Навіщо Україна скуповує свої боргові зобов’язання: коментар експерта

Навіщо Україна скуповує свої боргові зобов’язання: коментар експерта

Міністерству фінансів вдалося на лютий викупити 20% ВВП-варантів України, а також скоротити виплати за євробондами у вересні на 100 млн доларів. Мінфін почав викуповувати свої валютні зобов’язання за дуже вигідним курсом. Особливий акцент у Міністерстві фінансів зробили на ВВП-варантах, виплати за якими прив’язані до зростання української економіки. Яким чином це вдалося зробити і наскільки доцільним є таким крок у час, коли може знадобитися кожна зайва гривня розповів в ефірі Українського радіо радник Президента України Олег Устенко.

0:00 0:00
10
1x

Про державний борг

Більшість країн світу мають державний борг. Цей державний борг може різнитися від країни до країни. Не так навіть важливо, коли ми говоримо про абсолютні цифри, тобто скільки доларів чи євро займає цей борг, важливо дивитися на такий показник, який називається відношення боргу до валового внутрішнього продукту країни. Це показує, наскільки стійкий цей борг. Якщо ви подивитеся загалом по світу, то побачите, що ці дані можуть різнитися. Однак якщо ви подивитеся на Сполучені Штати, то їхній державний борг по відношенню до ВВП — понад 100%. А якщо ви подивитеся на Японію, то це буде більше, ніж 200%. А якщо ви поглянете на Європейський союз, то бачите, що це коливання від 70% до 170%.

Коли ми говоримо, що в Україні борг зростав упродовж останніх років, то це справді відбувалося, але теж треба пам’ятати, що в цей же період часу збільшувався наш ВВП. І якщо ви зараз поглянете на наш борг, то ви побачите, що це близько 50% нашого валового внутрішнього продукту. Все, що нижче за 60%, означає стійкий фінансовий стан. У нас був рекордний ВВП в минулому році: 200 мільярдів доларів. Ніколи за новітньої економічної історії України з 1991 року в нас не було такого обсягу валового внутрішнього продукту.

Коли говорять про фінансову стратегію — це не лише борг. Це і про те, як ти керуєш коштами з точки зору фінансового ринку, а не напряму, як це робилося завжди по-совковому всіма українськими урядами.

Про викуп ВВП-варантів

Міністерство фінансів викупило на світовому ринку наші боргові зобов’язання. Те, що мене тішить, що викуп відбувся набагато нижчий, ніж номінал цих боргів. Тобто, якби ми з вами не зробили цього викупу, це означало, що і далі мали сплачувати по цих боргах.

Цей крок означає, що в майбутньому українські платники податків мають менше викупити свого власного ресурсу з нашого державного бюджету для того, щоб обслуговувати ці борги, зробленими попередніми урядами.

Ми в даному випадку зекономили декілька мільярдів гривень на цих процедурах. Ми викупили 20%, торік викупили 10%, тобто вже третина наших боргових зобов’язань викуплена. Це було неочікувано для багатьох власників цих варантів. Якщо хочете, це був інноваційний та водночас агресивний крок, але я вважаю, що добре, що цей крок було зроблено.

Про Євробонди

Що стосується наших європейських бондів, ми мали сплатити за ними понад 1 мільярд доларів. Зараз нам вдалося їх викупити з дисконтом. Чому з дисконтом? Бо негативний інформаційний фон, який є по Україні, достатньо сильно впливає на вартість наших боргових зобов’язань. Ми скористалися часом і викупили, зекономивши від 150 до 200 мільйонів доларів. 

Фото: pixabay.com