Буде чи не буде? Чи вплине дефіцит газу та вугілля на відключення тепла у населення? Коментує експерт

Буде чи не буде? Чи вплине дефіцит газу та вугілля на відключення тепла у населення? Коментує експерт

Про те, чи вистачить українцям газу та вугілля до кінця опалювального сезону, в ефірі Українського радіо розповідає експерт з енергетичних питань Сергій Дяченко.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Які перспективи у опалювального сезону?

Газу достатньо. Його було 19 мільярдів кубів. Цієї кількості газу вистачить на холодну зиму, за єдиної умови: повинен бути реальний фізичний транзит через територію України. В іншому разі можуть виникнути проблеми із наповненням труби в східних областях. Попередні теплі зими ми проходили з запасами 15-16 мільярдів кубів, та ще й залишалося. Єдине що, ці 19 мільярдів кубів належать приватним видобувним компаніям, з якими доведеться домовлятися. Тобто ця ситуація вирішувана. 

Ситуація з вугіллям протилежна. Його запасів недостатньо. 800 тисяч тонн вугілля збираються закуповувати в українських шахтах, імпортувати з Польщі, збільшувати видобуток нашого вугілля. Дійсно, є можливість його збільшити, але жаліються на нестачу фінансування. Зараз 85% вугілля, яке ми споживаємо вугілля газової групи, яке видобувається в Україні на підконтрольній частині Донбасу, на Дніпропетровщині, на Заході України. 

Чи є у Центренерго гроші на оплату імпортного вугілля?

Це закрита інформація. Але, навіть якщо грошей у них і немає, то будуть накопичувати борги, а потім їх гасити. В такій ситуації це питання можна вирішити. 

Наскільки безпечною буде одночасна робота усіх 15 атомних блоків в Україні?

Після Чорнобильської катастрофи була здійснена колосальна кількість заходів, пов'язаних з підвищенням безпеки на атомних електростанціях, перш за все, радянського дизайну. Тому, я вважаю, що атомна енергетика зараз доволі безпечна. Цьогоріч літом та восени провели усі необхідні підготовчі заходи. Укренерго демонструє нам, що ми заходимо в опалювальний сезон і в період максимальних навантажень без двох-трьох блоків. Якщо не буде аномальних холодів, то ми пройдемо зимовий період навіть без імпорту білоруської теплоенергії.

Який запас ядерного палива в Україні?

Зазвичай, до опалювального сезону закуповуються всі необхідні збірки, яких вистачить на півроку роботи. Тобто на півроку ми забезпечені ядерним паливом. До того ж ми можемо споживати ядерне паливо американського дизайну. Якщо ця проблема виникне, то ми її зможемо вирішити. 

Що буде в разі холодної зими?

Якби цей варіант враховували, то в опалювальний період Україна зайшла б із потрібними запасами газу й вугілля. А так вже вкотре в жовтні ми виявляємо, що запасів недостатньо. Хіба це нормальна система планування? Більш-менш чіткі прогнози погоди роблять на тиждень-два. Фахівці кажуть, що в лютому буде кілька тижнів -20 та, навіть -25. Така зима вважається помірно-холодною. Якщо до цього будуть виконані всі заходи, які озвучили, стосовно імпорту вугілля, то все буде нормально і ми навіть зможемо використовувати газ як резервне паливо. 

Про план з оптимізації енергопостачання на випадок затяжних холодів з можливістю відключення роботи підприємств

Якщо буде дефіцит палива на електростанціях, то слід відключати цілі райони, а не підприємства. Але якщо це запланували, то, мабуть за спеціальним графіком таки відключатимуть спочатку в одному регіоні, потім в іншому. Якщо будуть аварійні відключення, то населення також обмежуватимуть в теплі. Не буде часу на те, щоб розбиратися, якщо несподівано стрибатиме частота. 

Наскільки стан теплокомунікацій може впливати на перебіг опалювального сезону?

Я не думаю, що будуть великі аварії на теплових мережах всередині опалювального сезону. Ми точно пройдемо цей опалювальний сезон, але питання тільки в тому, наскільки комфортно. Більшість українського населення живе у багатоповерхівках з централізованим опаленням, де дефіцит ресурсів може компенсуватися зниженням температур. Я не думаю, що дійде до відключення тепла. Минулого року ми імпортували електроенергію з Білорусі. Сподіваюся, що цьогоріч цього не відбудеться.

Фото: www.pexels.com