Міжнародник про результати візитів очільниці МЗС Німеччини до Києва та Президента Франції до Москви

Міжнародник про результати візитів очільниці МЗС Німеччини до Києва та Президента Франції до Москви

Складна ситуація у світі, яка склалася через брутальні та цинічні зазіхання Путіна на Україну, вимагає втручання світової дипломатичної спільноти. Анналена Бербок, очільниця МЗС Німеччини прибула з візитом до Києва. Олаф Шольц, канцлер Німеччини зустрічається з Джо Байденом у Вашингтоні. Натомість Президент Франції Еммануель Макрон приїхав з дипломатичним візитом до Москви. На порядку денному переговорів президентів: умови деескалації, ситуація довкола кордонів України та безпека в Європі. Про німецько-французькі зусилля (двох країн "Нормандського формату"), як спробу вплинути на Путіна, Українське радіо розпитало в Андрія Мартинова, доктора історичних наук, міжнародника.

0:00 0:00
10
1x

Чи можна говорити про те, що позиції Франції, Німеччини та США хоч важко, все ж починають зближуватися?

"Якщо поглянути на коментарі у пресі після сьогоднішніх перемовин канцлера Німеччина Шольца та Президента США Байдена, то, на жаль, констатувати, що позиції Німеччини та США починають зближуватися ми не можемо. Що стосується питання постачання зброї Україні, то Шольц на перемовинах у Вашингтоні заявив, що Німеччина цього не робитиме. Хоч і німецькі політичні кола вимагають додаткових пояснень щодо того, чому позиція щодо постачання зброї Україні є настільки категоричною.

Частина німецьких експертів вважає, що це є позиція німецької громадської думки, оскільки на початку лютого було проведено соціологічне опитування, яке зафіксувало, що понад 50% громадян Німеччини вважають, що постачання зброї в Україну є не на часі. Зважаючи на те, що в Німеччині з березня 2022 року і фактично до жовтня відбуватимуться вибори до ландтагів, до земельних парламентів Німеччини одразу в чотирьох федеральних землях, то керівна коаліція звертає увагу на громадську думку та орієнтується на неї", — розповів міжнародник Андрій Мартинов.

Про візит Еммануеля Макрона до Москви та тенденції французької політики

"Президенту Франції Еммануелю Макрону не вдалося досягти в Москві на перемовинах з Володимиром Путіним серйозного прориву. Проте, здивування це не викликає. Оскільки, якщо поглянути на конкурентів Макрона на сьогоднішніх перегонах, то Валері Пекресс, кандидат у Президенти Франції, вважає, що безпеку Європи потрібно вибудовувати разом з Росією. Проте, виникає питання: як її вибудовувати, якщо Росія сама й підриває безпеку в Європі? Марін Ле Пен (кандидат у Президенти Франції) взагалі стверджує, що у випадку її перемоги Франція вийде зі складу НАТО. Ще один кандидат у Президенти  з ультраправого табору Ерік Земмур також дотримується цієї позиції.  

Уже 10 і 24 квітня мають відбутися два тури президентських виборів з вищезгаданими кандидатами, які займають чітку проросійську позицію", — наголосив Андрій Мартинов, доктор історичних наук.

Про візит очільниці МЗС Німеччини Анналени Бербок до Києва

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що на перемовинах з Міністром МЗС Німеччини Анналенною Бербок було знайдено потенційне рішення щодо поставок озброєння. Україна отримала офіційний лист про намір Німеччини передати Україні 5 000 захисних шоломів для військових, — прим.ред.

"Україна оплатила протидронові засоби, оплатила постачання контрснайперських систем — це є оборонною зброєю. І мова, мабуть, йде про те, що Німеччина має дозволити постачання оборонної зброї в Україну. 

Зважаючи на те, що в НАТО діє принцип одностайного прийняття рішень, то Німеччина заблокувала для Естонії рішення передати в Україну гаубиці Д-30 німецького виробництва, які могли б підсилити спроможність ЗСУ.  

На жаль, сигнали, які надійшли від Шольца після перемовин з Байденом у Вашингтоні, були не надто обнадійливими для України.

Хоча сьогодні була опублікованою інформація про те, що молодіжні структури соціал-демократичної партії Німеччини закликають керівництво соціал-демократів переглянути свою позицію щодо питання постачання зброї Україні. 

Фрідріх Мерц, новий лідер Християнсько-демократичного союзу ще на початку лютого пропонував німецькій коаліції зняти вето з постачання зброї в Україну і постачати хоча б оборонну зброю", — розповів Андрій Мартинов, доктор історичних наук.

Чи можна говорити про координацію та приховану мету візитів високопосадовців Німеччини та Франції в Україну? Чи йтиме мова про "червоні лінії" щодо яких сьогодні висловився Міністр МЗС Дмитро Кулеба: "Ми не підемо на діалог з так званими "ДНР/ЛНР. Це не передбачено Мінськими домовленостями"

"Ми пам’ятаємо, що коли після тривалої перерви у Парижі відбулася зустріч радників глав держав у "Нормандському форматі", то було зазначено, що через два тижні має відбутися нова зустріч. Тобто, теоретично вона мала би відбутися 10 лютого, проте Анналена Бербок не підтвердила точність цієї дати, тому поки що незрозуміло чи відбудеться ця зустріч у Берліні.

Будемо спостерігати за тим, чого завтра вдасться досягти Макрону на зустрічі в Москві з Путіним. Хоча в мене досить скептичні настрої щодо можливих результатів, оскільки головний фігурант, який підриває європейську безпеку, Російська Федерація, залишається на своїх непохитних позиціях, в ультимативній формі наполягаючи на виконанні того, що Україна не може виконати, як суверенна незалежна держава, яка 8 рік опирається російському автократизму", — наголосив Андрій Мартинов.

Фото: suspilne.media