Юра Самовілов, Нurtom : Складно говорити простими словами й відкривати почуття, за які може бути соромно

Юра Самовілов, Нurtom : Складно говорити простими словами й відкривати почуття, за які може бути соромно

Проєкт Нurtom випустив дебютний мініальбом "Собор". В ефірі "Вікенду Нової Музики" на "Радіо Промінь" фронтмен гурту Юра Самовілов і клавішник Кирило Чихрадзе розповіли, чому до альбому увійшли не тільки нові пісні, а й оновлені версії давніх творів, наскільки Юра Самовілов відвертий зі своїми слухачами, а також про проєкт "САМНАСАМ" та співпрацю з відомим продюсером Юрієм Бардашем.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Фото Яна Сочевічек, Радіо Промінь

Ми плануємо вихід ще одного мініальбому найближчим часом

Ксенія Івась: Розкажіть, як ви створювали альбом “Собор”?

Кирило Чихрадзе: Дуже-дуже довго. Перш за все, ми не так давно  згуртувалися, десь рік тому. І з того часу ми робили цей альбоми. Перевіряли весь матеріал, який був за часів сольної творчості Юри Самовілова. І в нас вийшло чотири пісні.

Юра Самовілов: В нас дуже багато крутого матеріалу зараз, ми плануємо вихід ще одного мініальбому найближчим часом.

Ксенія Івась: Чому в альбомі є старі пісні, наприклад, "Чорні кити" і "Напевно"? Адже вони є в інших версіях, коли Юра Самовілов їх співав окремо.

Юра Самовілов: Стосовно старих пісень, то все залежить від того, з якої точки зору дивитися. Враховуючи поки що невелику кількість людей, яка знайома з нашою творчістю, ці пісні можуть бути для когось новими. Наприклад, "Напевно" – це перша пісня, на яку була відзнята колись відеоробота режисером Віктором Придуваловим. Але вона була записана акустично на мінідиктофон, більш-менш професійний. І це була перша чи друга пісня, яку я взагалі колись написав. І тільки зараз вона отримала повноцінне звучання. 

Стосовно ж пісні "Чорні кити", то ми коли почали робити цю пісню повним складом гурту, із басом, то вирішили оновити її для концертів, для того, щоб всі могли її грати. І вона настільки сподобалася всім учасникам гурту, сім’ям і близьким друзям (а це своєрідний "лакмусовий папірець" для нас), що ми не могли її не записати.

Кирило Чихрадзе: Ще є пісня "Ой, по ставу, по ставочку", то їй взагалі сотні років.

Мені, як слухачу, було б нецікаво знати, про що була та чи інша пісня

Ксенія Івась: Розкажіть, кому присвячується і про що пісня "Собор"?

Юра Самовілов: Пісню "Собор" я присвячую всім учасникам гурту. Тому що в такі непрості часи – локдауни і напружені робочі графіки – ми вистояли, ми продовжуємо бути разом і творити. Це важливо для нас, це тішить і розряджає нас самих. А особисто для мене ця пісня є простим таким постулатом і правилом. Як я співаю в пісні, "Я будую собор в собі з віри, добра і правди". Насправді інколи мені самому треба чути ці слова в емоційно важкі чи складні моменти. Ця пісня мені самому необхідна, і я сподіваюся, що наші слухачі знайдуть в ній щось корисне і для себе.

Ксенія Івась: Пісня "Собор" – це складна і водночас проста історія. Але до цього ти спілкувався зі слухачем достатньо складно. Виявилося, що писати просто насправді не так вже й легко?

Юра Самовілов: Так, коли я зараз пишу нові пісні, то починаю вживати такі слова, що якби я раніше їх вживав, то вони б мені здавалися досить простими. І такими, за які трохи соромно. Хочеться проявлятися більш складно, цікаво, з метафорами та епітетами. І зараз я розумію, що складно бути простим. Тому зараз працюємо над цим в тому числі. Складно говорити простими словами, тому що тоді ти відкриваєш свої почуття, за які може бути соромно. 

Ксенія Івась: Кирило, а тобі як працювалося над піснею "Собор"?

