Жінки певних професій мають стати на обов'язковий облік військовозобов'язаних. Для чого і коли?

Жінки певних професій мають стати на обов'язковий облік військовозобов'язаних. Для чого і коли?

Міністерство оборони України розширило перелік професій, який зобовʼязує жінок стати на військовий облік. Зокрема, у список додали журналістів, операторів, піарників, видавців, бібліотекарів, перекладачів, медиків, аналітиків, фінансистів, науковців, менеджерів різного профілю, ветеринарів. Згідно з наказом, жінок мають поставити на військовий облік до кінця 2022 року. Крім того, жінок з нового переліку спеціальностей будуть призивати для несення військової служби у разі введення воєнного стану або в особливий період під час мобілізації. Більше про це в ефірі Українського радіо розповіла юристка громадської організації "Юридична сотня" Марія Звягінцева.

0:00 0:00
10
1x

Чому Міноборони розширило перелік професій для жінок

Перелік був розроблений на виконання закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов'язку та ведення військового обліку". Закон набув чинності ще у квітні, тобто Міністерство оборони мало передбачений законом строк на розроблення своїх нормативно-правових актів, і на виконання цього закону і було розроблено цей перелік. Раніше перелік споріднених спеціальностей теж існував. Він затверджувався постановою Кабінету Міністрів, проте зараз цим законом відповідальність за ведення цього переліку переклали на Міністерство оборони і своїм наказом, який був опублікований у офіційних друкованих виданнях 17 грудня, цей перелік було розширено.

Чим відрізняється процедура обліку від процедури призову

Між призовом на військову службу і військовим обліком є дуже велика різниця. Військовий облік не означає, що жінку покличуть виконувати військовий обов’язок. Відповідно процедура обліку та процедура призову — ​​це різні механізми.

Наявність у дітей не перешкоджає постановці на військовий облік. Тобто цей обов’язок жінки мають виконати до кінця 2022 року. Проте на строкову службу жінки все одно не призиваються, тому що це все одно покладається лише на чоловіків. Відповідно до закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу чи залучені для виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час. У мирний час жінки можеш бути прийняті на військову службу за контрактом. Така можливість є і зараз, хоча деякі жінки скаржаться, що досить складно підписати контракт, проте така можливість законодавчо існує. 

Що стосується військового обліку, то жінка, навіть маючи дітей на утримання, якщо має відповідну споріднену спеціальність або професію, повинна стати на облік. Проте навіть у випадку здійснення призову у воєнний час все одно певні особи мають відстрочку від виконання такого обов’язку, наприклад, це жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває троє і більше неповнолітніх дітей, або якщо вони самостійно виховують дитину, або якщо на утриманні перебуває дитина з інвалідністю, то такі особи не можуть бути призвані на військову службу. Окремою є категорія осіб, які виховують дитину як батьки-вихователі або є опікунами чи усиновителями. Вони можуть бути призвані на військову службу, але лише в разі їхньої згоди і тільки за місцем проживання або не підлягають призову взагалі. 

Крім того, підставами для невзяття на військовий облік є лише або досягнення певного граничного віку, в особливий період це 60 років, або стан здоров'я, що буде перевірятися лікарською комісією.

Як стати на військовий облік 

Роботодавці зобов'язані вести військовий облік у зв'язку з цими значними змінами. Вони повинні перевірити відповідність усіх посад та професій, які використовуються у відповідному переліку і також поінформувати людей, які мають споріднену спеціальність або професії, про те, що їм потрібно стати на військовий облік.

Якщо людина сама перечитала накази і подивилася, що її професія та спеціальність підпадають, вона теж може сказати про це роботодавцю, не чекаючи додаткового повідомлення від нього. 

Щодо процедури взяття на облік, то наразі потрібно звернутися за місцем реєстрації з заявою, форму якої наразі не повідомили, але вона буде або вільна, або за певним зразком, який нададуть в територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки. Також до заяви потрібно докласти фотокартку для документів, документи про освіту, довідку з роботи щодо займаної спеціальності, якщо така є, за наявності документи про одруження та свідоцтво про народження дітей, а також інформацію про стан здоров'я після проходження військової лікарської комісії. 

Щодо фактичного місця проживання, то наразі такої можливості не передбачено. Проте якщо людина на офіційній підставі, наприклад, за договором оренди, проживає в іншому місці, ніж зареєстрована, є варіант змінити місце реєстрації і вже потім ставати на військовий облік. І рік — це достатній строк, щоб виконати свій обов’язок.

Про накладення адміністративних санкцій

До кінця 2022 року санкцій ні на військовозобов'язаних, ні на роботодавців накладати не будуть. Навіть після спливу граничного строку, якщо територіальні центри будуть перевантажені реєстрацією військовозобов'язаних, то цей строк може бути продовжений. 

Оскільки відповідальність покладається на роботодавців, то там штрафи будуть дещо вищі, ніж щодо військовозобов'язаних, і може бути застосований штраф до 8500 грн або також можуть бути штрафи внаслідок перевірки Держпраці,  наприклад, щодо неправильності ведення військового обліку, або внаслідок перевірки такої правильності самим територіальним центром комплектування та соціальної підтримки. Проте є й відповідальність на самих військовозобов'язаних, які вчасно не стали на облік. За порушеннями самими військовозобов'язаними правил військового обліку може наставати адміністративна відповідальність, яка передбачена в Кодексі України про адміністративні правопорушення. Для таких осіб там передбачений штраф або до 50 розмірів неоподатковуваного мінімуму, що складає 850 грн, або ж якщо це повторне порушення або порушення вчинене під час дії особливого періоду, а особливий період наразі є, то штраф буде складати кратність 100 неоподатковуваним мінімумам, тобто максимум 1700 грн.

Якщо жінка ніде не працює, що їй робити 

Перелік, затверджений наказом Міноборони передбачає два варіанти: або наявність відповідної освітньої спеціальності, або наявність професії. Чогось одного достатньо для того, щоб виник обов’язок постановки на військовий обов’язок. Тому якщо наразі роботи немає або особа працює як фізична особа-підприємець чи домогосподарка з відповідною спеціальністю, яка є в переліку, все одно така особа має ставати на облік.

Чи будуть військовозобов'язані жінки проходити військові збори 

Міноборони повідомили, що обов'язок проходження зборів буде поширюватися і на жінок за відсутності підстав для надання відстрочки, зокрема за станом здоров'я, наявності неповнолітніх дітей на  утриманні чи іншої особи, яка потребує постійного піклування тощо. Це може бути підставою для непроходження зборів, проте практика щодо цього ще не сформувалася.

Фото: Міноборони