Про що йдеться у посиленій кримській резолюції ООН? Коментує Рефат Чубаров

Про що йдеться у посиленій кримській резолюції ООН? Коментує Рефат Чубаров

16 грудня у Нью-Йорку Генасамблея Організації Об’єднаних Націй ухвалила резолюцію "Ситуація з правами людини в АР Крим та місті Севастополь, Україна". Це вже шоста така резолюція, починаючи з 2016 року. Щороку документ констатує погіршення становища з правами і свободами на окупованому півострові. Резолюція, ухвалена цього року, визнала Кримську платформу як міжнародний майданчик, покликаний захищати права людини на півострові, засуджує всеросійський перепис населення, закликає країну-окупанта припинити примусово змінювати демографію населення півострова, проводити масові затримання і арешти представників корінного населення. Прийнятий документ також містить поіменний список політичних в'язнів, негайного звільнення яких вимагає. Документ покладає відповідальність за водопостачання Криму на Росію, засуджує нарощування військових сил і проведення численних військових навчань. Він вказує на приналежність культурних цінностей Україні. Разом з тим, засуджує їх знищення, а також проведення незаконних археологічних розкопок з наступним вивезенням артефактів до Росії. За цю кримського резолюцію проголосували 65 країн світу, 85 утримались та 25 проголосували проти. Більше про це в ефірі Українського радіо розповів голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Наскільки важливою є посилена кримська резолюція ООН

Важливо, щоб найбільш провідні міжнародні організації, якою і є Організація Об'єднаних Націй, час-від-часу надавали найточніші з точки зору міжнародного права оцінки того, що відбувається в тимчасово окупованому Криму, щоб вони фіксували ситуацію з правами людини, з порушеннями в різних інших сферах, зокрема це екологія, накопичення там різних мілітарних структур. Зрозуміло, що ці резолюції, які щорічно приймаються, поки ще не в змозі примусити країну-агресора, Росію, повернутися в межі міжнародного права. Але ми не тільки віримо в те, що настане той час, коли Крим був звільнений і буде відновлений державний суверенітет України над півостровом, а й всі ті, хто зараз здійснює міжнародні злочини, будуть притягнуті до відповідальності і понесуть кару відповідно до українського національного законодавства і міжнародного гуманітарного права. Тому ці резолюції є тими цеглинами, якими викладаються знову підвали міжнародного справедливого світоустрою.

Вперше кримські татари названі корінним народом Криму 

Багато експертів називають резолюцію цього року посиленою резолюцією. Як на мене, там дуже чітко вказані всі аспекти, пов'язані з сьогоденням Криму в умовах російської окупації. Дійсно, дуже чітко застосовані дефініції міжнародного права відповідно до українського національного законодавства. Крім того, у порівнянні з попередніми резолюціями у цій резолюції вперше вказується на те, що кримські татари є корінним народом Кримського півострову. Зрозуміло, що тут є взаємозв'язок з тим, що цього року Верховна Рада України схвалила закон про корінні народи в Україні, і цей закон був ініційований президентом України Володимиром Зеленським. Це не могло залишитися без уваги наших партнерів. Тим більше, що дуже багато своєрідної реклами для цього здійснили очільники країни-агресора. На моєму політичному досвіді, а я в українській політиці близько 30 років, я вперше зустрівся з такою ситуацією, коли проєкт закону, зареєстрований у Верховній Раді України викликав таку бурхливу реакцію з боку і парламенту Російської Федерації, і президента. Закон про корінні народи України якраз і був тим законом, проти якого дуже виступала російська російські політики, бо вони, можливо, на відміну від деяких українських політиків, розуміли, якою є сила цього закону, оскільки всі ці російські міфи про скрепи, про права якогось кримського населення на самовизначення просто вщент руйнувалися цим законом. Отже, дійсно, в резолюції говориться, що кримськотатарський народ — корінний народ Криму. 

І ми вдячні нашим партнерам, бо їм довелося подолати деякі внутрішні дискусії. Бо ми і раніше подавали наші пропозиції саме з таким формулюванням, але коли готується до голосування на Генеральну асамблею резолюція, то команди визначаються заздалегідь. Команда Європейського Союзу не могла визначитися щодо дефініції "корінний народ кримські татари", оскільки дві країни в середовищі Європейського Союзу не погоджувалися з цим, але цього разу вони погодилися. І це була єдина об'єднана позиція і наших партнерів по Європейському Союзу. Я думаю, що ще і наслідок Кримської платформи, оскільки всі країни-члени Європейського Союзу підтримали Кримську платформу, були її учасниками, слухали доповіді членів кримськотатарської делегації, зокрема нашого лідера Мустафи Джемілєва, виступи членів Меджлісу кримськотатарського народу на інших панельних засіданнях платформи, вони стали шокованими очевидцями брутального арешту Нарімана Джелялова, першого заступника голови Меджлісу після його повернення з Кримської платформи до Криму.  Я думаю, що все це відіграло свою роль.

Про згадку конкретних прізвищ жертв політичних репресій у резолюції ООН 

Включення декількох прізвищ — це певна форма підтримки всіх кримських політв'язнів, оскільки в такому документі неможливо вказати прізвища більше, ніж 120 наших співгромадян, більшість з яких кримські татари, але не лише вони, які зараз позбавлений волі. Більше, ніж 50 людей розкинуті по російських тюрмах і вже є остаточні вироки, а близько 70 людей знаходяться в СІЗО. В цій резолюції були вказані імена тих, які, можливо, стали примітними для міжнародного суспільства або такими, які викликали великий резонанс, як арешт першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова. Всі в Криму це сприймають як підтримку взагалі кримських татар, всього народу, який не схиляється перед російськими окупантами.

Про що варто говорити у наступній резолюції 

Ми разом з представниками країн-партнерів України усвідомлюємо, що поки буде тривати окупація Криму Російською Федерацією, буде продовжуватися брутальне порушення прав людини, переслідування і кримськотатарського народ, і етнічних українців, і людей інших національностей. Більш того, вони будуть більш жорсткими. Вчора стало відомо про дуже мужній вчинок 33-річного Нарімана Аметова, якого затримали 17 грудня, і він цілий день був під катуванням, його напряму катували електрострумом. Такі дії мають бути зупинені. Але зупинити їх можемо лише відновленням державного суверенітету української держави над Кримом. 

У наступній резолюції ми хотіли б побачити покроковий план міжнародної спільноти, зокрема найпотужнішої міжнародної організації як ООН, яка має повноваження приймати жорсткі міри задля того, щоб припиняти військові дії, щоб сприяти встановленню миру, наприклад, повне ембарго проти тієї чи іншої країни, жорстокі санкції. Ми хотіли б бачити документ ООН, який встановлює план покидання наших окупованих територій, українських земель російськими окупантами і відновлення державного суверенітету України.

Фото з фейсбук-сторінки Рефата Чубарова