"Ковідна тисяча" – у чому таємниця масового купування книжок українцями?

"Ковідна тисяча" – у чому таємниця масового купування книжок українцями?

За три тижні дії програми "єПідтримка", в рамках якою українці, які пройшли повний курс вакцинації, отримали від держави по тисячі гривень, наші співвітчизники витратили понад 1 млрд гривень. Найбільша частка з них "пішла" на купівлю книжок – 361 млн гривень. Як програма "єПідтримка" активізувала інтерес до читання та чому серед купівельних пріоритетів лідирують книжки? Про це в ефірі радіо "Культура" розповіли директорка Українського інституту книги Олександра Коваль та економіст Василь Поворозник.

0:00 0:00
10
1x

Чому українці обирали купувати саме книжки?

Олександра Коваль: Книжка – це найкращий подарунок. Перед початком запуску цих ваучерів ми провели Національний тиждень читання, чим трохи збурили Україну. Наші повідомлення охопили понад п'ять мільйонів людей, ми залучили багато блогерів та публічних осіб, провели книжкову виставку у Верховній Раді. Сподіваюсь, цим ми трохи підігріли інтерес до книжок. Свято Миколая, Новий рік, Різдво – це традиційний час для книжкових подарунків. 

Мені дуже сподобалось, як розумно і професійно підійшли до цього українські видавці та книгарні. Вони значно полегшили вибір покупцям, створивши набори книг, на як можна було витратити 1000 гривень. Це були комплекти книжок на будь-який смак. Також були додаткові бонуси, знижки, безкоштовна доставка. Це дуже добре вплинуло на те, що українці легко і безпроблемно витратили свою 1000 гривень саме на книжки. 

Василь Поворозник: Є перелік того, на що можна витратити так звану "ковідну тисячу". У цьому переліку товари – тільки книжки. Кінотеатри, перевезення, спорт – все це послуги, якими ви можете скористатись один раз чи місяць, якщо це абонемент. Кінотеатри, театри, спортивні заклади не є доступними для всіх жителів України, у невеликих райцентрах чи селах їх може просто не бути, а книжка доступна для всіх. Її можна залишити, подарувати. Це якраз були новорічні свята, а книжка і справді залишається хорошим подарунком, тому не дивно, що саме книжки стали найбільш популярними серед громадян у справі витрачання "ковідної тисячі".

Враховуючи, що в нас вакциновано двома дозами вакцини понад 14 мільйонів українців, ця тенденція продовжиться і суми будуть збільшуватись. Книжки триматимуть першість, думаю що статистика не сильно зміниться в майбутньому. Всього в бюджеті на цей рік передбачено близько 10 млрд гривень на "єПідтримку".  

Безумно, це сприятиме розвитку українського книговидавництва. Видавці конкурують за гроші читачів, пропонують різні програми. Це не найгірший спосіб витрачання "ковідної тисячі". Я свою тисячу теж  витратив на книги – нон-фікшн та художні книги, але вони ще не дійшли до мене поштою. 

Яка література має попит зараз в Україні?

Олександра Коваль:Зараз в Україні відчувається справжній бум на історичну літературу, є інтерес до історії. Нарешті українці дізнаються свою історію, історію наших сусідів і цілого світу. Це і нон-фікшн, і  історичні романи. 

Фото: pixabay