Штам "Омікрон", фейки про викидні та зміна умов зберігання вакцин: чим запам’ятався минулий тиждень пандемії

Штам "Омікрон", фейки про викидні та зміна умов зберігання вакцин: чим запам’ятався минулий тиждень пандемії

Минулий тиждень пройшов "під знаком" обговорення нового штаму коронавірусу "Омікрон". Однак, зміщення інформаційного фокусу на новий штам не зменшило загрозу від вже циркулюючих в Україні штамів. Тож не припинялась ні вакцинальна кампанія, ні карантинні обмеження, ні традиційно супроводжуюче пандемію генерування нових фейків.

Чи такий страшний "Омікрон"?

Кабінет міністрів України ухвалив рішення з 3 грудня закрити в’їзд в Україну іноземців та осіб без громадянства з країн, де зафіксовано новий штам коронавірусу "Омікрон". Відповідно до урядової постанови, з 3 грудня 2021 року на період дії карантину забороняється перетин державного кордону на в'їзд в Україну іноземцями та особами без громадянства, які прибули з Південно-Африканської Республіки, Республіки Ботсвана, Республіки Зімбабве, Республіки Намібія Королівства Лесото, Королівства Есватіні, Республіки Малаві та перебували на їх території не менше семи днів протягом останніх 14 днів. Виняток становлять особи, які постійно або тимчасово проживають на території України, є подружжям або дітьми громадян України, працівники іноземних дипломатичних представництв та консульських установ, представництв міжнародних організацій, акредитованих в Україні, та члени їх сімей. Українці, які перебували на території вище перелічених країн не менше семи днів протягом останніх 14 днів, при поверненні на батьківщину підлягають обов’язковій самоізоляції протягом 14 днів.

Тим часом очільник Національного інституту інфекційних захворювань Південної Африки Адріан Пурен повідомив в інтерв’ю Reuters, що новий штам "Омікрон" може перевершити "Дельту" в заразності. Втім, він також заявив, що поки зарано говорити про те, чи витісняє "Омікрон" "Дельту" в Південній Африці.

За його словами, вченим необхідно близько 4 тижнів, аби зрозуміти, чи захищає від нового штаму наявна вакцина і які від нього клінічні наслідки. Як повідомляється, неофіційні звіти лікарів, які лікували пацієнтів із COVID-19 у Південній Африці, свідчать, що "Омікрон", імовірно, викликає легкі симптоми — сухий кашель, лихоманку та нічну пітливість.

Читайте також — Cпадання рівня захворюваності, прогнози щодо нової хвилі, ситуація на ТОТ: чим запам’ятався минулий тиждень пандемії COVID-19

Вакцини та вакцинація

Тим часом вакцинальна кампанія активно триває і в усій Україні загалом, і на окупованих територіях зокрема. Різниця лише у вакцинах, які використовуються, адже на тимчасово окупованих територіях, на жаль, наразі доступна лише не визнана ВООЗ та ЄС російська вакцина "Спутнік". Щепитися сертифікованими вакцинами громадяни України можуть на території, підконтрольній українському уряду.

При цьому український уряд заявив про збільшення можливостей зберігання вакцини в умовах наднизьких температур. Тобто від -60 до -80°C. Таких умов, зокрема, потребує вакцина Comirnaty від Pfizer-BioNTech. Станом на сьогодні спроможність національного логістичного провайдера "Укрмедпостач" для зберігання цієї вакцини збільшилася з 200 тис. до 2,3 млн доз, країни загалом — до 6 млн — повідомляє Міністерство охорони здоров’я.

"Це означає, що Україна зможе забезпечити зберігання в ультрахолодовому режимі всієї вакцини, що надійде у 2021 та 2022 роках. Це була однією з умов контрактів на її поставки в Україну на 2022-2023 роки", — наголосив міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко.

До кінця року Україна має отримати ще 7,5 млн доз вакцини Comirnaty/Pfizer. Завдяки тому, що країна довела свою спроможність транспортувати та зберігати великі обсяги вакцини, яка потребує наднизьких температур,  вдалося досягти домовленостей із виробником на поставку ще 50 млн доз Comirnaty у 2022-2023 роках.


Фото: pexels.com

"Викидні" від доторку до шкіри і "влада заперечує пандемію"

У соціальних мережах минулого тижня поширювали, зокрема, і два "нових" фейки.

Один з них стосувався того, що нібито в офіційних документах компанії Pfizer підтверджено можливість викидня навіть у результаті контакту зі шкірою вакцинованих.

Насправді у клінічних випробуваннях Pfizer немає ніяких даних про підтверджені випадки викиднів внаслідок контакту зі шкірою вакцинованої людини. У дослідженні сказано лише про те, що слід повідомляти про випадки, коли вагітна жінка контактувала з досліджуваним препаратом через шкіру або вдихання. Така реєстрація контактів є стандартною міжнародною практикою клінічних випробувань і не свідчить про доведені ризики вакцинації для вагітних жінок — пояснює ресурс StopFake.

Другий фейк був з розряду "теорій змови", мовляв, "ані епідемії, ані пандемії, ані карантину немає", і це нібито підтвердили в українському МОЗ. Як доказ наводили відповідь Центру на інформаційний запит, у якому йдеться про те, що "за період з 01.03.2020 по 01.08.2021 епідемій на території України не зареєстровано".

Центр громадського здоров’я МОЗ пояснив у коментарі для StopFake, що це лише особливість використання термінів, адже в нормативно-правових актах використовується не термін "епідемія", а "медико-біологічна надзвичайна ситуація природного характеру державного рівня", тому на запит про надання списку епідемій з документами, які їх встановлюють, була дана саме така відповідь. Усі офіційні рішення та документи, видані урядом і МОЗ стосовно протидії розповсюдженню COVID-19, знаходяться на офіційному сайті covid19.gov.ua.

Фото: Українське радіо 

Останні новини
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук