"Зеленський не розуміє, чому Україна воює з Росією" – політолог Подорожній аналізує новорічну промову Президента

"Зеленський не розуміє, чому Україна воює з Росією" – політолог Подорожній аналізує новорічну промову Президента

31 грудня перед боєм курантів за традицією зі святами українців привітав чинний Президент України. Проте цьогоріч новорічний виступ Володимира Зеленського запам’ятався тим, що він став рекордним за тривалістю. Про те, яке послання передав нації гарант Конституції Українське радіо поспілкувалося з політологом Юрієм Подорожнім.

"Виступ Зеленського вперше за всі привітання, які я спостерігав, мені сподобався. Приємно, що президент, який обіцяв були близько з людьми, цього разу так і зробив: було з людьми і про людей. Орієнтуватися на те, що в нас класні люди, що ми маємо досягнення – це добре. Єдине, що Президентові варто було б сказати, – це те, що всі класні люди є такими не завдяки, а всупереч державі. Президент уявляє собі, що все, що зараз робиться, робиться для людей. І це стосується не лише часів правління Зеленського, а всі 30 років Незалежності. Проте ми досі не можемо видушити із себе владу або людей у владу, які прийдуть у Верховну Раду, уряд чи суд і  будуть робити все, для того, щоб простий українець, жив добре", – зазначив Юрій Подорожній.

Разом з тим, політолог додав, що, можливо, потрібно було попрацювати над формою, та додати в титрах імена людей, які були з Президентом на включенні.

Також Подорожній торкнувся й кількох окремих меседжів, які були в промові Володимира Зеленського. Зокрема, цікавою виявилася думка про те, що в наших головах існує своєрідна лінія розмежування. Й коли вони зникне у свідомості, тоді й на політичній арені її також не буде.

"Є лінія розмежування в голові Президента і він з цією лінією йшов на вибори, розповідав про неї, коли казав, що війну треба закінчити, бо є поганий Порошенко, а коли прийде другий президент, то настане мир. Потім він зрозумів, що просто прийти мало і треба заглядати в очі Путіну. Для Президента на сьогодні досі незрозуміло, чому йде війна Росії з Україною. Він сприймає як реальність і як факт те, що є війна. Його мучить як людину, що гинуть люди, він дійсно хоче встановити мир. Але в Зеленського нічого не вийде з цього, бо він не здає собі справи, чому українці змушені зі зброєю в руках захищатись проти росіян і чому росіяни нападають на нас. Це не тому, що Путін поганий, бо таких як він буде ще багато. Цей Путін піде і прийде новий, з іншим прізвищем. Немає різниці, хто прийде, адже Росія така. Ми, українці, живемо не завдяки, а всупереч. Ми ведемо свою війну з Росією весь час", – зазначив Подорожній.

Він додав, що Володимир Зеленський в своїй промові не назвав Росію агресором, проте це не тому, що гарант перебуває на боці Росії: "Він в наративах свого уявлення про історію України. Президент виріс і сформувався як особистість в той період і в тому регіоні, де над Україною та українським насміхались. Тому його бізнес був пов'язаний з тим, що його "95 квартал" менше насміхався та вколював росіян, а більше – українців. Нас выставляли завжди недолугими ідіотами". 

"Ми пам'ятаємо, яке ставлення в президента було в бізнесі до того, хто ми є. Україну його компанія називала повією і це не викликало у Зеленського як громадянина ніякого внутрішнього заперечення", – підсумував політолог Юрій Подорожній.

Фото: 24 канал