Чорнобиль сьогодні: що відбувається в зоні відчуження та як держава дбає про ліквідаторів? Розповідають експертки

Чорнобиль сьогодні: що відбувається в зоні відчуження та як держава дбає про ліквідаторів? Розповідають експертки

14 грудня в Україні вшановують учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції, яка сталась 26 квітня 1986 року. Українське радіо поспілкувалось із юристкою проєкту HELP Chornobyl Оксаною Варгою та засновницею цієї платформи Світланою Коршуновою про те, як Україна турбується про ліквідаторів наслідків катастрофи та що сьогодні відбувається в зоні відчуження.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"Наша ініціатива – Help Chornobyl – це допомога ліквідаторам, учасникам, постраждалим від Чорнобильської катастрофи, яка сталася 26 квітня 1986 року. Вона потрібна, тому що існує дуже багато маніпуляцій та вимислів стосовно соціального стану ліквідаторів. Прийнято вважати, що вони є дуже забезпеченими особами, держава піклується про їхній соціальний статус: великі виплати, компенсації, пенсійне забезпечення. Тому в суспільстві часто виникає питання, чому чорнобильці весь час на слуху, адже питання нібито вже вирішено", – розповіла Оксана Варга.

В реальності, за її словами, ситуація виглядає протилежно: "Зараз люди фактично залишилися сам на сам зі своїми проблемами. Переважна більшість цих осіб – це люди з інвалідністю, які мають дуже великі проблеми зі здоров'ям й на сьогоднішній день сильно відчувають вік та наслідки роботи з ліквідації. Тому кошти соціального забезпечення, виплати, які декларуються і які частково оплачуються, не покривають потреби як мінімум у підтриманні здоров'я на належному рівні". 

Крім того, як додала Варга, кількісно осіб, які мають статус ліквідатора наслідків аварії на ЧАЕС, є досить багато й не обмежується лише людьми, які працювали в зоні відчуження в 1986 році.

"Ліквідатори – це ті особи, які залучалися до ліквідації катастрофи та її наслідків. Кому надавати посвідчення ліквідатора, розглядають комісії при державних адміністраціях, які вивчають, чи були особи насправді направлені на ліквідаційні роботи, яку участь вони там брати та за який період. Потім комісія вирішує, чи вони є постраждалими, чи робітниками, чи ліквідаторами", – пояснила юристка.

Її колега, Світлана Коршунова додала, що сьогодні Чорнобиль та Чорнобильська зона – це комплексна подія, яка перш за все вимагає дослідження: "Окрім свіжої історичної події, зона відчуження є цікавим дослідницьким центром. В жодному місці світу немає такої зони ураження, такої кількості радіоактивних речей, які можуть розповісти, що буде з людиною, якщо ми матимемо таке радіаційне випромінювання. Дослідження, які проводяться сьогодні в зоні відчуження є дуже важливими для всього світу". 

"Є речовини, період розпаду яких більше 10 тисяч років, але більшість речовин за 30 років пройшли свій найактивніший етап розпаду. Зараз є декілька територій, які можуть бути повернені, але  наша зона відчуження має бар’єрну функцію. Там створено національний біосферний заповідник, в якому дуже цікаво досліджувати як відновлюється природа і як вона виправляє помилки, які зробила людина. Проте передусім – це місце трагедії та уроку, який ми маємо вивчити", – зазначила Коршунова. 

Експертка наголосила, що Чорнобиль має бути прикладом для всього світу, вже катастрофа уразила 95 % всієї Європи і дійшла до США: "Й для Європи сьогодні це також велика травма".

"Також в Україні є інформаційна проблема навколо цієї тематики. Ми не знаємо, що сталося, як себе в разі чого захистити та що з цим робити в подальшому. Тим часом як в світі сьогодні понад 400 атомних станцій і планується, що їх ставатиме більше", – підсумувала Світлана Коршунова.

Фото: ЧАЕС