Лікарі про ВІЛ/СНІД: "Часи страшних радянських плакатів з шприцами минули"

Лікарі про ВІЛ/СНІД: "Часи страшних радянських плакатів з шприцами минули"

1 грудня Україна відзначає Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Про ситуацію в Україні з захворюванням на СНІД, практику лікування та основні міфи довкола ВІЛ/СНІД, Українське радіо поспілкувалося з Дмитром Скіргіком, лікарем загальної практики сімейної медицини та біологинею Даркою Озерною.

0:00 0:00
10
1x

1 грудня — Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Синдром набутого імунодефіциту вперше було зафіксовано в США у 1983 році, тобто майже 40 років тому. І з 1988 року, 1 грудня, з ініціативи  ВООЗ, є проголошене днем боротьби з цим захворюванням, після того, як на зустрічі міністрів охорони здоров’я прозвучав заклик до соціальної терпимості та розширення обміну інформацією щодо ВІЛ/СНІД, — прим.ред.

"Українське суспільство досі дуже інертно мислить та вважає, що ВІЛ/СНІД є соціальною стигмою та невиліковною чумою. Люди, які живуть із ВІЛ-позитивним статусом, не обов’язково мають Синдром набутого імунодефіциту. Захворювання не робить їх вигнанцями з суспільства і вони не повинні піддаватися остракізмові", — розповіла біологиня Дарка Озерна.

За словами Дарки Озерної, Вірус імунодефіциту людини давно вже не є вироком, він підлягає антиретровірусній пожиттєвій терапії, яка в Україні є безоплатною та гарантованою пакетом медичних послуг. І люди, що живуть із ВІЛ-позитивним статусом, можуть перебувати в стосунках із ВІЛ-негативними партнерами, мати вільних від ВІЛу дітей та не передавати захворювання при зачатті.

Хвороба не впливатиме на їхнє життя. Головне — вчасно виявити та звернутися за медичною допомогою.

"На жаль, ВІЛ стосується кожного з нас. Це необхідно прийняти за факт, та озброїтися інформаційно", — наголосила Дарка Озерна.

"Одним із міфів, який існує в нашому суспільстві є іменування ВІЛу — "чумою XX століття". Ми всі пам’ятаємо ті страшні плакати з радянських поліклінік, на яких зображували шприци та інші страшилки.

Але станом на сьогодні, реальна ситуація різниться дуже від тих застарілих міфів, які витають у суспільстві. ВІЛ є доволі дослідженим захворюванням і найбільш дослідженим, з-поміж інших вірусів. Великий прорив у дослідженні хвороби відбувся від початку ВІЛ-пандемії у світі. І сьогодні, у ХХІ столітті, ВІЛ — дійсно не вирок.

Існує специфічне лікування, яке блокує розмноження вірусу. І ми, лікарі, говоримо про те, що, так, ВІЛ є інфекційним захворюванням, але водночас і хронічним. Що означає, що, якщо його своєчасно виявити та розпочати приймання препаратів, то рівень вірусного навантаження (показник розмноження активних частинок вірусу в крові та організмі) зменшиться настільки, що лабораторні системи під час досліджень не виявлять його. Після лікування таких хворих, ми отримуємо результати лабораторних аналізів про те, що вірусне навантаження не визначається", — розповів Дмитро Скіргіко, лікар загальної практики сімейної медицини. 

Дмитро Скіргіко заявляє, що лікування під наглядом медичних фахівців все ж є обов’язковим та необхідним, навіть, якщо показник вірусного навантаження є мінімальним. Це потрібно для того, щоби контролювати процеси, які відбуваються в організмі.

ВІЛ — не вирок, ВІЛ — стосується кожного. І кожна здорова нормальна людина, яка піклується про своє здоров’я, повинна проходити тестування на визначення ВІЛ-статусу. Це буде правильною звичкою. 

"У який спосіб передається ВІЛ?

  1. Статевим шляхом;
  2. Парентеральним шляхом (через прямий контакт із кров’ю);
  3. Вертикально від матері до дитини.

Але сьогодні завдяки терапії, незалежно від того, чи це дискордантні пари, чи обидва партнери є ВІЛ-позитивними, вони можуть мати ВІЛ-негативних дітей. В організмі відбуватимуться лише фізіологічні процеси (тобто старіння) завдяки належному лікуванню", — наголошує лікар Дмитро Скіргіко.

Зі слів лікаря, провести тестування для визначення ВІЛ-статусу можна, як і у свого лікаря загальної практики, так і спеціалізованих лікарнях або в неурядовому секторі. Це є цілковито безоплатно та конфіденційно. 

Своєчасне виявлення та лікування дозволить жити повноцінним життям.

Фото: suspilne.media