Німеччина змінює риторику про Україну: політолог про старт Мюнхенської конференції

Німеччина змінює риторику про Україну: політолог про старт Мюнхенської конференції

У Німеччині 18 лютого стартувала Мюнхенська конференція з безпеки-2022, у якій візьмуть участь лідери близько 35 країн. Центральною темою цього року стане загострення ситуації навколо України. Конференція триватиме до 20 лютого. США на ній представлятиме віцепрезидентка Камала Харріс та держсекретар Ентоні Блінкен, Німеччину — канцлер Олаф Шольц, Велику Британію — прем'єр-міністр Борис Джонсон, Францію — президент Еммануель Макрон. У конференції візьмуть участь голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн та генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. У конференції бере учать і президент України Володимир Зеленський. А от російська делегація не приїхала. Очільник Кремля Володимир Путін від запрошення відмовився. Про конференцію та може вона мати практичні наслідки розповів в ефірі Українського радіо німецький політолог, колишній голова фонду імені Гайнріха Бьолля в Україні Сергій Сумлєнний.

Про зміну риторики 

Події на Донбасі та загальна ескалація, що робиться з боку Росії, не сприймається в Німеччині як щось нетипове. Усі це бачать і для німецького істеблішменту, якщо ми говоримо про службу Федерального канцлера або про німецьке МЗС, це виглядає як продовження цієї ескалації.

Цікаво не те, наскільки вони відволікаються від дискусії, а те наскільки німецька дискусія зупиняється в питанні "давайте ми все ж таки знайдемо рішення цієї кризи, давайте спробуємо її знайти в дипломатії".

Звісно ми бачимо навіть сьогодні позитивні зміни в риториці, коли міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок сказала, що це не криза навколо України, а що це російська криза. І це непогані зміни в риториці. Але все ж таки канцлер Шольц досі відмовляється сказати щось про "Північний потік 2", він чіпляється за нього як шалений.

Однак Анналена Бербок продовжує, на мою думку, помилкову і абсолютно ганебну тезу, що Німеччина не може постачати Україні зброю через німецьку історію. Якщо тиждень тому в Києві це висловлення можна було пояснити, що вона ще нова міністерка, то тиждень тривала ця дискусія, усі аргументи були викладені на стіл, що Німеччина навпаки відповідальна перед Україною. Все одно Бербок продовжує наполягати на тому, що Німеччина не може постачати зброю. Тобто дискусія з цього питання так і залишилася в цьому болоті. Я не думаю, що чогось з боку Німеччини тут можна досягти більшого.

Теза Зеленського, коли він говорить про відновлення ядерного статусу України — це теж можна вважати, така остання спроба викликати увагу до цієї проблеми і сказати, що в нас немає вже взагалі жодних варіантів, мовляв, давайте допомагайте нам, бо це буде якийсь жах. Це трагедія звісно.

Про результати Мюнхенської конференції

На Мюнхенській конференції жодних документів ніколи не укладалось. Це неформальна конференція, вона відома своїми великими промовами. Пам’ятаємо, що у 2008 році російський президент Володимир Путін саме там зробив свою знамениту промову про те, що Росія відчуває себе зрадженою, що у Росії є великі питання до Заходу. Але все ж таки це була програмна промова. Сьогоднішня промова Зеленського теж з такого формату. Я не кажу, що вона по змісту така ж, але вона неформальна.

Про санкції проти Росії

Німеччина і Франція не готові проголошувати санкції проти Росії, коли Росія вже ефективно шкодить Україні та запроваджує агресивні заходи. Мені не подобається президент Зеленський і те, що він робить, але він абсолютно правильно сказав, що "ви говорите про запровадження шалених санкцій проти Росії, коли Росія нападе, але ми знаємо, що Росія нападе 100%, то чому ви не запроваджуєте ці санкції сьогодні і таким чином не зупиняєте Росію від агресії".

Ми бачимо, що Росія блокує українські порти на Чорному та Азовському морях, Росія вбиває щоденно українських військових, бомбардує українські села і міста. Росія вже сьогодні має за це сплатити. Якщо проти Росії не будуть запроваджені санкції, Росія знову буде бомбардувати українські села в Донецькій та Луганській областях. А якщо їй дозволити, то і в Чернігівській області, і в Сумській. 

Фото: president.gov.ua