3 березня під час пленарного засідання Верховна Рада розглянула 14 законопроєктів та одну постанову. У засіданні взяло участь 308 депутатів.

Парламентарі ухвалили закон "Про затвердження указу президента "Про загальну мобілізацію". Документ набере чинності з дня його опублікування.

Згідно з законом, мобілізацію проведуть на території Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Закарпатської, Запорізької, Івано-Франківської, Київської, Кіровоградської, Луганської, Львівської, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Тернопільської, Харківської, Херсонської, Хмельницької, Черкаської, Чернівецької, Чернігівської областей, міста Києва.

Мобілізація буде проведена протягом 90 діб в обсягах, визначених мобілізаційними планами. Черговість та обсяги призову військовозобов'язаних, резервістів та транспортних засобів визначатиме Генштаб ЗСУ.

Також парламентарі розглянули постанову про звернення Верховної Ради України до Організації Об’єднаних Націй, Верховного комісара ООН у справах біженців, Міжнародного комітету Червоного Хреста, Європейського парламенту, міжнародних організацій та їхніх парламентських асамблей, парламентів і урядів іноземних держав щодо термінової необхідності забезпечення захисту цивільного населення України від збройних нападів російської армії.

Водночас були ухвалені законопроєкти про відповідальність за колабораційну діяльність; про посилення покарання за мародерство, виправдання дій агресора і антиукраїнську пропаганду; про націоналізацію російських активів в Україні. 

Окрім того, парламентарі проголосували за зміни до оподаткування і подання фінансових звітів під час воєнного стану, а також дозволили цивільним особам брати участь у захисті України.

Фото: facebook.com/verkhovna.rada.ukraine