Про найтрагічніші дні Революції Гідності 18-20 лютого на суспільних радіоканалах

Про найтрагічніші дні Революції Гідності 18-20 лютого на суспільних радіоканалах

До Дня пам’яті Героїв Небесної Сотні радіоканали Суспільного радіо підготували низку тематичних програм.

0:00 0:00
10
1x

Українське радіо

18 лютого:

9:07 Найтрагічніший етап Революції Гідності. Як розслідуються справи Майдану? Що гальмує процес і чи є шанс покарати винних?

12:20 (в Києві і області) Як змінилося життя після Революції Гідності. Гості: Марія Назарова, засновниця ініціативи РеаніМетро та Олена Максименко, журналістка, ветеранка добровольчого батальйону Госпітальєри Госпитальеры Hospitallers, письменниця.

15:25 Учасник Революції Гідності, сотник Вінницької сотні Артем Михайлов розкаже про те, як Майдан змінив його життя.

16:10 Про правозахисні та ціннісні здобутки Майдану Ірина Славінська поспілкується з експертом із довгострокових стратегій, членом Несторівської групи Євгеном Глібовицьким.



Радіо "Культура":

18 лютого:

8:30 Про Тиху акцію "Ангел Пам’яті" розповість її організаторка Анжеліка Рудницька.

8:50 Співак Валерій Харчишин згадає свої відчуття часів Євромайдану – надію та страх.

9:25 Як вшановуватимуть пам’ять Героїв Небесної Сотні цьогоріч? Розповість директор Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні — Національного музею Революції Гідності Ігор Пошивайло.

10:10 Згадаємо пісні Майдану 2014 року разом з Олесею Білаш.

11:10 Події Революції Гідності. Про луганський та донецький контексти Олена Гусейнова поспілкується з Сергієм Стукановим, Станіславом Федорчуком та іншими учасниками Майдану.

12:10 Революція Гідності на екрані: які документальні та художні фільми маємо 8 років потому? Розповість Володимир Тихий, кінорежисер, один із засновників творчого об'єднання Babylon'13.

13:50 Музикант і лідер гурту Хорея Козацька - Chorea Kozacky Тарас Компаніченко пригадає звуки музики на Майдані Незалежності та поділиться своїми спогадами про Революцію Гідності.

15:05 Євромайдан. Початок. На відміну від попередніх акцій протесту, Євромайдан наприкінці 2013 року переріс у силове протистояння з правоохоронцями. З чого все починалося? Пригадаємо ці буремні події з Вахтангом Кіпіані.

16:10 Про правозахисні та ціннісні здобутки Майдану Ірина Славінська поспілкується з експертом із довгострокових стратегій, членом Несторівської групи Євгеном Глібовицьким.

17:10 Майдан: враження, пам’ять історія. Гість - Леонід Фінберг, видавець, автор проєкту "Майдан. Свідчення".

22:40 Як виборюють гідність та свободу? Пояснює філософ, письменник Тарас Лютий.

 

Українське радіо

19 лютого


10:35 "Небесній Сотні вдячні за свободу". Згадуємо найтрагічніші дні Революції Гідності. Що відбувалось у центрі Києва 19 лютого 2014 року? Як учасники тих подій змогли зберегти своє життя?

12:20 Стрічка "Небесна сотня" з документального циклу "Зима, що нас змінила": історія про тих, хто загинув за свободу і власну країну. У програмі "Кінотренди" від Олени Бадюк. В гостях програми — режисерка Юлія Гонтарук.

19:10 Для багатьох із тих, хто пройшов Майдан зразка зими 2014, логічним продовженням життя стала участь у російсько-українській війні на сході нашої держави у складі добровольчих батальйонів. Про час і про себе, про жертовність і глибокі сенси того, що відбувалось, почуємо із вуст одного з майданівців-захисниківу програмі "Форпост" від Ніни Жежери.

 

Радіо "Культура"

19 лютого

7:50 Пісня-реквієм "Чорна гора не орана".

