"Три проти одного" — експерт про перемовини "Нормандської четвірки"

"Три проти одного" — експерт про перемовини "Нормандської четвірки"

Сьогодні, 26 січня, після довгої перерви у Парижі відбудеться зустріч радників лідерів "Нормандської четвірки" на фоні ескалації російських сил поблизу українських кордонів, спроб дестабілізувати Україну гібридними методами та нагнітання панічних настроїв у медіа. Чи запрацює на повну потужність Нормандський формат після сьогоднішньої зустрічі та чого очікувати далі, Українське радіо розпитало у Валерія Кравченка, старшого наукового співробітника відділу зовнішньої політики Національного інституту стратегічних досліджень.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:
    • Володимир Лукін

Чого очікувати від зустрічі радників лідерів "Нормандської четвірки"

"На жаль, можна очікувати лише негативних новин для України. В умовах, що склалися, Росія чинитиме тиск на Україну через наших партнерів — Францію та Німеччину. Змушуватиме сісти Україну за стіл перемовин з представниками так званих "ДНР та ЛНР". А це є нашою "червоною лінією", яку ми не можемо перетнути, тому що автоматично це означатиме визнання громадянської війни в України.

Тому, внаслідок відмови України вести перемовини з представниками так званих "ДНР та ЛНР", Росія цілковито може припинити виконувати свою частину зобов’язань за Мінськими домовленостями і фізично просуватиме зміну статус-кво через інші інструменти.

Визнання так званих "ДНР та ЛНР" є дуже сміливим кроком. І фактично Росії це не потрібно, тому що "республіки" її не цікавлять. Росію цікавить Україна, і саме Україна є їй потрібною.

Легалізація так званих "ДНР та ЛНР" може відбутися різними способами: через формальне порушення ОДКБ (Організація договору про колективну безпеку (ОДКБ, Ташкентський договір) — військово-політична міжнародна організація, до якої входять Білорусь, Вірменія, Казахстан, Киргизстан, Росія, Таджикистан), через заведення так званих "миротворців", чи через інші, більш амбітні провокації.

Йдеться про те, що просування відбуватиметься за лінію тиску на Україну. І ціна цього тиску — це велика війна в Європі. Тому або поганий мир, або гарна війна", — розповів Валерій Кравченко старший науковий співробітник відділу зовнішньої політики Національного інституту стратегічних досліджень.

Яка ймовірність того, що Франція та Німеччина підтримають Росію

"На жаль, Україні не слід очікувати на підтримку зі сторони Франції та Німеччини, а навпаки бути готовою до того, що вони можуть приєднатися до Росії у плані тиску на Україну щодо необхідності поступок і розуміння позиції Росії. 

Ми не бачимо сталої позиції від нового Уряду в Німеччині, на тілі зростання рівня ескалації між Росією та Україною. І реакцією усього світу на цей процес є санкції. При чому Німеччина вважає, що санкції мали би бути принаймні вибірковими. 

Франція довгий час займала нейтральну позицію в конфлікті між Росією та Україною. У Франції є власні інтереси з Росією, зокрема в країнах Центральної Африки. І Франція є зацікавленою у діалозі про стратегічну стабільність, зважаючи на політичні амбіції Президента Франції Макрона та вибори, які мають відбутися у Франції цього року. Тому Франція не буде для України великим помічником щодо стримування російського тиску на Україну.

Тому, на жаль, може бути, що за столом перемовин "Нормандської четвірки" може бути три проти одного", — наголосив Валерій Кравченко старший науковий співробітник відділу зовнішньої політики Національного інституту стратегічних досліджень.

Про що свідчать інформаційні вкиди щодо можливих перемовин між Києвом та сепаратистами у "Нормандському форматі" та як на це могли б відреагувати українці

Інформаційне агентство dpa з посиланням на власні джерела у Єлисейському палаці поширило інформацію про те, щоби нібито під час зустрічі радників лідерів "Нормандської четвірки" хочуть ухвалити дату проведення прямих перемовин окупаційної влади так званих "ЛНР та ДНР" про особливий статус Донбасу, — прим.ред.

Це є сценарієм для дестабілізації України зсередини. Очевидно, що патріоти не залишаться осторонь цього процесу.

Росія прагне розвитку такого сценарію, бо без дестабілізації, без дискредитації влади, правоохоронних органів, вони не зможуть реалізовувати деструктивні сценарії у межах нової гібридної війни, яку Росія готує для України.

Передумовою реалізації російських планів щодо України є дестабілізація ситуації в Україні. Спроба просунути прямі перемовини між Києвом та сепаратистами, є одним зі сценаріїв дестабілізації ситуації в Україні. РФ намагатиметься здійснити свій план через Францію та Німеччину", — наголосив експерт.

Фото: Укрінформ