Українські сховища як "газовий сейф" для Європи

Українські сховища як "газовий сейф" для Європи

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль висловив пропозицію перетворити частину українських сховищ на "газовий сейф" для Європи. Чи вистачить нам місця для власного газу та чи достатньо є газу для українців, щоб перезимувати ― ці питання в ефірі Українського радіо прокоментував експерт з питань житлово-комунального господарства Олег Голубенко.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:
    • Євген Пастухов

Коли для населення буде використовуватися газ власного виробництва

"Повернімося на років п’ять назад. Нам обіцяли до 2020 року абсолютно амбітну мету ― перехід на 100-відсоткове забезпечення власним газом. Але поки що нічого не змінилося. Вирішення проблеми перебуває в руках самих урядовців. Маємо монополії на ринку газу, відсутність чітких та однакових правил для всіх, щоб сюди заходили інвестиції. Ми знову говоримо про можливість використання наших газосховищ для зберігання газу для Європи, про унікальність нашої газотранспортної системи. Але реальність дещо інша. Нам сьогодні доводиться миритися з тим, що маємо зависоку ціну на енергоносії".

Чи вистачить українцям газу до кінця холодного сезону

"Запасів газу достатньо. До того ж держава має певні можливості. Насамперед, це газ власного видобутку, а також використання інших джерел енергії, зокрема електричної ― зараз на повну потужність працюють атомні електростанції. Крім того, це отримання електричної енергії з інших країн. Якщо ми не будемо використовувати газ для потреби генерації електроенергії, то все має бути гаразд. Передумов до катаклізмів немає".

Чи вирішує газ з Угорщини проблему газопостачання українців на наступний опалювальний сезон

"Гадаю, не вирішує. Питання не тільки в самому газі, а й у його вартості. На сьогодні вартість газу на європейських хабах непідйомна для населення, і навіть коли ми людям постачаємо газ за ціною, яку вони можуть заплатити, то все одно різницю сплачуємо з бюджету, який сформований нашими податками. Зараз ціна на 2 тисячі кубів газу в Європі становить більше тисячі євро, ми ж продаємо населенню цей газ набагато дешевше".

Щодо меморандуму влади про непідвищення тарифів, експерт зазначив: "Це було реагування на можливе невдоволення людей. І розрахунок на те, що населення просто не розуміє, що сплачує все одно зі своїх кишень. Приклад платіжок за електроенергію, коли цифри було зменшено, це загравання з електоратом. Результатом цього загравання і є та потенційна криза, яку ми можемо отримати. Зменшуючи платіжку для населення, ми закладаємо серйозну проблему на майбутнє, тому що вартість дорогих енергоресурсів закладається у вартість усіх товарів і послуг ― вони стають неконкурентоздатними на ринку, а це б’є по економіці держави".

Як переживуть заборону на підвищення тарифів газопостачальні компанії

"Переживуть нормально. Є зобов’язання Нафтогазу постачати для газопостачальних компаній газ, який призначений для населення, за пільговою ціною. Це певний відхід від ринкових відносин, які були спочатку. У нас є проблема з проходженням наступного опалювального сезону ― де брати кошти на різницю в тарифах. Адже газ завчасно за нижчою ціною не закупили, це називають прорахунком уряду".

Скільки коштує газ вітчизняного видобутку

"Ніхто не знає реальної ціни. Бо невідома собівартість видобутку. Називали різні цифри, наприклад, собівартість 1 кубу видобутку складає 1 грн... Насправді це залежить від конкретної місцевості, запасів, технології тощо. Але те, що свій газ вигідно видобувати, це факт. На кожен кубометр видобутого газу покладається ще й податкове навантаження, але собівартість його мала бути набагато нижча, ніж ми продаємо фактично. Забезпечити країну газом власного видобутку ми поки що не можемо, хоча такі стратегічні плани були ― перейти до 2020 року, зараз декларується 2025 і 2030. Але й досі вони залишаються теоретичними. Ми змушені закуповувати газ. Коли ціна в ЄС може сягати 2 тис. доларів за тисячу кубометрів, а ми продаємо населенню за фіксованою ціною, то балансувати ми можемо лише за рахунок дешевого газу власного видобутку".

Про потужності українських сховищ для зберігання європейського газу

"Ця ідея не нова, вона вже функціонувала і використовувалася. Просто населенню треба артикулювати певні бачення, стратегії… Ніхто не заважає створити газовий хаб безпосередньо в Україні, за прикладом Нідерландів або Німеччини, де могли б бути залучені європейські гравці. І ми справді мали б реальну ринкову вартість у себе, а не рівнялись на вартість на німецьких хабах плюс доставка. Це дало б можливість залучити в Україну цілу низку інвесторів. Але ж у нас є проблема монополій, і монополісти не зацікавлені в тому, щоб тут з’являлися інші гравці та можливості..."

"Треба мати і розуміти реальну стратегію економічного розвитку країни, а газові сховища ― просто один з елементів цього розвитку. Місця в українських газосховищах вистачить для всіх", ― підсумував Олег Голубенко.

 Фото: pexels