8:50 Журналістка Мирослава Гонгадзе розповість про те, як бентежно сприймався Майдан на відстані, на тому березі океану. Та зізнається, що взимку 2014-го для українців в Америці Україна постала заново.

9:05 Євромайдан. Початок. На відміну від попередніх акцій протесту, Євромайдан наприкінці 2013 року переріс у силове протистояння з правоохоронцями. З чого все починалося? Пригадаємо ці буремні події разом з Вахтангом Кіпіані.

10:10 З ким та як домовлявся Майдан? Що таке культура домовляння та якою вона була під час Революції Гідності? Спілкуємось із Яною Салаховою, співорганізаторкою ініціативи "Цунамі джокерів", головою ГО "Театр змін" та практикинею методики театру пригноблених.

13:45 Перекладач Сергій Борщевський пригадуватиме, як світова дипломатична спільнота сприймала українські майдани.

14:10 Події революції гідності: луганський та донецький контексти. Говорять Сергій Стуканов, Станіслав Федорчук та інші.

14:50 Скрипалька Мирослава Которович міркуватиме, як на її творчість і свідомість вплинула Революція гідності.

21:00 До Дня пам’яті Героїв Небесної Сотні. Надія Симчич. "Ми, Майдан". Антологія актуальної драми "Майдан. До і після". Документальна п’єса - переможець конкурсу мережі театрального перекладу "Євродрама" (Париж, Франція). Аудіоверсія вистави Київського академічного театру "Колесо". Режисерка-постановниця - Ірина Кліщевська. Музичне вирішення Олексія Куцого. Вокальні твори - квартет солістів "Impressio" чоловічої хорової капели ім.Л.Ревуцького. Виконавці: Наталія Надірадзе - Вронська, Анна Артем’єва, Аліна Проценко, Денис Драчевський, Олег Лепенець, Андрій Мороз, Владислав Пупков, Олександр Соловонюк.

23:30 Бесіда про фотовиставку Народного героя майдану Віктора Горняка, присвячену Героям Майдану.

Гості - історик, архівіст Незалежного музею в Чикаго Галина Парасюк та волонтерка Ольга Горняк.

 

Українське радіо

20 лютого

9:05 День пам’яті Героїв Небесної Сотні: де та як українці вшанують загиблих в ім’я вільної та демократичної держави. Про недільні події в Києві, Івано-Франківську, Хмельницькому і не лише.

9:45 "Справи Майдану: на шляху до правосуддя та історії" – вулична документальна виставка на алеї Героїв Небесної Сотні. Скільки вироків маємо на початок 2022-го року?

10:05 На Михайлівській площі у столиці триває фотовиставка "Євромайдан у Донецьку". Унікальні експоновані світлини зібрані з особистих архівів учасників тамтешнього Майдану.

11:35 "Небесна Сотня: точка неповернення". Як безсмертний подвиг Героїв Революції Гідності змінив хід української історії.

12:00 Хвилина мовчання.

14:05 Пам'ять про Героїв Небесної Сотні: сім книжок щоби не забувати. Гостя програми "Книжковий топ-7" від Олени Гусейнової письменниця Олена Захарченко.

15:05 Роковини розстрілів на Майдані. Чому так довго доводять провину тих, хто стріляв у протестувальників? Більшість підозрюваних перебуває в Україні під слідством чи їм вдалося втекти від правосуддя? Розповість Сергій Сулим у програмі "Під прицілом".

16:05 "Небесна Сотня: точка неповернення". Як безсмертний подвиг Героїв Революції Гідності змінив хід української історії.

18:10 У програмі "Україна. Сьогодення" говоритимуть про те, завдяки кому і чому вдалося вісім років тому перемогти тодішній репресивний режим і як зараз вдається протистояти зазіханням російського агресора.

19:10 Про правозахисні та ціннісні здобутки Майдану Ірина Славінська говоритиме з експертом із довгострокових стратегій, членом Несторівської групи Євгеном Глібовицьким.

22:05 Наталка Ворожбит, радіовистава "Щоденники Майдану".

