Як ринок нерухомості реагує на інформацію про можливий наступ ― коментує фахівець

Як ринок нерухомості реагує на інформацію про можливий наступ ― коментує фахівець

Нестабільна ситуація в Україні впливає на всі без винятку сфери життя. У підвішеному стані люди можуть поставити на паузу важливі справи, зокрема операції з нерухомістю. Як ринок нерухомості реагує на інформацію про можливий наступ, де ціни зросли, а де суттєво впали ― в ефірі Українського радіо прокоментував віце-президент Асоціації професійних управляючих нерухомістю Анатолій Топал.

0:00 0:00
10
1x

Про ціни на оренду нерухомості у західних містах України

"Справді, є інформація про те, що останні кілька тижнів попит на середню та довгострокову оренду в містах західної України зріс. Ціни категорично не підвищилися, але кількість пропозицій зменшується. Чи довго це триватиме, залежить від розгортання подій навколо України. Бачимо, що в Києві стало менше людей, менше машин ― це може бути пов’язано як з великою кількістю хворих на ковід, так і з від’їздом людей в західні області або ж і за кордон. Тобто говорити, що ринок нерухомості вибухово реагує ― не можна. Цей ринок більш інертний, ніж, наприклад, валютний ринок".

"Щодо цін на оренду у Львові ― вони теж особливо не зросли. І пропозиція житла поки що залишається вищою за попит. Люди спостерігають за ситуацією, розуміють, що до Львова 6 годин автівкою і не приймають поки рішення про виїзд. Водночас бачимо, що на 8 березня вже з’явилося питання щодо подобової оренди у Львові ― майже 80 відсотків на сьогодні заброньовано. В Ужгороді, Франківську та інших містах також немає істерики про те, що все заброньовано і вже виставляють двоповерхові ліжка, а в плацкартних вагонах встановлюють додаткові полиці..."

Про відкриття офісів-дублерів

"У західних українських містах не так багато офісної нерухомості. Тому, якщо розпочнеться масове відкриття офісів-дублерів, ємності ринку може не вистачити. З іншого боку, за останні роки значно зросла кількість як житлових приміщень, так і офісних. До того ж багато людей і компаній вже звикли працювати віддалено, що знижує потребу в оренді офісів".

Прогноз щодо змін ринку нерухомості

"Оскільки ринок нерухомості інертний, він реагує на негаразди тим, що переходить у стадію завмирання. До речі, київський ринок не завмер у нуль, операції відбуваються, люди купують і на вторинному ринку, і в новобудовах. Багато інвесторів перейшли у стадію очікування і кажуть: якщо ціни впадуть на 20 відсотків, ми готові купувати масово. Але, так чи інакше, сьогодні формується відкладений попит".

Насамкінець Анатолій Топал зазначив: "Прогнозувати зараз неможливо, тому що саме такого чинника, як загроза повномасштабної війни, раніше не було. Отже, як цей чинник вплине і коли саме ― ми не знаємо. У 2014 і 2016 роках прогнозували, що все рухне в нуль ― не рухнуло".

Фото: Укрінформ