ФОПИ знову мітингують: які вимоги тепер?

ФОПИ знову мітингують: які вимоги тепер?

Близько тисячі активістів руху #SaveФОП мітингували в Урядовому кварталі. Вони вимагали скасування реєстраторів розрахункових операцій ― РРО. Цю тему в ефірі Українського радіо прокоментувала експертка з економічних питань Тетяна Острікова.

0:00 0:00
10
1x

Чому мітингують підприємці

"Закон, що запровадив тотальну фіскалізацію, набув чинності. З 1 січня торгівля товарами і послугами мусить відбуватися з використанням касового апарату, з видачею клієнтові фіскального чека. Понад 300 тисяч підприємців, що перебувають, зокрема, на спрощеній системі, зареєстрували касовий апарат ― або звичайний, як гаджет, або електронний, який можна встановити на смартфон, планшет чи ноутбук. Такий РРО забезпечує обмін відповідною інформацією з сервером податкового органу. Частина підприємців говорить про те, що зараз криза і що держава жодним чином не допомогла. Ми бачимо, що відбувається з цінами на енергоносії, до того ж падає купівельна спроможність, а інфляція зовсім не така, як звітує Держстат. Тож підприємці говорять, що навантажувати їх додатковою адміністративною роботою ― ходити в податкову та реєструвати касовий апарат, а потім стати суб’єктом перевірок про дотримання касової дисципліни ― це сьогодні не на часі. Підприємці просять ухвалити законопроєкт, який передбачає чергову зміну правил гри у сфері фіскалізації касових апаратів. Вони пропонують скасувати тотальну фіскалізацію та чітко визначити, що підприємці другої і третьої групи не зобов’язані використовувати касові апарати, якщо вартість продажу одиниці товару є меншою за мінімальну зарплату. Так само ― якщо розрахунок відбувається на платіжну картку. Підприємці пропонують також внести зміни у банківське законодавство та процесуальний кодекс, коли податкова зможе звертатися до банку й отримувати інформацію про рух коштів за рахунками підприємця. Ми бачимо, що ці вимоги не були почуті ― законопроєкт не поставили на розгляд".

Скільки коштує встановлення РРО

"Якщо говорити про звичайний гаджет, його вартість ― від 6-8 тисяч гривень, усе залежить від марки, виду, типу. Потім потрібно забезпечити його технічне обслуговування, а далі ― слід сплачувати за еквайрінг, тобто щоб з цього касового апарата інформація потрапляла на потрібний сервер у податковій, а це відбувається через сервер Нацбанку. За ці кроки треба сплачувати приватним структурам, які адмініструють процес передачі інформації. Підприємець мусить або сам розібратись, або найняти бухгалтера чи товарознавця, який заведе всю інформацію про товари і запрограмує касовий апарат. Усе це призводить до витрат часу і грошей, а в подальшому ― до сплати штрафів…"

Фото: pexels