"16 днів проти домашнього насильства" — як і де отримати допомогу розповідає заступниця міністра

"16 днів проти домашнього насильства" — як і де отримати допомогу розповідає заступниця міністра

Щорічно в Україні з 25 листопада до 10 грудня відбувається всеукраїнська акція — "16 днів проти домашнього насильства", метою якої є привернення уваги всього суспільства до проблем подолання насильства в сім’ї, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми й захисту прав жінок. Про те як цього року триває акція, які її особливості, якими є результати роботи Уряду в цій сфері, Українське радіо розпитало Ольгу Ревук, заступницю Міністра соціальної політики України з питань європейської інтеграції.

0:00 0:00
10
1x

Про особливості проведення цьогорічної акції "16 днів проти домашнього насильства"

"Особливість цьогорічної акції полягає у тому, що цього року значно більше об’єднані зусилля основних стейкхолдерів задля того, щоби подолати цю проблему. Якщо проаналізувати статистику, то впродовж 9 місяців минулого року, нам надійшло близько 150 000 звернень від осіб, які постраждали від насильства. Натомість за той самий період 2021 року це число сягало 205 000 звернень", — розповіла Ольга Ревук, заступниця Міністра соціальної політики України з питань європейської інтеграції.

Також за словами заступниці Міністра соціальної політики України з питань європейської інтеграції зростання цієї статистики свідчить про декілька речей:

1. Люди нарешті усвідомлюють, що насильство не є нормою, що, коли тато б’є маму двічі чи п’ять разів на рік, а не щодня, це все одно не є нормою;

2. Зросла довіра до державних служб. Люди стали більш обізнаними й звертаються до державних органів за захистом;

3. Люди більше усвідомлюють, що звернувшись у відповідні структури за захистом, вони в змозі змінити своє життя. Вони не замикаються остаточно в собі, а шукають виходу і рухаються до нього.

Про те, що таке домашнє насильство, чому від домашнього насильства більше потерпають жінки та чи залежить це від соціального стану родини

"Насправді здебільшого людям здається, що домашнє насильство більше розповсюджене в родинах із меншими соціальними статками та нижчим статусом. Але це неправда. Головним є те, щоби ми виробили певний імунітет у нашому суспільстві до явища домашнього насильства. Дуже важливо, щоби постраждала від домашнього насильства людина виховувала в собі той стрижень, який стане тою основою, тим фундаментом, на якому вона будуватиме своє нове життя.

Є чимала частина жінок, які були в притулках, які отримали психологічну допомогу. Впродовж пів року вони могли перебувати в цих притулках, отримувати допомогу й змінювати своє життя на краще, але все одно велика кількість цих жінок повертаються до кривдника. Звісно це пов’язано з економічними чинниками, нестачею фінансів і житловим питанням, але я вважаю і це підтверджується на практиці, що дуже важливим є, що жінка чи чоловік вирішили змінити своє життя на краще. Цей шлях є непростим, але дієвим. Достатньо зателефонувати на гарячу лінію допомоги — 1547.

Впродовж 2021 року близько 82% звернень надійшло від жінок, 16% від усіх звернень становили звернення від чоловіків і 2,5% — це звернення від дітей.

Дійсно зараз жінки звертаються більше, але якщо взяти статистику в порівнянні  минулими роками, то чоловіки теж уже почали звертатися", — підкреслила Ольга Ревук.

Експертка розповідає, що є 4 види насильства і вони не є відокремленими один від одного. Якщо людина потерпає від фізичного насильства, то воно автоматично йде в парі з психологічним. Економічне також має місце. Окрім сексуального. Всі ці три види насильства: фізичне, психологічне й економічне переплітаються між собою.

Про діяльність та допомогу Міністерства соціальної політики постраждалим від сімейного насильства

"Свого часу в рамках діяльності міністерства було розроблено державну соціальну програму з протидії домашньому насильству, яка була розрахованою на 5 років, до 2025 року. Виконавцями є центральні органи виконавчої влади, місцеве самоврядування і місцеві державні адміністрації. Проект типової програми для постраждалих від домашнього насильства і проект змін до типової програми для кривдників — є також програми, розроблені Міністерством соціальної політики, які зараз перебувають на етапі юстування у Міністерстві юстиції. Це накази Мінсоцполітики, які затверджують і типові програми для постраждалих осіб від домашнього насильства, також це внесення змін у програми для кривдників.

Це є інструктаж для органів місцевої виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, для того, щоби вони могли проводити роботу з кривдниками та з постраждалими особами", — розповіла Ольга Ревук, заступниця Міністра соціальної політики України з питань європейської інтеграції.

Про соціально-психологічну реабілітацію, яка надається в Україні жертвам домашнього насильства

"Дійсно, загальних і спеціалізованих спецслужб з протидії домашньому насильству є недостатньо. Тому з метою розширення мережі цих спеціалізованих служб, ми розробили субвенцію на створення притулків, денних центрів, консультативних служб. 

Ці суб’єкти виконують всі основні функції із запобігання та протидії домашньому насильству.

Завдяки цій субвенції цього року має бути створено близько 30 притулків, 38 денних центрів, 58 консультативних служб  і має бути закуплено 41 автомобіль для мобільних бригад, які діятимуть на базі притулків.

Аналогічні субвенції мають бути створеними у 2022 і 2023 роках. Ми плануємо за 3 роки розбудувати ту мережу, якої буде достатньо для захисту постраждалих", — підкреслила Ольга Ревук, заступниця Міністра соціальної політики України з питань європейської інтеграції.

Фото: deposithotos.com