Українці чекають на зміни Мінських угод та розширення Нормандського формату – експерт про те, чи це можливо

Українці чекають на зміни Мінських угод та розширення Нормандського формату –  експерт про те, чи це можливо

Понад 50 % українців вважають, що Україна має вести прямі переговори з Росією щодо врегулювання конфлікту на Донбасі, а також – що мінські домовленості вимагають змін. Про це свідчать результати опитування соціологічної групи "Рейтинг", яке було проведено 6-8 грудня. Українське радіо вирішило дізнатися в експерта з питань регіональної безпеки Національного інституту стратегічних досліджень Олексія Їжака, чи є шанс, що мінські домовленості найближчим часом будуть переглядати, а до нормандського формату долучаться США та Велика Британія.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:
    • Володимир Лукін

"В уяві наших громадян кардинально нічого не змінилося: всі вважають, що це війна між Україною та Росією. Й для її врегулювання, розв'язання треба вести переговори напряму з Росією. Але Росія не хоче вести прямі переговори саме про цей конфлікт і Крим. Вона хоче вести переговори про те, щоб змінити внутрішню політику України й має низку вимог, в основному гуманітарних та ідеологічних. Україна має їх виконати і тоді щось зміниться", – зазначив Олексій Їжак. 

Відповідно до результатів дослідження групи "Рейтинг", більшість українців лише поверхово знайомі зі змістом Мінських угод, проте вважають, що їх необхідно переглянути.

"В цієї проблеми є два шари. Перш за все, те, як Росія сприймає Мінські угоди, адже є враження, що там їх не дуже читають, або коли читають, то говорять не те, що там написано. Україна багато разів йшла на поступки в мінських угодах і головна поступка була зроблена пару років тому, коли Україна погодилась розглядати політичні аспекти цих угод одночасно з безпековими частинами. Це відбулось ще до того, як Росія виконала безпекові аспекти щодо припинення вогню, виводу своїх збройних формувань з території України. Поступка була зроблена, проте вона ні до чого не призвела", – пояснив Їжак. 

Разом з тим, за словами експерта, мінські угоди мають певний потенціал у вирішенні принаймні гуманітарних питань щодо потреба українського населення на окупованих територіях: "Проте на думку й більшості в українському керівництві, й суспільства досягти остаточного врегулювання в рамках Мінських угод неможливо, якщо трошки їх не змінити".

"Мова не йде про те, щоб кардинально переглянути угоди, але деякі пункти треба переставити в послідовності. Насамперед це стосується умов, на яких будуть проведені місцеві вибори на окупованих територіях. Їх неможливо провести за українським законодавством до того, як буде переданий кордон під контроль України. Всі це розуміють", – пояснив Їжак.

Окремо соціологічна група "Рейтинг" в своєму опитуванні торкнулась й теми Нормандського формату.  45 % українців підтримують розширення цього процесу та залучення до нього США та Великобританії.

"Щодо Нормандського формату навряд чи є домовленість, що США приєднаються, адже для них це нецікаво. Проте можливе відновлення каналу комунікації  між Росією і Сполученими Штатами щодо проблеми навколо ОРДЛО. Певна  домовленість, наскільки я розумію, є. Але в рамках такої комбінації з боку Росії, мабуть, будуть обговорюватися більш широкі питання, зокрема, щодо членства України в НАТО", – підсумував Олексій Їжак.

Фото: Газета "День"