Кирило Чихрадзе: Це була важка для нас пісня, ми її дуже багато переписували, перезводили, Юра текст трошки поміняв у приспіві. Спочатку це була пісня під назвою "Моя маленька", ми грали її на якомусь онлайн-виступі й на кількох концертах. Ми вже готові були її записувати, але не визначилися на той час з назвою альбому. Юра поїхав з нашим барабанщиком записувати вокал. Барабанщик скидає нам перший демо-запис, а там взагалі інший приспів.

Ксенія Івась: Чому так сталося?

Юра Самовілов: В мене була ідея створити пісню "Собор". Я відчував, що там дуже сильний приспів, яким я пишався в сенсі своєї роботи. І коли вже ми записували пісню "Моя маленька", я розумів, що на ще одну пісню часу вже не вистачить, бо ми запланували випустити альбом цього року. Я приміряв приспів на цю пісню, він підійшов і за сенсами, і за музикою, і за звучанням. Тому було за одну хвилину одноосібно прийнято рішення і я радий, що хлопці мене підтримали.

Кирило Чихрадзе: Саме тому ми й звемося Нurtom.

Ксенія Івась: Юра, в тебе вже є межі відвертості зі своїми слухачами?

Юра Самовілов: Я завжди повністю відвертий зі своїми слухачами. Буває, що мені хочеться написати складніше, але проговорити, про що я пишу і які є складнощі, я можу з будь-ким. Мало хто запитує насправді, бо люди зазвичай просто люблять слухати музику. Мені, як слухачу, теж було б нецікаво знати, про що була та чи інша пісня. Дуже приємно залишати за собою право на розуміння текстів по-своєму. І дуже круто, коли залишається елемент самостійної роботи для слухача.

Фото Яна Сочевічек, Радіо Промінь

"САМНАСАМ" – це до певної міри комерційний проєкт

Ксенія Івась: Якщо людина зайде в інтернет, вона знайде пісні виконавця Юри Самовілова, знайде "Юра Самовілов. Гуртом", Нurtom і знайде пісню Тіни Кароль і "САМНАСАМ" з твоїм голосом, Юро. Чому так відбувається?

Юра Самовілов: Це дуже цікава тема. Є музична формація Нurtom, а є проєкт "САМНАСАМ", який був не так давно презентований однією піснею "Здатен". До певної міри це комерційний проєкт, хоч не хотілося б говорити, що лише так. Цей проєкт був створений у співпраці з продюсером Юрієм Бардашем і з музичним продюсером Євгеном Трипловим. Над піснею "Здатен" ми співпрацювали разом. Тобто я не можу сказати, що я там є тільки як виконавець, але і не можу сказати, що я повністю є автором віршів і музики. Вони мені запропонували спробувати себе у такому форматі й зараз є одна пісня. Поки активно ситуація не змінюється, але найближчим часом можливо щось буде. 

Ксенія Івась: А як тобі робота із Юрієм Бардашем, як з продюсером? Якого досвіду ти набув?

Юра Самовілов: Ми зробили одну пісню і випустили її, тому мені важко проаналізувати це як певний досвід. Але це цікаво. Я завжди відкритий до всього, намагався і намагаюся побачити якісь нові елементи роботи, просування музики, і використати їх і на користь проєкту "САМНАСАМ", і на користь музичної формації Нurtom. 

Ксенія Івась: Пісню "Здатен" ти випустив з Тіною Кароль. В яких ти зараз стосунках із нею?

Юра Самовілов: Ми у таких стосунках, що, наприклад, я можу написати їй, порадитися. Вона, можливо, не завжди, відповідає. Можу привітати її з чимось, вона теж може мене привітати. Тобто ми не їздимо смажити м'ясо разом на вихідних. Але якщо написати класну пісню, таку як "Здатен", і запропонувати їй заспівати, то вона з радістю погодиться. От в таких ми взаєминах.

Ксенія Івась: Скоро новорічні свята, як плануєте святкувати? Будете десь виступати чи у сімейному колі?

Юра Самовілов:  Ти ж чула наші пісні, ти уявляєш, наскільки сумним був би корпоратив? Це хіба після 2-3 години ночі, коли вже хтось б’ється, хтось плаче, а хтось спить. Але ми вільні для пропозицій.

Фото Яна Сочевічек, Радіо Промінь