"Мутації були, є і будуть" — експерт про новий штам коронавірусу "Омікрон"

"Мутації були, є і будуть" — експерт про новий штам коронавірусу "Омікрон"

Світом шириться новий штам коронавірусу "Омікрон". Про те, чим він відрізняється від попередніх та яку небезпеку несе українцям, в ефірі Українського радіо розповідає Заступник міністра охорони здоров’я з 2016 по 2019 роки Павло Ковтонюк.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:
    • Володимир Лукін

Чим новий штам відрізняється від попереднього "Дельта"?

Поки що інформації мало, але підстави для занепокоєння є. Науковцям відомо, що мутацій в цьому штамі в декілька разів більше, ніж в "Дельта". Можливо вони й не призводитимуть до більш важких наслідків для людства, але треба готуватися до найгіршого.

Як виникають нові штами?

Це базова теорія еволюції. Будь-який організм проходить масу мутацій за своє життя. Одні з цих мутацій непомітні і згодом зникають, а інші закріплюються. Так само і з вірусами. У коронавірусу вже було кільканадцять мутацій до сьогодні. Чимало мутацій не були небезпечними, не закріпилися і не спричинили лиха. Тому мутації були, є і будуть. Більш того, не виключено, що і в Україні буде свою мутація. Адже вони виникають в незахищених популяціях. Потрібно захищатися від цього вірусу. 

Наскільки обмеження транспортного сполучення з країною, в якій зародився новий штам є ефективне для припинення його розповсюдження?

Обмеження транспортного засобу з такою країною лише виграє невелику кількість часу. Адже країна не може бути довго закритою це дуже травматично для економіки. Такі обмеження впроваджуються на короткий час. Для країн, в яких знаходяться аеропорти, великі транспортні хаби, як Нідерланди, Німеччина, США, Гонконг, де щодня пролітають десятки мільйонів людей, є сенс на якийсь час обмежувати транспортне сполучення. Для України це не має сенсу. Карантинні обмеження варто застосовувати до людей, які прилітають з Південно-Африканської Республіки. Вони мають перебувати певний час на карантині і це буде достатніми заходами безпеки. 

Наскільки ефективна вакцина проти нового штаму коронавірусу?

Наші вакцини реагують на спайковий білок шипи на круглому тілі вірусу. Завдяки шипам вірус чіпляється до наших клітин. Ті мутації, які є в новому штамі відбулися саме в цьому спайковому білку. Тобто у вчених є занепокоєння, що наша імунна система не впізнаватиме спайковий білок нового штаму і, відповідно, не буде так ефективно на нього відповідати. Але зараз питань більше, ніж відповідей. Наразі вчені вважають, що нульової ефективності від вакцин не буде. Зниження можливе, але це не означає, що вони взагалі не діятимуть. В найбільшій небезпеці невакциновані люди, які ще не хворіли на коронавірус в його попередніх варіантах. 

Читати далі: Тепер "Омікрон"? Експерт в охороні здоров'я про новий штам коронавірусу

Яка реальна ситуація в Україні із захворюваністю на коронавірус?

Міністр України Віктор Ляшко заявив, що станом на 29 листопада в Україні не зафіксовано нового штаму коронавірусу. А загалом ситуація з коронавірусом зараз в нас йде на спад. Вірус приходить хвилями і зараз ця хвиля спадає. В цьому немає абсолютно ніякої нашої заслуги. Україна погано підготувалася і ця хвиля забрала найбільше життів за весь час. Це сталося через те, що надзвичайно мала кількість людей вакцинувалися. Тому зараз варто думати про нову хвилю, в якій, якщо і не буде варіанту "Омікрон", а буде "Дельта", все-одно буде небезпечною. Нова хвиля може розпочатися після новорічних свят і на весну наповнити лікарні хворими. 

Україна, завдяки нашому географічному розташуванню і міграційним потокам, завжди має час. Навіть коли коронавірус прийшов у світ, ми мали час на підготовку. Тому в нас, фактично, першої хвилі не було, на відміну від Італії, Іспанії. Природа і географія дає нам час, яким треба ефективно користуватися. Треба мобілізуватися і готуватися до приходу нової хвилі весною. 

 Про штами коронавірусу

Вчені, які вивчають коронавірус постійно знаходять нові його види. Мутації вірусу зменшують дієвість вакцин. Серед мутацій коронавірусу виокремлюють найбільш небезпечні. Спочатку ВООЗ називала їх на честь країн, де ті виникали. Але, щоб утриматися від стигматизації вирішили називати їх літерами грецького алфавіту. Штам "Дельта" нині найрозповсюдженіший варіант коронавірусу в Україні. Його виявили у 60% зразків, які надійшли з 8 областей. Новий штам "Омікрон" виявили на Півдні Африки 24 листопада. Маючи велику кількість мутацій, новий штам виявили у Нідерландах, Гонконзі, Ізраїлі та інших країнах. Вчені поки не можуть сказати, що цей штам є більш небезпечним та заразним, ніж інші відомі людству штами вірусу. 

Фото: pexels.com