Банки почали виплачувати "тисячу за вакцинацію": як українці будуть її витрачати?

Банки почали виплачувати "тисячу за вакцинацію": як українці будуть її витрачати?

Повноцінна виплата коштів повністю вакцинованим громадянам за програмою є-Підтримка розпочалась 19 грудня. Про це заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль. З 19 грудня кожен українець може офіційно оформити тисячу, а з 16-го грудня її почали отримувати ті, хто взяв участь у тестуванні. Тисячу можна використати на залізничні та авіаквитки в межах України, квитки в кінотеатр, театр, музей або виставковий центр, квитки на концерти, абонемент в спортзал, товари в книжкових магазинах, а ті, кому 60+, зможуть витратити ці кошти на купівлю ліків. Більше про це в ефірі Українського радіо розповів президент Асоціації українських банків Андрій Дубас.

0:00 0:00
10
1x

Як українці можуть витратити "ковідну тисячу" 

Процедурний механізм отримання цих коштів досить простий. Вам приходить сповіщення в додаток "Дія", ви на нього відреагували, відкрили швидко віртуальну картку в залежності від того банку, яким ви користуєтеся, кошти надійшли і тепер ви витрачаєте їх, як це відбувається і зі звичайною банківською карткою. 

Проте технологічно це був доволі складний процес, оскільки було багато питань щодо відповідності банківським нормативам, що робити з цими коштами, як повинні звітувати банки перед Національним банком щодо цих коштів та як контролювати витрачання цих коштів, оскільки ініціатива влади була наступною, що кошти видаються для стимулювання та популяризації вакцинації в Україні, але витрачаються на ті сфері господарювання, які найбільш постраждали від карантинних обмежень. 

Про ліки зараз не йде мова. На сьогоднішній день визначений перелік, зокрема щодо сфери культури. Але коли почали піднімати питання щодо, наприклад, людей старшого віку, які хочуть використати ці кошти, але в їхній місцевості немає того переліку, який зараз передбачений, то я думаю, що варіант з форматом витрат коштів на ліки буде нормальним. Наскільки в нас було попереднє обговорення з міністерством, це може бути десь на завершенні першого кварталу 2022 року. Тому поки що ми розглядаємо варіанти, як можна цю тисячу гривень витратити людям, які не мають можливості скористатися смартфоном або додатком "Дія".

На цю тему: Як українцям отримати та витратити "ковідну тисячу"? Розповідають спеціалісти з Мінцифри

Як отримати кошти, якщо немає смартфону

По-перше, діти, які добре розбирається в техніці, можуть власноруч налаштувати своїм батькам, у яких є смартифон, всі ці процедури, і вони ці кошти отримають, завдяки вашій допомозі. Щодо тих людей, в кого немає смартфону, додатку "Дія" або які зовсім не користується телефоном, то на сьогоднішній момент такої можливості фізично немає. Але коли було обговорення, то ми ставили це питання також міністерствам, і вони підтвердили, що ми будемо це передбачати, але не все відразу, оскільки зараз ми хочемо запустити це швидко до Нового року, щоб зробити це символічно. Я думаю, що в першому кварталі 2022 року буде розроблений механізм, як люди зможуть звернутися чи відділення банку, чи до "Укрпошти". Це все поки що триває в переговорному процесі, але я думаю, що вихід буде знайдений, щоб кожна людина могла скористатися такою можливістю.

Читайте також: "Ковідна тисяча" запущена. Експерт про те, де українці зможуть витратити кошти від Зеленського

Яку вигоду отримують українські банки 

Безперечно. Банк у даному випадку як був комерційною установою, в якої є на меті отримання прибутку, так і залишився. У даному випадку коли ці кошти зараховуються на рахунок віртуально створеної картки, то, по-перше, банки, створюючи цю віртуальну картку, не беруть з клієнтів грошей. Картка відкривається миттєво і без жодного стягування плати за її використання. По-друге, щодо витрат коштів, то йде домовленість між банком та суб’єктом господарювання. Неважливо, чи це тисяча гривень, яка надійшла з державного бюджету для стимулювання вакцинації, чи це власні кошти клієнта, який обслуговується в банку. Тоді, коли він витрачає кошти, стягується комісія, наприклад, за обслуговування того чи іншого платежу незалежного від того, які це кошти, але домовленість між банком і суб'єктом господарювання працює. Наприклад, витративши 100 грн, суб’єкт господарювання платить комісію у розмірі 1,5-3 грн, і ці кошти розподіляються між платіжною системою, банком-емітентом картки та платіжною інфраструктурою.  

Чому оформив картку, а гроші не надійшли

Процедура зарахування цих коштів може займати певний час, оскільки з державного бюджету ці кошти перераховуються до одного з державних банків, а далі вже з цього державного банку розподіляються залежно від кількості заявок, які люди подають в  комерційних банках на відкриття картки. Відтак, деякі банки на пішли на випередження, розуміючи, що це може дозволити їм залучити додаткових клієнтів, почали виплачувати людям кошти банку з розрахунком на те, що коли з державного бюджету ці кошти повернутися до банку, вони зможуть це перекрити. Крім того, є приклади, коли в одному банку кошти поступили 19-го грудня, а в іншому банку ще не поступили, хоча в додатку "Дія" в обох випадках прийшло повідомлення, що нараховано кошти і треба підключити картку, а далі з’являється повідомлення, що у найближчий час кошти будуть зараховані. 

Яка подальша доля віртуальних карток після того, як українці витратять гроші

Якщо держава планує і надалі розглядати різний формату державної підтримки, то, напевно, цю картку варто залишати та не закривати. Але якщо це виключно під цей один проект, то, швидше за все, по завершенню вона буде закрита. Сьогодні ті 6 банків, які вже працюють з цією програмою, та ще 10 банків, які планують долучитися, не виставляють умов щодо списання комісії за обслуговування такох картки.

З моменту зарахування передбачено чотири місяці на виплату таких коштів. У разі невикористання цих коштів будуть повернуті назад до державного бюджету. Тому рекомендую кожному знайти підприємця чи суб'єкта господарювання, який кому комфортний, щоб витрати ці кошти. Якщо те, що ви хочете купити, коштує більше ніж 1000 грн, то суб'єкти господарювання можуть створювати механізми розподілу платежа, коли ви витрачаєте "ковідну тисячу" та частину власних коштів. 

Фото: НБУ