Чи стане "єБабуся" каталізатором розвитку в країні власного виробництва ґаджетів

Чи стане "єБабуся" каталізатором розвитку в країні власного виробництва ґаджетів

На минулому тижні президент Володимир Зеленський здивував суспільство новою обіцянкою ― роздати усім вакцинованим громадянам, старшим 60 років, смартфони та пільговий інтернет, щоб вони, зокрема, могли користуватися застосунком "Дія". Серед варіантів назв ― "Бабуся-фон", "єДідусь", "єБабуся", "єСмартфон". Під час брифінгу Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров розповів, що запис на отримання смартфонів розпочнеться у квітні цього року. Коли видаватимуть пристрої, де їх виготовлятимуть та за рахунок яких коштів ― ці питання в ефірі Українського радіо прокоментував народний депутат, заступник голови Комітету з питань цифрової трансформації Олександр Федієнко.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:
    • Євген Пастухов

Коли реально запрацює програма і люди отримають перші смартфони

"Запис на програму ― це одне питання, а механізми, фінансування, розробка критеріїв, локалізація виробництва ― це інше. Вже розпочалися переговори з розробниками щодо локалізації виробництва на території України, адже це дасть поштовх новій галузі, здешевить процес виробництва, дасть нові робочі місця, а також зменшить податки. Згадаймо, як в Індії свого часу запустили власне виробництво планшетів, і тепер кожен школяр має планшет вартістю 20 доларів”.

Чи стануть у подальшому ці смартфони доступними для інших громадян

"Критерії цієї програми поки що такі: люди 60 плюс, які вакциновані та володіють певними цифровими навичками. Має бути якесь попереднє тестування, чи вміє людина користуватися цифровими додатками. За потреби, людина спершу має навчитися за якоюсь соціальною програмою. До речі, це не новинка ― свого часу для малозахищених верств населення видавали роутерні телевізійні приймачі, люди записувались через органи місцевого управління та одержували телевізійні приставки. Зараз, імовірно, буде щось подібне, наприклад, людина зможе прийти до бібліотеки у своєму містечку, пройти відповідне цифрове навчання і записатись у лист очікування".

Про джерела фінансування програми

"Звідки з’явилася цифра понад 6 млрд гривень, мені невідомо. Ще не було офіційних підрахунків. У нас є приблизно 10,6 млн пенсіонерів, які виходять на пенсію у 60-65 років. Якщо взяти за зразок смартфон, який я придбав своєму батькові, то цифра буде значно меншою. Щодо джерел, то багато проєктів з цифровізації вже вирішено без залучення державних коштів. У перші роки роботи Мінцифри це були суто міжнародні гранти і фонди, які надавали відповідні кошти. Ми можемо продовжувати залучати до співпраці міжнародні компанії".

Про пільговий тариф на інтернет

"У нашій країні існує дві технології: фіксована технологія, коли дроти підходять до будівлі, і мобільна технологія, коли використовується мобільний інтернет. Є населені пункти, де мобільний зв’язок відсутній, але вже ухвалено такий закон, що дає повноваження регулятору контролювати і стимулювати мобільних операторів для поліпшення покриття. Пільгові тарифи також реально отримати, звернувшись з документами, які підтверджують право на пільгу".

Про можливу підготовку до електронного голосування

"Тут постійно відбувається якась маніпуляція. По-перше, електронне голосування ― це майбутнє, до нього рухаються усі країни в усьому світі. Але електронне голосування це не аналог того, коли ви сидите вдома і натискаєте якусь кнопочку через мережу інтернет. Електронне голосування ― багатокомпонентна структура, яка починає свій шлях від місцевої дільниці, де перебувають наглядачі від різних політичних сил, є лічильна комісія. Вони збирають бюлетені, обробляють, рахують в ручному режимі і саме тут відбувається найбільше маніпуляцій. Країни, що вводять цифрове голосування, прагнуть відійти від цього".

Насамкінець Олександр Федієнко наголосив: "Моя головна порада ― провести відповідний аудит громадян зазначеної вікової категорії, чи вміють вони користуватися цифровими додатками і використовувати їх у повсякденному житті. Для того, щоб зрозуміти реальну потребу. Адже немає сенсу роздавати смартфони, якщо люди не користуватимуться ними взагалі. Бо тоді ми не будемо виконувати нашу головну ідеологію ― цифровізацію суспільства і наближення до максимального використання цифрових сервісів. І другий важливий момент ― треба провести переговори з відомими вендерами, які готові займатися локалізацією свого виробництва на території України. Це дасть мінус 40-50 відсотків від вартості ― прибирається імпорт, розмитнення, і вже маємо інші гроші. Коли ситуація у нас стабілізується, є вендери, що готові розміщувати своє обладнання для виробництва українських смартфонів".

Фото: gagadget.com