"Не панікуйте через "Омікрон": лікар про новий штам коронавірусу

"Не панікуйте через "Омікрон": лікар про новий штам коронавірусу

З 6 грудня в Україні стають чинними посилені карантинні правила. Зміна правил зачепить насамперед невакцинованих громадян. З понеділка обмеження стають жорсткішими для невакцинованих у жовтих та червоних епідеміологічних зонах. Перебуваючи на вулиці, громадяни повинні мати із собою документи про вакцинацію. Люди, які не отримали принаймні одного щеплення проти коронавірусу або не мають негативного ПЛР-тесту чи сертифікату про одужання, у жовтій зоні епіднебезпеки не зможуть брати участі у будь-яких масових заходах (культурних, спортивних, розважальних, соціальних, релігійних), користуватися послугами суб’єктів господарювання. Водночас робота банків, АЗС, магазинів, аптек у жовтих та червоних зонах не обмежується, проте обов’язковим залишається дотримання протиепідемічних правил (носіння масок і дотримання дистанції на півтора метра). Про нові правила адаптивного карантину та нові дослідження вірусу розповів в ефірі Українського радіо президент українського медичного клубу Іван Сорока.

0:00 0:00
10
1x

Про вакцинацію

В Україні повністю вакциновані 35% дорослого населення. Пік вакцинації припав на листопад, коли карантинні обмеження посилилися і стали жорсткішими обмеження на підприємствах. У деяких світових лідерів медичної думки (імунологів та епідеміологів) виникають питання щодо термінів між першою і другою дозою вакцинації. У більшості вакцин він становить майже місяць, але деякі європейські науковці вважають, що потрібно збільшити цей термін між вакцинаціями. Імунітет починає розвиватися через два-три тижні після вакцинації. Тобто між невакцинованою людиною та людиною, яка вакцинувалася тиждень тому великої різниці немає. Для таких людей, щоб їх убезпечити мають бути інші епідемічні заходи, зокрема дотримання дистанції, масковий режим, антисептики, знезараження і провітрювання приміщень тощо.

Про перевірки сертифікатів

Документи, що дозволяють доступ до громадських місць і транспорту такі:

  1. зелений сертифікат, сформований на порталі Дія,
  2. міжнародне свідоцтво про вакцинацію, виписане сімейним лікарем, терапевтом чи педіатром,
  3. міжнародне свідоцтво, отримане в інших країнах, де Україна має міждержавні домовленості,
  4. документ про одужання від коронавірусу,
  5. документ про протипоказання до вакцинації.

Про нові штами і ліки від Covid-19

Медики спостерігають, що коронавірус, ймовірно, стане сезонною хворобою. У сезоні може бути кілька хвиль. Багато чого залежить від погодних умов, в яких вірус розповсюджується, і від контактів людей.  Науковці нині активно працюють над режимами вакцинації, ефективністю вакцин та новими противірусними препаратами, які можна буде застосовувати для профілактики. Останні дослідження показують, що люди, які перехворіли мають тривають імунітет. Як свідчать дані лікарів із Туреччини, Німеччини, Швейцарії, Канаді, США, новий варіант "Омікрон" поки що не викликає серйозних і агресивних ускладнень.

Про штам "Омікрон"

Цей штам є більш заразним, тобто більша кількість людей наражається на небезпеку, коли поруч перебуває хворий чи носій цього вірусу, але "Омікрон" є менш патогенним. Цей штам викликає менше ускладнень і на сьогодні не зафіксовано жодного летального випадку від нього.

Читайте також: Cпадання рівня захворюваності, прогнози щодо нової хвилі, ситуація на ТОТ: чим запам’ятався минулий тиждень пандемії COVID-19

Лікарі, які стикалися з "Омікроном", розповідають, що хвороба протікає легко, симптоми лікуються адекватно, пацієнти не потребують кисневої підтримки. Вірус має понад 50 мутацій, тобто змін генетичного матеріалу, і 32 із них припадають на оболонки, спайковий білок, завдяки якому цей вірус проникає в клітину людини. Це може трохи вводити в оману нашу імунну систему і їй потрібно буде трохи більше часу, щоб зрозуміти, що це патоген. Можливо, тому що ця інфекція розпізнається пізніше, не виникає занадто серйозних ускладнень. Вірус намагається пристосуватися до людської популяції, стати для людини безпечним, але тоді він стане більш живучим у популяції і більш генетично привабливим у майбутньому.

Усі штами коронавірусу мають певну спільну частину генетичного матеріалу, тому всі вакцини ефективні і для варіанту "Омікрон" зокрема. Але загальна ефективність від штаму до штаму може змінюватися.

Про закриття кордонів

Усі віруси, які циркулюють на планеті одного дня з’являться в будь-якій країні. Закриття кордонів — це крайній метод, що на дуже некороткий термін убезпечить країну від виникнення вірусів. З іншого боку це дієвий захід, щоб додати системі охорони здоров’я сил підготуватися до можливих екстремальних ситуацій щодо кількості захворілих. 

Фото: who.int

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
2023 року в Україні держава забезпечила протезами майже 12 тисяч осіб
Країни НАТО вносять зміни у свої стандарти на базі досвіду нашої війни ― Майборода
Карантин у школах знижує рівень захворюваності на 30% — Мироненко
Спалах гепатиту А у Вінниці був одним із наймасштабніших за 20 років — МОЗ
Росія пошкодила або знищила понад 1,5 тисячі медзакладів України — МОЗ