Сніг та мороз? Якою буде погода на зимові свята

Сніг та мороз? Якою буде погода на зимові свята

Синоптикиня Укргідрометцентру Наталія Птуха в ефірі Українського радіо розповіла, якої погоди варто очікувати на зимові свята.

Як полярне вторгнення на територію України відобразиться на погоді 

Це надходження арктичного повітря з північних широт, тобто холодної повітряної маси з півночі та північного сходу. Зараз на території України вже відбулася його початкова стадія і це буде надалі продовжуватися у наступні кілька днів. Саме 21, 22 та 23 грудня будуть найхолоднішими та найморознішми. Тому до цього треба бути готовими і одягатися тепліше, тому що ми вже трошки відвикли від такої морозної погоди. Попередні зими нас дещо розслабили, але це в межах норми. Це нормальна зимова погода. 

Чи рясними будуть опади 

Щодо опадів, то вони будуть припинятися. Сьогодні по Україні лише подекуди ще залишається невеликий сніг, але вже наступні кілька днів буде переважати погода без істотних опадів. Тому що хоч в Україну зайшов холод, але на нашу територію почне впливати антициклон високого тиску, коли немає опадів. І за рахунок прояснення вночі може бути ще холодніше. Том ночі 22 та 23 грудня будуть найморозніші. Наприклад, в Карпатах і на північному сході України очікуємо показники в межах 13-19 градусів морозу вночі та в денні години 7-12 градусів. На решті території вночі 7-12 градусів морозу, а вдень 3-10 градусів. 

Коли очікувати на потепління

Наприкінці тижня є тенденція до потепління по території всієї країни. Буде надходження теплого атлантичного повітря з заходу та південного заходу, яке буде супроводжуватися опадами. У західних областях може бути дощ з мокрим снігом, у центрі та на півночі — сніг, а також подекуди мокрий сніг, а на сході все ще буде сніжити. Сподіваємося, що це потепління не буде настільки довготривалим, щоб сніг розтанув.

Якою буде погода на Новий рік 

Залишається надія, що на Новий рік буде не надто морозна погода, можливо, зі снігом. Але якою точно буде погода, можна буде сказати лише за 5 днів до 31 грудня. Тому що зараз дуже рухлива атмосфера і відбувається перебудова атмосферних процесів. Наразі спостерігаються температурні гойдалки. Проте за попередніми розрахунками буде невеликий мороз і подекуди сніжитиме, зокрема на заході.

Наскільки варто довіряти прогнозам погоди у смартфоні 

Ті прогнози, які в нас в телефоні — це розрахункові моделі. Є багато світових центрів, і у кожного є розрахункова метеорологічна модель. Вона оновлюється постійно, зокрема деякі оновлюються кожні 4 чи 6 годин. Тобто прогнози, які доступні в телефоні, також постійно оновлюються. Але такий прогноз — це найчастіше сухі розрахунки моделей, де синоптики не займаються аналізом. Тому не бажано довіряти прогнозам, розрахованим на два тижні вперед.

Фото: pexels.com