"Наче жити в поганому районі і чекати, коли на тебе нападе місцева "гопота" — Будерацький про можливу повномасштабну війну з Росією

"Наче жити в поганому районі і чекати, коли на тебе нападе місцева "гопота" — Будерацький про можливу повномасштабну війну з Росією

Росія продовжує стягувати свої війська до кордонів України та використовувати гібридні елементи для впливу на Україну та дестабілізацію ситуації всередині нашої держави. Йдеться, зокрема, про масштабну кібератаку та масові псевдомінування. Водночас Україна та західні країни продовжують намагатися дипломатичними методами запобігти ескалації з боку Москви. Проаналізувати ситуацію станом на сьогодні Українське радіо попросило заступника головного редактора інтернет-видання "Українська правда" Євгена Будерацького.

0:00 0:00
10
1x

Про Мураєва та Великобританію

23 січня МЗС Великобританії заявило, що їхні спецслужби розкрили план РФ зі зміни влади в Україні на відверто проросійську. 

"Говориться про Мураєва, оскільки шукають проросійських лідерів. Така інформація з’явилася, тому що розвідки в нас слухають все і всіх. Навіть найбільш божевільні сценарії, які можуть бути, вони чують і бачать. А сценарій зі зміни влади в когось в Росії в голові міг звучати, тому й міг з’явитися Мураєв, Медведчук і багато хто з того флангу ОПЗЖ",  зазначив Євген Будерацький. 

Проте, за його словами, не варто сильно концентрувався саме на фігурі Євгена Мураєва, адже це лише одне з прізвищ, яке прозвучало: "Я б сфокусувався на тому, хто це говорить  Великобританія. Таким чином вона заявляє, що включається в гру на повну, і показує це не словами, а діями. Великобританія надсилає нам зброю, показує, що вона готова до створення союзу з Україною та Польщею. Тому посили розвідки просто показують те, що Великобританія не буде стояти осторонь. Її голос ми стали чути набагато гучніше, ніж раніше".

"Сам же Євген Мураєв навіть "УП" прокоментував, що це глупість. Проте ми всі чекаємо якоїсь реакції: після блокування каналів Медведчука в нас ще залишилося ще кілька максимально проросійських каналів, які досі працюють, незважаючи на те, що риторика в тих приблизно така сама, як і була в "112", "NewsOne". Тому єдине, що може зараз пану Мураєву "прилетіти"  це черговий бан на телеканал "Наш",  пояснив заступник головного редактора Української правди. 

Про суперечливі повідомлення щодо російської агресії від Зеленського

"Дисконект комунікації з боку Банкової проглядається доволі очевидно. Відсутність комунікації від Президента, якої чекали раніше, коли західні ЗМІ почали активно говорити про потенційну небезпеку війни, можна було пояснити хіба що бажанням не сіяти паніку. Тому перша заява Володимира Зеленського із закликом не панікувати виглядала доволі логічно. Посили для населення були адекватними",  зауважив журналіст. 

Проте, як пояснив він далі, невідомо, чому у Президента вирішили пізніше відверто поговорити із Washington Post та розповісти про Харків і про загрозу вторгнення: "Думаю, хтось з інформаційний радників Президента має отримати великий наганяй за подібні заяви, адже вони не лише не заспокоюють населення, а додають тривоги й паніки. Та й самим харків’янам це, мабуть, було чути не дуже приємно. Добре, що ми не побачити великої паніки, коли люди б скуповувати гречку та сірники. Але такі заяви  це велика інформаційна помилка з боку Банкової". 

Про евакуацію працівників посольства США в Україні

"Це показник, що загроза повномасштабної війни  це не просто балачки, все серйозно. Хоча насправді йдеться про звичайну дипломатичну практику в умовах можливої війни, загроз. Країни дають "зелений" коридор працівникам своїх посольств та їх родинам. Адже в поясненні Державного департаменту США все доволі чітко написано, де йдеться про те, що вони не вивозять людей, а дають "зелене" світло, якщо вони хочуть. Вони так само, як і всі, читають новини, бачать, що відбувається, знають, поруч з якою країною вони працюють", пояснив Будерацький. 

Він додав, що наступним логічним кроком з боку США мала би бути заміна працівників дипломатичних посольств на тих, які звикли працювати в умовах війни: "Цього ми поки що не бачимо, тому кроки, які робляться зараз,  це просто підвищення рівня небезпеки".

Про позицію військових експертів щодо можливості початку повномасштабної війни

"На даний момент українські військові експерти не бачать перспектив миттєвого вторгнення. Зараз говорять максимум про провокації. Тому тривожну валізку можна зібрати, але не варто акцентувати, що просто завтра ви маєте її використати. В нас ворог давно поруч, але наразі він стоїть і брязкає зброєю. Це наче жити в поганому районі міста і чекати, коли на тебе нападе місцева "гопота". Ви не знаєте, коли це станеться, і чи станеться взагалі та маєте остерігатися. Проте жити в умовах постійного тиску я б нікому не радив",  підсумував Євген Будерацький. 

Фото: BBC