 

20 лютого

Радіо "Промінь"

Протягом дня 20 лютого на Радіо "Промінь" звучатиме аудіофільм "Майдан. Історія у звуках". Як звучав листопад 2013-го та яка тональність була у лютому 2014-го. Редактори Радіо Промінь знайшли аудіозаписи тих часів, розпитали музикантів, які виступали на сцені й на барикадах. Своїми спогадами того часу поділилися Леся Рой, Юрій Журавель, Іван Леньо. Також творцям аудіофільму вдалося знайти і записати piano-екстреміста, піаністку Антуанетту Міщенко та трубача Костянтина, які грали на вулицях Майдану в часи штурму, ескалації та відпочинку.

12:00 Хвилина мовчання.

 

20 лютого

Радіо "Культура"

9:05 Євромайдан. Протистояння. У січні-лютому центр столиці України перетворився на поле бою. Тоді жорстоке протистояння мітингарів із силовиками досягло апогею. Як довелося зупинити насилля і що стоїть за перемогою Євромайдану? Розповість Вахтанг Кіпіані.

9:20 Репортаж з різних областей України про заходи з вшанування пам‘яті Героїв Небесної Сотні.

10:30 Розмова з психологинею Антоніною Оксанич про те, як розповідати дітям про Революцію Гідності.

11:10 Вшанування Героїв Небесної Сотні: героїка і біль - як говорити з дітьми про Революцію Гідності. Розповість Наталія Ступакова у "Батьківській кухні".

12:00 Хвилина мовчання.

12:10 Як сприймають Революцію гідності та події, що відбувалися на Майдані діти і підлітки? Про це Леся Вороніна говоритиме з головною редакторкою журналу "Однокласник" Наталею Степанчук та учасниками гурту "The Velvet Sun" Варварою Чайковською та Юрієм Бікбаєвим.

12:50 До Дня пам’яті Героїв Небесної сотні. "Встане правда! Встане воля!.. Борітеся - поборете!" Тарас Шевченко, поема "Кавказ" у виконанні Віктора Добровольського. Запис 1964 року.

13:50 Богдан Василюк. "Дума про загиблих воїнів".

14:05 Пам'ять про Героїв Небесної Сотні: сім книжок щоби не забувати. Гостя Мирослава Барчук.

15:05 Євромайдан. Протистояння. У січні-лютому центр столиці України перетворився на поле бою. Тоді жорстоке протистояння мітингарів із силовиками досягло апогею. Як довелося зупинити насилля і що стоїть за перемогою Євромайдану? Розповість Вахтанг Кіпіані.

17:05 Голос наших Майданів – актор Євген Нищук – міркуватиме, чи усвідомлював реальну небезпеку взимку 2014. Чи знає він, що був найпривабливішою мішенню для снайперів у лютому 2014 року?

18:05 Євромайдан. Початок. На відміну від попередніх акцій протесту, Євромайдан наприкінці 2013 року переріс у силове протистояння з правоохоронцями. З чого все починалося? Пригадаємо ці буремні події з Вахтангом Кіпіані.

18:20 Монументальний роздум про життя і смерть - Симфонія №2 "Воскресіння" Густава Малера у виконанні Симфонічного оркестру Національної опери України. Диригент Микола Дядюра.

19:10 Пісні в пам'ять Героїв Небесної Сотні представить Олеся Білаш.

20:00 Прозвучать пісні, присвячені пам'яті героїв Небесної Сотні. Співатимуть Павло Табаков, гурт "П`ятий океан" та Оксана Сливка, Тартак, гурт Rockoko, Тіана Роз, гурт "Вітер знає", Гайдамаки.

23:50 Анатолій Сердюк, Григорій Лютий. "Небесня Сотня", виконує Анатолій Сердюк.

Українське радіо, радіо "Культура" та радіо "Промінь" можна слухати в мобільному додатку https://suspilne.radio/, на сайті www.ukr.radio, в цифрових пакетах всіх кабельних телеоператорів України, на супутнику та на хвилях.